Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Bugün, Dünya Veteriner Hekimleri Günü… Her yıl, Nisan ayının son cumartesi günü kutlanan Dünya Veteriner Hekimleri Günü’nü coşkuyla kutlayamadıklarını belirten İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, “Katledilen, dövülen, darp edilen, tehdit edilen, veteriner hekimlerinin çoğalması nedeniyle bu özel günü buruk yaşıyoruz” dedi. Özkan, veteriner hekimlerinin sağlık sınıfında yer almasına rağmen sağlıkta şiddet yasasının dışında tutulmasından derin bir üzüntü yaşadıklarını ifade etti, “Bizi yok saymayın” mesajı gönderdi.

AVRUPALI MESLEKTAŞLARIMIZ GİBİ DEĞER GÖRMEK İSTİYORUZ
Türkiye’deki veteriner hekimlerin yaşadığı yığınla sorun olduğuna dikkat çeken Başkan Selim Özkan, kanunda sağlık sınıfında yer aldıklarını ancak sağlıkta şiddet yasasında kapsam dışı bırakıldıklarını söyledi. Covit pandemisinde aşıyı bulanların veteriner hekimler olduğunu, dünyada hayvandan insana bulaşan salgınların önlenmesini veteriner hekimlerin sağladığını anlatan Başkan Özkan, “İnsan sağlığı ve hayvan sağlığı açısından çok büyük çalışmalar yapıyoruz. Dünyadaki veteriner hekimleri, çok ciddi bir konum ve yapılandırmanın içinde olmasına rağmen Türkiye’de maalesef mesleğimiz, meslektaşlarımız hak ettikleri değeri görmüyor. Görse bile kıyıda köşede kalıyor” ifadesini kullandı.

BİZ 45 BİN KİŞİLİK SAĞLIK ORDUSUYUZ
Avrupa ülkelerinde hükümetlerin, veteriner hekimlerine çok ciddi yetki ve denetleme sorumlulukları verdiğinin altını çizen Başkan Selim Özkan, “Ne acıdır ki Türkiye’de bakanlığımızda yeterince veteriner hekimimiz yok. Böyle olunca denetleme topal kalıyor. Denetleme konusunda haliyle yetersizlik yaşanıyor” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’de 33 veteriner fakültesi var; 29’u aktif durumda. Bu fakültelere çok ciddi sayıda giriş ve buralardan çok ciddi mezunlar oluyor. Veteriner hekim enflasyonuna doğru gidiyor bu iş. Bu fakültelere giriş için taban puanların yükseltilmesi, kontenjanların düşürülmesi gerekiyor. 29 fakülteden yılda 3 bine yakın mezun geliyor. Avrupa ülkelerinde veteriner hekimlerinin işsizlik sorunu yok. Bizim ülkemizde 10 bin dolayında resmi kurumlarda çalışan veteriner hekim var. 35 bin veteriner hekim de serbest çalışıyor. Toplamda 45 bin kişilik bir orduyuz. Mezunlar geldikçe, işsizlik artıyor. Avrupa ülkelerinde veteriner fakültelerinin sayısı az ve ülke politikası gereği, ihtiyaç kadar mezun veriyor. Kamuda denetlemede, üretimde veteriner hekimlerden yararlanıyor. Dolayısıyla kimse işsiz kalmıyor. AB bizden herhangi bir hayvansal gıda alacağı zaman, veteriner hekimin imzasını istiyor.”

VETERİNER HEKİMLER DE GÜVENDE OLMAK İSTİYOR
Veteriner hekimlerin en büyük arzusunun, her şeyden önce sağlıkta şiddet yasası kapsamında yer almak olduğuna vurgu yapan Başkan Selim Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlık sınıfında yer alan veteriner hekimleri, ne var ki sağlıkta şiddet yasasının dışında tutuldu. Bizi yok sayıyorlar. Var olan hakkımızın geri verilmesini istiyoruz. Hayvancılık bakanlığı kurulsun. Bakanlığın adından hayvancılık adını, logosunu çıkardılar. Genel müdürlük seviyesinde yönetiliyor hayvancılık… Hemşire, tekniker, teknisyen, sağlık sınıfında kabul ediliyor ve sağlıkta şiddet kapsamına alınmış durumda. Fakat adında ‘hekim’ ibaresi olan, tıp hekimi, diş hekimi ve veteriner hekimi olarak adlandırılan üç hekim sınıfından veteriner hekimler, sağlıkta şiddet yasasının içinde değil. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Volkan Lale, Yozgat Sargın’da katledildi. Tüberkülozlu etleri imha etme kararı verdiği için hunharca bıçaklanarak katledildi. 25 Nisan, Volkan kardeşimizin ölüm yıl dönümü. Dünya Veteriner Hekimleri Gününü kutlarken, Volkan kardeşimizi de anacağız. Darp edilen, ağzı burnu kırılan, ölümle tehdit edilen, baltayla saldırılan meslektaşlarımız var. Artık veteriner hekimler de tıp hekimleri gibi sağlıkta şiddet anlamında korunsun. Biz 45 bin kişilik büyük bir sağlık ordusuyuz. Bizim arkadaşlarımız köy köy, dam dam gezerler. Bir kişi, 100 kişiyi etkiler. Biz 45 bin kişiyle tüm Türkiye’yi etkileriz. İnsanımızla bizim kadar içli dışlı olan bir meslek grubu yok. Gecenin 2’sinde bir hayvanın doğumuna gideriz. Evin köpeği, veteriner hekimin geldiğini görünce kuyruk sallayarak hoş geldin der adeta. Aile, veteriner hekimi el üstünde tutar, çok güzel ev sahipliği yapar. Hayvancılığın gelişmesi konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”

Zeyrek'in evinde yeni inceleme... Gözler ek bilirkişi raporunda!
Zeyrek'in evinde yeni inceleme... Gözler ek bilirkişi raporunda!
İçeriği Görüntüle

ÇİPLEME SÜRESİ UZATILDI AMA BU İŞ YİNE UNUTULDU
Sokak hayvanlarını korumak ve yaşatmanın, veteriner hekimlerin esas görevi olduğunu hatırlatan İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, yurttaşlara da “veteriner hekimlerimize sahip çıkın” mesajı verdi:

“Biz de sağlıkçıyız. Hayvan sağlığı kadar insan sağlığı da bizim önceliğimizdir. Yurttaşlarımızdan bir isteğimiz var. Kuduz olmak istemiyorsanız, verem olmak istemiyorsanız, kısır olmak istemiyorsanız, veteriner hekimlerimize sahip çıkın. Sağlıklı et, süt, yumurta, balık yemek istiyorsanız, kanser olmak olmak istemiyorsanız, veteriner hekimlerimize sahip çıkın. Katliam yasasına karşı çıktık. Çünkü bizler hayvanların öldürülmesinden değil, yaşatılmasından yanayız. Sokak hayvanlarının sayısal olarak artmasının ana sebebi, sahipli hayvanların çiplenmesi konusunda yeterince çalışma ve denetimin olmamasıdır. Çiplenmiş, sahipli hayvan sayısını bilmiyoruz. Çipleme süresi, bu senenin sonuna kadar uzatıldı, ilk 4 ay geride kaldı ve adeta unutulmuş gibi. Önümüzdeki 8 aylık süreçte kalan hayvanların da çiplenmesi lazım ve insanlar artık hayvanlarını kolayca dışarı atamasın. Sokak hayvanı diye bir şey yok, sokağa atılan, terk edilen hayvan vardır.”