HABERLER>OTOMOBİL
25 Eylül 2023 Pazartesi - 09:29

'Otomotiv artık yatırım aracı olmaktan çıktı'

Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, yatırım amaçlı otomotiv alımlarının sona erdiğine dikkati çekti. Kılıçer, sektörün bundan sonra nereye gideceği konusunda döviz kurları ve kredi gibi birkaç konunun önemli olacağını söyledi.

 Otomotiv artık yatırım aracı olmaktan çıktı

Kılıçer, İzmir'de gerçekleştirilen Honda'nın yeni hibrit modeli ZR-V e:HEV'nin basın tanıtım toplantısında, otomotiv pazarındaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Otomotiv pazarının bu yıl 1 milyon seviyelerini zorlayacağını belirten Kılıçer, bunun biraz altında kalınabileceğini kaydetti.

Kılıçer, "Ama sonraki dönemlerde 3-4 konunun ne olacağına çok bağlı nereye gideceğimiz. Bir, döviz kurları nereye gidecek? İki, kredi bulunabilirlik oranı nereye gidecek? Üçüncüsü de yeni bir arz şoku yaşayacak mıyız? Yeni varyantlar olacak mı? Tabii ki fiyatların nereye gideceği ve kredi kısmı çok çok önemli" ifadelerini kullandı.

'Son 2-3 aydan beri yatırım aracı olmaktan çıktı'
Yatırım amaçlı otomotiv alımlarının sona erdiğine dikkati çeken Kılıçer, "Otomotiv, kesinlikle ve kesinlikle son 2-3 aydan beri artık yatırım aracı olmaktan çıktı. Tamamen ihtiyaca binaen satılıyor. Bununla beraber şunu da söylemek lazım. Önceki dönemde otomotiv değiştirme sıklığı ki bu Türkiye'de markadan markaya göre değişebilir, ortalama olarak 3,5-4 yıl arasındadır. Bu noktada artık yavaş yavaş süre uzamaya başladı. Yani 5 yıla, 5,5 yıla çıkmaya başladı" dedi.

Kılıçer, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın attığı adımları da değerlendirerek, atılan adımlarla gelecek dönemin biraz daha öngörülebilir olması noktasında çok ciddi uğraş verildiğini belirtti. Bunun da yavaş yavaş olmaya başladığını dile getiren Kılıçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'TCMB'nin adımlarını pozitif görüyorum'
"Yani bugün baktığınızda döviz kurları artık stabil bir yere oturmuş durumda. En azından bir sonraki adımın ne olacağını ve onun etkilerini üç aşağı, beş yukarı tahmin edebilir hale geldik. Bu, konut piyasasında olsun, otomotiv sektöründe de olsun biraz daha öngörülebilirlik kısmını pozitif anlamda etkiliyor. Bu anlamda da ben çok pozitif görüyorum bu adımları. Sonraki dönemde de pazar 1 milyonların biraz altında kalacak ama daha önceki dönemlerle kıyasladığımızda aslında o pandemi döneminde yaşamış olduğumuz olması gereken kısmın altında kaldığımız miktarı da sübvanse etmiş olacak."

Kampanyaların gelecek dönemde de devam etmesini beklediklerini belirten Kılıçer, "Bundan sonraki dönem içerisinde de bu kampanyaların en azından yıl sonuna kadar, hatta döviz kurlarının ve enflasyonun da üç aşağı beş yukarı bu seviyelerde olduğunu düşünürsek bu kampanyalı dönemin, yani tırnak içerisinde 'normalleşmenin' 2024 ve hatta 2025'te de devam edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

'İkinci el araç fiyatlarında düşüş beklentisi'
Kılıçer, sıfır araçlardaki indirim ve kampanya döneminin ikinci el piyasasını da etkileyeceğine ve fiyatların düşmesine neden olacağına işaret etti. İkinci el araçların sıfır fiyatının üzerinde satılma döneminin de artık bittiğini kaydeden Kılıçer, sözlerini şöyle tamamladı:

"Şu anki kampanyalarla ve talebin biraz gerilemesiyle beraber ikinci el fiyatlarının da ciddi şekilde aşağı düştüğünü gördük. Bundan sonraki süreç içerisinde de bu anlamda ben bu durumun biraz daha devam edeceğini düşünüyorum. Özellikle yıl sonuna doğru ve 2024'ün başı da dahil olmak üzere bu kampanyaların devam edeceğini, hatta derinleşeceğini bekliyorsak eğer buradaki gerilemenin de bundan sonraki süreçte olabileceğini düşünüyorum." (AA)

 
Yapımı bitti... Dikili'de kültür merkezi açılıyor!
 
Syriza'nın yeni başkanı belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de araç sayısı artıyor... En çok hangi marka satıldı?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 Ağustos ayı sonu ...
Zorunlu trafik sigortasına yeni dönem!
Zorunlu trafik sigortasında belirlenen süre içinde sigorta prim teklifi ...
Motorin sonrası benzine de zam... 40'a dayandı!
Motorinin litre fiyatında yaşanan 2,03 TL'lik artış sonrası bir zam haberi daha geldi.
 
Araç sahipleri dikkat: Motorine zam geliyor!
Motorinin litre fiyatına 13 Eylül Çarşamba gününden geçerli olmak üzere ...
İzmir'in 'İkinci El' raporu... Satışlarda yüzde 40 düşüş!
EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, ikinci el otomobil satışlarında ...
Ek MTV ödemesi için son gün
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ilk taksiti için ödeme süresi bugün sona eriyor.
 
Araç sahipleri dikkat: LPG'ye zam geliyor
LPG'ye bu gece yarısından itibaren 1 liranın üzerinde zam geliyor.
Araç sahiplerine müjde: Benzine indirim!
Dolar kurunda yaşanan geri çekilme, petrol fiyatlarındaki yükselişe rağmen ...
Taşınmaz ve ikinci el araç satışına düzenleme!
İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti ve Taşınmaz Ticareti Hakkında ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sözün haysiyeti
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Dünya yıldızı Erdoğan’ı neden uyardı?
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Bir polisin isyanı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Belediyelerin borç krizi siyasi krize dönüşüyor
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Farklı ahlak anlayışları, kültür, kontrol
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Bir zamanlar yaşananlar (1)
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çevre düşmanı hükümlü, savcıya karşı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Dönemi biterken Ekrem Bulgun…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Bu dünyadan Çetin Yetkin Hoca geçti
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Keşke bir kedi sevmiş olsaydınız…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva