HABERLER>İŞ DÜNYASI
12 Ocak 2023 Perşembe - 10:04

'EYT' raporu Ankara yolcusu: Esnaf mağdur olmasın!

EYT Yasası ve sosyal güvenlik alanında, esnaf sanatkârların mağdur olmaması için rapor hazırlayan İESOB, çalışmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, hükümet yetkililerine ve İzmir milletvekillerine iletecek.

 EYT  raporu Ankara yolcusu: Esnaf mağdur olmasın!

İESOB’nin raporunda, 5 bin günü olan vatandaş EYT’ten  yararlanırken esnaftan 9 bin gün istenmesinin yarattığı haksızlığa değinilirken, prim borcu bulunan esnafa, borçlu günün tamamı yerine sadece ihtiyacı olduğu kadar gün satın alma hakkının tanınması da talep ediliyor. 

Raporda, 2008 yılından önce oda, sicil ve vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur kaydı bulunmayan esnafa bu sürelerden faydalanma imkanının tanınması, 9 bin günü tamamladığı halde yaş nedeniyle emekli olamayanların SGK primi yerine sadece sağlık sigortası primi ödemesi gibi öneriler de yer alıyor. Ayrıca, askerlik borçlanmasında sigorta giriş tarihinin dikkate alınmaması örnek gösterilerek, sigorta girişinden önce doğum yapan kadınlara doğum borçlanma hakkının verilmesi isteniyor.

ERDOĞAN’A VE MİLLET VEKİLLERİNE İLETİLECEK
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), meclise getirilecek olan EYT yasası ile sosyal güvenlik alanında esnafın beklentilerini ve çözüm önerilerini içeren bir rapor hazırladı. İESOB, yasa meclise inmeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, hükümet yetkililerine ve İzmir milletvekillerine çalışmasını iletecek. 

GÜN SAYISI ADİL OLMALI
Emeklilik konusunda, Bağ-Kur sigortalısıyla diğer sosyal güvenlik kurumlarının sigortalıları arasında adaletsizlik olduğunu vurgulayan İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, ‘Üç güvenlik kurumu arasında norm birliği sağlanarak aynı çatı altında toplanması planlandığı halde, üyelerimiz aleyhine adaletsizlikler yaşanıyor. Diğer kurum sigortalıları 7200 işgünü ile emekliliğe hak kazanırken, Bağ-Kur sigortalısı 9 bin işgünü ile emekli olabiliyor. Bu adaletsizlik giderilmeli. 

Esnaf sanatkarlar EYT yasasından yararlanamıyorlar. 1999 öncesinde sigortalı olup gerekli gün şartlarını sağlayanlar EYT düzenlemesinden faydalanacak. SSK'lılar 7 bin 200 iş gününde emekli olduğu için 5 bin gün sigortalı olan vatandaş ve aynı şekilde kadınlar düzenleme ile emekli olabilirken, esnafın emekliliği için 9 bin gün lazım. Bu çerçevede aynı haktan üyelerimizin de yararlanması gerektiğini düşünüyoruz.’ diye konuştu.

KISMİ İHYA İMKANI
Esnafın sıkıntı çektiği diğer konulara da değinen Mutlu, ‘Ekonomik sıkıntılar nedeniyle üyelerimizin geçmişte ödeyemedikleri prim borçları askıya alınmakta, hizmet süresi olarak dikkate alınmamaktadır. Bu süreleri geri kazanmak istediğimizde, hepsini toplu olarak satın almamız gerekiyor. Oysa güncel asgari ücret rakamları üzerinden hesaplanan toplu borçlanmalar, ödenmesi imkansız rakamlara ulaşmakta, bankalar bile bu limitle kredi vermemektedirler. Bu sebeple askıya alınmış günlerimizden yararlanamıyoruz. Önerimiz, esnafın talebi halinde,  kısmi olarak, yani ihtiyacı kadar gün satın almasına imkan tanınmasıdır.’ dedi.

ESNAF SANATKARA FAYDALANMA İMKANI SAĞLANMALI
Mutlu, ‘2008 yılından önce oda, sicil ve vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur kaydı bulunmayan esnaf sanatkara, bu sürelerinden faydalanma imkanı tanınmalıdır. Devlet önceden 2000 ve 2008 yıllarında bu süreler için borçlanma hakkı tanıdı, ancak ekonomik koşullar nedeniyle üyelerimiz arasında fırsatı kaçırıp mağduriyet yaşayanlar var. Talebimiz, zamanında Bağ-Kur tescilini yaptıramayan esnafımıza bir şans daha verilmesidir.’ dedi.

SAĞLIK PRİMİ ÖDENMELİ
Emeklilik için gereken 9 bin günü tamamlayan ama yaşı bekleyen esnafın durumuna da dikkat çeken Başkan Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Asgari ücret artınca, üyelerimizin ödediği Bağ-Kur aylık primi 3.452,76 TL’ye yükselmiştir. Gününü tamamlayan ama yaşı bekleyenler, vergi kaydının devam etmesi nedeniyle Bağ-Kur kaydını kapatamamakta, bu yük de esnafa ağır gelmektedir.  Bu durumdaki üyelerimiz sadece iş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primi ödemelidirler.

KADIN ESNAFIMIZ MAHRUM BIRAKILMAMALI
Öte yandan, askerlik borçlanmasında sigorta giriş tarihi dikkate alınmazken, sigorta girişinden önce doğum yapan kadınlara doğum borçlanma hakkı tanınmaması da doğru değildir. Yurt dışında yaşayan kadınlarımıza  bile sadece ikamet şartı ile borçlanma hakkı tanınmaktadır. Türkiye’de yaşayan kadın esnafımız da bu haktan mahrum bırakılmamalıdır’

 
'Tutanak altında söylüyorum' dedi... İzmir defterini kapattı!
 
İmece Çini Grubu'nun sergisi YKSM'de
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Denizcilik ve gemi sökümde güç birliği!
Deniz Ticaret Odası Aliağa Şube Başkanı Adem Şimşek ve yönetim kurulu ...
Basmane çukuruna komşuydu... Anemon satıldı!
Basmane çukurunun yanı başındaki Anemon Oteller Grubuna ait oteli satın ...
İthalatta ilave gümrük vergisi uygulanmayacak
Yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük vergisi muafiyetinden yararlanılarak ...
 
Türkiye ekonomisi için kritik veri açıklandı
Kasım ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.3 düştü. ...
İZSİAD'dan öğrencilere bilgisayar
İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Maraton İzmir 2022 koşusuna ...
EBSO’dan İzmir'e 48 milyonluk proje!
Aralık ayında 2 projesi daha onaylanan EBSO, son 1 yıl içerisinde 5 projeyle ...
 
Ege'de tarım ihracatı zirvede!
Türkiye 2022 yılında yüzde 15 artışla 34,2 milyar dolarlık tarım ürünleri ...
Vergide altın madalya sahibiydi… Konkordato şoku!
İzmir'de pek çok alt yapı projesinde imzası olan, vergide altın madalyalı ...
Ege’den dünyaya ‘taş’ gibi ihracat!
Ege Maden İhracatçıları Birliği 2022 yılında 1,2 milyar dolarlık bir maden ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva