HABERLER>GÜNCEL
2 Şubat 2023 Perşembe - 13:47

'Tarihi isyan' İl Müdürlüğü önünde... Gözünüzü taş doyursun!

Foça’da 2 bin 500 yıllık Pers Anıtı’nın yanı başında açılmak istenen taş ocağına karşı bölge halkı toplanan dilekçeler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü’ne teslim edilerek izin verilmemesi istendi. Projeye izin verilmesi durumunda iptal davası açılacağının belirtildiği açıklamada “Bakırçay Havzası ve Aliağa sanayisi yetmiyormuş gibi bir de taş ocaklarıyla Foça’nın yok edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. 

 Tarihi isyan  İl Müdürlüğü önünde... Gözünüzü taş doyursun!

EGEDESONSÖZ – Foça tarihi Pers Anıtı’na 200 metre uzaklıkta açılmak istenen taş ocağına Foçalılardan itiraz geldi.  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen Foçalı vatandaşlar projenin çevresel etki değerlendirme sürecinin iptal edilmesini ve projeye izin verilmemesini istedi.

Foça’da Tarih Talanına Hayır Platformu üyeleri toplanan imzalar il müdürlüğüne teslim edildi. Açıklamaya çevre örgütlerinin ve odaların temsilcileri de katılarak destek verdi. 

Müdürlük önünde yapılan açıklamada ocağın olası etkilerinin altı çizildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Proje Tanıtım Dosyasına ve ÇED sürecine itiraz ediyoruz. Biz doğasına, tarihine, zeytinine yaşam alanlarına sahip çıkanlar olarak bir kez daha haykırıyoruz; buraya taş ocağı açarsanız Önce toprakla birlikte orman ve bitki örtüsü ortadan kalkacak. Doğamızın dış görünüşü bozulacak, erozyon hızlanacak, tarım alanları zarar görecek. Yer altı su sistemimiz bozulacak, çökmeler olacak. Yaydığı toz ve gürültü çevrede halk sağlığını ve canlı yaşamını olumsuz etkileyecek. Gürültü ve görüntü kirliliğine neden olacak, çamur atıkları çevreyi kirletecek.

En sonunda geriye tehlike yaratan falezli, dev su dolu çukurlar kalacak ve geriye telafisi mümkün olmayan doğa tahribatı torunlarımıza miras kalacak. Tarım toprağı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları, mera alanları ve sulak alanlar, su havzaları, korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları, tarihi yapılar, tarihi sit alanlarına verilen ruhsatı tanımıyoruz. Israr edilirse ruhsat iptal davası açacağız! ÇED Olumlu Kararı çıkması halinde idari dava ile iptal davası açacağız! ÇED hazırlama sürecinde, yürürlükte olan plan kararları dikkate alınmamıştır. Çevre Düzeni Plan notlarında yer alan, yer seçim kararları ilgili yasa ve yönetmeliklere bilimsel çalışmalara ve uzman görüşlerine uygun olmadığı için itiraz ediyoruz! Mevcut Yerleşim Alanları Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi yönünden eksiktir. İşletmenin oldukça yakınında yer alan yerleşim alanlarına hava ve gürültü kirliliği açısından etkisi olduğu, halk sağlığı ve canlı yaşamını tehdit ettiği için itiraz ediyoruz! Proje alanı içerisinde Gediz Havzası Drenaj Alanı içerisinde yer almaktadır. Dere ve mevsimsel akış gösteren dereler bulunduğundan Su Kirliliği Yönetmeliği kapsamında değerlendirme yapılmaması yasa ve yönetmelik açısından açık aykırılık içerdiği için itiraz ediyoruz! Arkeolojik ve sanat tarihi açısından değerlendirilmesi yapılmaksızın, Pers Anıtı ve Proje Etki Alanında yer alan kültür ve tabiat varlıklarına etkisi uzman meslek mensupları tarafından değerlendirilmediği için itiraz ediyoruz! Foça halkı olarak, Foça Belediyesi olarak, Foça’da zeytincilik, hayvancılık, tarım yapanlar olarak, çocuklarına talan edilmemiş doğa ve tarih bırakmak isteyenler olarak itiraz ediyoruz! Gözünüzü taş doyursun Kapitalizmin daha çok kar ve rant hırsıyla canlı yaşamı ve ekosistemi tehdit etmesine; doğanın ve tarihin bu kadar cömert davrandığı bir coğrafyaya bu kadar pervasızca saldırılmasına, talan edilmesine geçit vermeyeceğiz! Bakırçay Havzası ve Aliağa sanayisi yetmiyormuş gibi bir de taş ocaklarıyla Foça’nın yok edilmesine izin vermeyeceğiz!”

TARİHİ ANITA 200 METRE UZAKLIKTA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, iş insanı Mustafa Narlı’nın İzmir’in Foça ilçesinde açmak istediği taş ocağı için ‘çevresel etki değerlendirme’ sürecini başlattığını duyurmuştu.

Proje tanıtım dosyasına göre, ilçenin İsmetpaşa Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 98,63 hektarlık ruhsat alanının 19,97 hektarlık alanında tüf taşı çıkarılması planlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden 10 yıllığına işletme ruhsatı alan şirket ocaktan yılda 25 bin ton tüf taşı çıkarmayı hedefliyor.

Proje Alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Haritasına göre “Orman Alanı ve Tarım Arazisi” sınırları içerisinde yer alıyor. Proje ile ilgili en dikkat çeken nokta ise ruhsat sahasının yaklaşık 200 metre uzaklığında bir tüf taşına oyulmuş şekilde inşa edilen Pers Mezar Anıtı yer alması oldu. Milattan önce 4’üncü yüzyılda, Lykia- Lydia geleneğinde inşa edilen yapı Ionia da Persler e ait tek eser olma özelliğini taşıyor. Proje tanıtım dosyasında bu anıt mezarla ilgili bilgi verilmemesi ise dikkat çekmişti.

 
AK Partili Kaya’dan Soyer’e satış tepkisi: Ele verir talkını, kendi yutar salkımı!
 
Bakan Kirişci'den mutabakat metni tepkisi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş rıza 2 Şubat 2023 Perşembe 14:26

kent konseyi üyeliği belediye imkanlarıyla orayı sıçrama tahtası olarak kullanmak değildir. kent konseyi üyeliği gönüllülüktür. her yere kendi imkanlarınla gitmektir. halkın vergileriyle hizmet yapması gereken belediyelerin araçları buna benzer etkinlik ve eylemlerde kullanılmamalıdır. belediyeler de arka bahçe muamelesi yaptıkları bu konseylere sus payı olarak araç, yemek desteği vermemelidir. vatandaş rıza

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Metin Uca, havalimanında gözaltına alındı
Televizyoncu Metin Uca İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı. 
Otomobil dere yatağına devrildi: 2 ölü
Çanakkale'de, virajda kontrolden çıkıp, dere yatağına devrilen otomobildeki ...
700 bin kamu işçisi için zam toplantısı başladı
Kamu Toplu İş Sözleşmeleri için süreç devam ediyor. Türk-İş, Kamu Toplu ...
 
İnternetten tarantula satışı... Cezası 26 bin 390 lira!
Dünyadaki en zehirli örümcek türleri arasında yer alan ve ana vatanı Avustralya ...
Anayasa Mahkemesi'nde yeniden Arslan dönemi
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresinin 13 Şubat'ta ...
Kasları her geçen gün eriyor... SMA'lı Pera için zamanla yarış!
İzmir'de dünyaya geldikten 9 gün sonra Spinal Müsküler Atrofi (SMA) Tip-1 ...
 
Bilim insanından 'su' uyarısı... Kaynaklar akılcı kullanılmalı!
Sulak alan ekosistemlerine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla her ...
Eski sevgilisinde kalmıştı... 'Tarçın' için hukuk mücadelesi!
İzmir'de yaşayan Selma Karul (61), Golden melezi 10 yaşındaki 'Tarçın' ...
Sahte içki operasyonu: 5 kişi gözaltına alındı!
İstanbul'da sahte içki üreterek piyasaya süren kişilere yönelik operasyon ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva