HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Haziran 2022 Perşembe - 09:18

'Gıda Güvenliği' Bornova’da konuşuldu

Günümüzün en önemli sorunlarından olan Gıda Güvenliği, Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde “7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü” nedeniyle gerçekleştirilen panelde masaya yatırıldı.

 Gıda Güvenliği  Bornova’da konuşuldu

TMMOB’a bağlı Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen panel, aralarında CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır’ın da bulunduğu akademisyen, mühendis ve sektör temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.

Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’nde 3 oturum şeklinde gerçekleşen panele, akademisyenler, gıda, çevre, ziraat ve kimya mühendisleri ile sektör temsilcileri katıldı. Konuşmacılar gün boyu süren panelde bitkisel ve hayvansal gıdalarda güvenilirlik, kooperatifçilik, gıda güvenliğinde riskler, lojistik, gıdada depolama, gıda kaynaklı hastalıklar, devlet ve yerel yönetimlerde gıda politikaları gibi konuları ele aldı. 

BİLİMİN IŞIĞINDA DOĞRU POLİTİKALAR GEREKLİ
Panelin açılışında konuşan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Türkiye’nin tarımda ve hayvancılıkta kendi kendine yeten, kendi yağında kavrulan bir ülkeyken derin bir yoksulluk içine girdi. Bu durumu ancak doğru tarım politikaları ve bilimin ışığında yapılacak çalışmalarla tersine çevirebiliriz” dedi. İduğ, konuşmasında atalık tohumdan fide ve fidan dağıtımlarına, arıcılıktan coğrafi tescili alınan Misket Üzümü ve Kınalı Bornova Bamyası’na belediye olarak yaptıkları çalışmaları da anlattı. 

Bornova Kültür Merkezinde gerçekleşen panelde Sındır, “Anadolu’nun kadim topraklarında üretim yapan çiftçilerimize sesleniyorum; bize katılın, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde aydınlık ve refah yarınları birlikte inşa edelim” dedi.

“İKTİDARIN BASİRETSİZ, VURDUMDUYMAZ, RANT ODAKLI POLİTİKALARI TARIMI BİTİRDİ”
‘Gıda Güvenliğinde Devlet Politikaları’ başlığında sunum yapan, vatandaşların yeterli miktarda, güvenli gıdaya erişmesinin temel bir insan hakkı olduğunu söyleyen Sındır, “gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve her türlü zararların bertaraf edilmesi anlamını taşıyan ‘gıda güvenliğinin’ sağlanabilmesi için iktidar bugüne kadar yeterli tedbirleri almadı, alamadı. Bu durum da maalesef beslenme sorunlarını derinleştirdi ve güvenli gıda teminini her geçen gün zorlaştırdı. Bugün Türkiye’yi yöneten siyasal iktidar vatandaşlarımızın, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını koruyamıyor. GIDA, tarladan veya ahırdan/kümesten sofraya iletilen tüm besin maddelerini içermekte ve Tarım ve Orman Bakanlığınca sadece 7000 civarında kontrol görevlisiyle ancak denetlenebilmektedir. 2019 yılında Türkiye’de yer alan 688 bin 159 gıda işletmesine yılda bir kez bile gidilemediğini görüyoruz. Maalesef, iktidarın basiretsiz, vurdumduymaz, rant odaklı politikaları tarım sektörünü tüm bileşenleriyle birlikte bitirdi. Türkiye’de gıda güvenliğimiz ne yazık ki tehdit altında” dedi.

“SAĞLIKLI, GÜVENLİ VE UCUZ GIDA”
Doğru tarım politikalarıyla sağlıklı gıdaya erişilebileceğini ifade ederek sözlerine devam eden Milletvekili Sındır, “tarımsal üretimde yeterli ve doğru politikalarla üretim yaparsanız, üretimde devamlılığı sağlayacak desteklemeleri yerine getirirseniz, çiftçilerimizin uygulayacağı ilaç ve kimyasal gübreyi denetim altına alırsanız ve güvenli gıdayı teşvik edici politikaları hayata geçirirseniz üreticilerimizin emeğinin karşılığını alacağı, tüketicilerimizi sağlıklı, güvenli ve ucuz gıdaya ulaşabileceği bir ortam yaratırsınız. Meralarımızı amaç dışı endüstri kuruluşlarına, sanayi bölgelerine, madencilik faaliyetlerine, enerji üretim tesislerine feda etmez, mera hayvancılığını yaygınlaştırsanız vatandaşlarımıza daha sağlıklı hayvansal gıdaya erişim imkanı sağlarsınız. Ticarileştirilen ithal, hibrid, kısır, niteliksiz fakat tescilli tohumların kullanımını teşvik yerine yerel ve ata tohum çeşitlerimizin yaygınlaştırılmasını ve kullanımını sağlarsanız yurttaşlarımızı sağlıklı gıdayla buluşturabilirsiniz. Organik tarıma yeterli destekleri, hibeleri sağlar üretim alanlarını artırır, üretici sayısının fazlalaşmasını sağlarsanız halkımıza güvenli gıda tüketmesine imkan verirsiniz. Maalesef Türkiye’de bunlar yapılmıyor, gıda güvenliği iktidar eliyle yok ediliyor” dedi.   

“BİZE KATILIN!”
CHP iktidarında uygulayacakları tarım politikalarından kesitler sunan Sındır, sözlerini söyle sonlandırdı: “iktidarımızda üretim dışında kalan 35 Milyon dönüm verimli araziyi yeniden ekilir, biçilir, üretim yapılır hale getireceğiz. Tarım Kanununun amir hükmünü yerine getirecek, Tarıma Destek Miktarını GSMH’nin en az yüzde biri düzeyine taşıyacağız. Bugüne kadar kanunda belirtilen desteklemenin yarısını bile vermeyen AKP iktidarının yarattığı tahribatı en kısa zamanda Türk tarımından söküp atacağız. Üreticinin gelir düzeyini, sosyal refahını arttıracak, tarım ürünlerimizde dünyada yeniden söz sahibi olacağız. Üretici örgütlenmelerini teşvik edecek, tarım ürünlerimizin iç ve dış pazar stratejilerini belirleyecek, satış ve pazarlama mekanizmalarını oluşturacağız. Gıda ve tarım ürün piyasalarının kontrol ve denetimlerini yapacak, piyasaların regülasyonlarını sağlayacağız. Desteklemeleri kirli siyasetin, seçim politikalarının bir aracı olarak kullanılmasına asla izin vermeyeceğiz. Dengeli, istikrarlı, coğrafik ve iklimsel özellikleri dikkate alan üretim planlarını yaşama geçireceğiz. Bilimin ışığında üretimde verimlilik artışını sağlayacak, ürün kalitelerini yükselteceğiz. Rekabet Kurulu’nu, Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasalarını İzleme ve Değerlendirme Komitesi’ni yeniden işler hale getireceğiz. Anadolu’nun kadim topraklarında üretim yapan çiftçilerimize sesleniyorum; bize katılın, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde aydınlık ve refah dolu yarınları birlikte inşa edelim.”

ÜÇ ODADAN ORTAK AÇIKLAMA
Panelde ayrıca TMMOB’a bağlı Ziraat ve Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile Kimya Mühendisleri Odası Ege Şubesi, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü’ne özel olarak ortak açıklama yaptı. Açıklamada; “Güvenli gıda ve suya erişimdeki en önemli engellerden olan tarım ve endüstride bilinçsizce kimyasalların kullanımı, tarım arazilerinin azalması ve jeotermal enerji santrallerinin kurulması, tarımsal üretimde girdi fiyatlarının artması, gıda enflasyonunun artması, insanların alım gücünün düşmesi, iklim değişikliği, verim düşüklüğü, özellikle yanlış tarım politikaları sonucu maalesef gıda güvencesi de tehlikededir” ifadeleri kullanıldı.

 
Güzelbahçe'den yangına karşı önlem
 
Üretici isyan etti: Batıyoruz, sesimizi duyan yok
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güzelbahçe'den yangına karşı önlem
Güzelbahçe Belediyesi, bahar bakımı ve yaza hazırlık çalışmalarına devam ...
Aydın Büyükşehir’den şehitler için lokma hayrı!
Aydın Büyükşehir Belediyesi, şehitlerimiz için lokma hayrı yaptı. Vatandaşlar ...
Aydın Büyükşehir'in ritim gösterisi şölene dönüştü
Aydın Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı’nda eğitim alan vatandaşların ...
 
Muhtar toplantıları hız kesmeden devam ediyor
Karabağlar Belediyesi'nin mahallelerin sorunlarını belirlemek ve bunlara ...
Çiğli’de kıyı ve denize temizlik harekatı
Çiğli Belediyesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Sasalı Kuş Cenneti ...
Büyükşehir'den güvenli gıda için farkındalık
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü'nde sağlıklı ...
 
Örnekköy'de kuralar çekildi... Beşinci etap heyecanı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 18 hektarlık Örnekköy Kentsel ...
Başkan Soyer Güney Afrika Büyükelçisi'ni ağırladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Güney Afrika’nın Ankara ...
Bayraklı'da ‘trafo sorunu’ ortadan kalkıyor!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Adalet Mahallesi’nde yapılmak ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva