Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Bornova Belediye Meclisi Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumu, belediye meclis salonunda gerçekleştirildi. Meclisi, Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Tansel Ertürk yönetti.

Meclis, başkanlıktan gelen önergelerin görüşülmesiyle başladı. Önergeler oybirliği ile ilgili komisyonlara gönderildi.

Başkanlıktan gelen önergelerin ardından komisyonlardan oybirliği ile gelen önergeler mecliste de oybirliği ile onaylandı.

AK PARTİ’DEN ŞERH
Komisyondan oy çokluğu ile gelen “Belediyemizin vergi, resim, harç ve katılım payları, proje karşılığı alınan bağış ve yardımlar, proje karşılığı borçlanma yoluyla elde edilen gelirlerin bulunduğu banka hesaplarımız hakkında kamuya tahsis edilmesinin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin karar” mecliste gündeme geldi. İlgili maddeye AK Parti’nin şerh koyduğu belirtildi. AK Parti’nin şerhi mecliste okundu.

Başkan Bodur'dan '4 milyonluk' makam aracı için savunma: Vale kapımı açmadı! Başkan Bodur'dan '4 milyonluk' makam aracı için savunma: Vale kapımı açmadı!

‘FARKLI HUKUKİ YORUMLAMALAR OLABİLİR’
Okunan şerh maddesinin ardından CHP Grup Sözcüsü Yağmur Yurdakul Özkan, “Yargıtay kararı sunulmuş. Biz avukatlar olarak lehine kararlar sunabiliriz. 15 son maddesinde bu malların haczedilemeceği belirtiliyor. Ha buna hesaplara haciz konulmuş ha önden tahsis verilmiş. Bu bir önlem kararı. Uygulamada çokça yapılan bir şey, kanunun yorumlama biçimleri var. Farklı hukuki yorumlamalar var” diyerek hukuki bir yorumda bulundu.

‘BORÇLANDIĞINIZ AN BAŞKANIN SANDALYESİ HACZEDİLEBİLİR’
AK Parti Grupbaşkanı Sait Tatlı, imar planlarının yapılması gerektiğinin altını çizerken, “Lütfen borçlanmayın, borçlandığınız anda başkanın sandalyesi bile haczedilebilir. 2014 yılında bütünşehir yasası çıktı. 2019 yılına bütün belediyeler imar planlarını düzenlesinler diye yazı gönderildi. Kalan yerlerin hakları bir şekilde verilsin dendi. Yol ve park yapılacaksa kamulaştırılsın dediler. 2019 sonuna gelindiğinde bir çalışma yapılmamış oldu. Çıkmaza girince 5 sene boyunca halledin dediler. İmar planları çalışması hala yok. Meclisin malları haczedilmesin diye karar alıyoruz ama vatandaşın yerini kamuya verdik. Bir taraftan da vatandaş mağduriyeti var. Vatandaşın mağduriyeti nasıl çözülecek? Önümüzde bir deprem riski var, imar planları çalışma yapılması, vatandaşların mağduriyeti giderilsin diye bir çalışma olur” dedi.

‘İMAR PLANLARINI DÜZENLEYELİM’
Başkan Yardımcısı Ertürk, konuyu anlamadığını, “Doğrudan bir ilgi anlamadım” ifadeleriyle dile getirdi. AK Partili Tatlı ise “Şu an mahkemelerde devam eden çeşitli belgeleri mahkemeye vermesi sonucunda oluşan bir karar. El atma davaları yasal süre bittiğinde vatandaş para istediğinde zor durumda oluruz. Şimdiden imar planları düzenleyelim. Bu kararın sebebi el atma davalarının önüne geçmek için gündeme getirilen bir karar” diyerek sözlerine açıklık getirdi.

‘KAMUNUN HESAPLARINN HACZEDİLMEMESİ GEREKİYOR’
Başkan Yardımcısı Ertürk, “Kamunun faaliyetlerini yerine getirebilmesi bazı hesapların haczedilmemesi gerekiyor. Belediye bir kamu hizmeti yapıyor. Belediye kanununda düzenlenmemiş ama kamuya tahsisi için ispat açısından önemli olduğunu düşünüyoruz” diyerek önergeye dair açıklık getirdi.

‘UMARIM DEPREMİ YALNIZCA BELEDİYELERİN ÇÖZMESİ BEKLENMİYORDUR’
CHP’li Özkan yeniden söz alarak, “İmar planları ile ilgili bakanlıktan yönetmelik çıkması gerekiyor. Depremi yalnızca umarım belediyelerin çözmesi beklenmiyordur. Emekli insanların kentsel dönüşümlere nasıl gireceğinden bahsedilmiyor. Deprem vergisini hükümet aldı, belediye almadı. Yalnızca belediye problemi algılanmış gibi görünüyor, bunu çoktan aşmış olması gerekiyordu. Hükümet faizleri düşürebilir, kredi imkanı sağlayabilir. Belediyelerin bütçesinden kesinti yapmayabilir. Belediyelerin elinde sonsuz bir kaynak varmış gibi konuşuyorlar. Sandalyelerden ziyade vatandaşa baksınlar” ifadeleriyle kentsel dönüşüme dair eleştiriler getirdi.

‘KEŞKE BELEDİYELER TOKİ KONUTLARINA DAVA AÇMASAYDI’
AK Parti Meclis Üyesi Selma Kısa, TOKİ konutlarına açılan davaları dile getirerek, “Belediye ve bakanlık arasında uyum olmak için devamının gelmesini hep beraber bekliyoruz. Sadece belediyenin değil bakanlık da el atıyor, yetkilerini de kullanıyor. İzmir’deki TOKİ konutlarına keşke belediye dava açmasaydı. Kentsel dönüşüm için uyum içinde olmamız gerekiyor. Belediyenin verdiği durdurma kararları var, bu yüzden ciddi mağduriyet var. Kazanan kimse olmuyor, kaybeden kent oluyor. Mülkiyet hakkı devri ile ilgili yasada bir düzenleme yapıldı. Bütün kamulaştırma yükleri belediyelere gelmiş oluyor. Hep birlikte hareket etmediğimiz sürece kazanan kimse olmayacak. Bugün de bunun canlı örneğini yaşıyoruz” dedi.

İlgili madde oy çokluğu ile kabul edildi.

TARTIŞMA DİLEK VE TEMENNİLER BÖLÜMÜNDE DE DEVAM ETTİ
Komisyondan gelen raporların görüşülmesinin ardından dilek ve temenniler bölümüne geçildi.

AK Partili Tatlı, “Bazı şeyleri anlatmakta zorlanıyorum galiba. Hukuki el atmaları ile ilgili bir açıklamada bulundum. Burada belediye üzerine düşeni yapmadı süreç uzadı ve buraya kadar geldi. Hukuki el atmaların sonucu ne olacak? Ya bütçeden para çıkaracak ya da imar düzenlemesi yapacak. Lütfen iğneyi kendinize çuvaldızı kendinize batırın. Depremin üzerinden 2 yıl geçti. 2 yıl sonunda yüzde 40 konut teslimi var. Birçok görüşe göre 10 yılda yıkılan malzemeler toparlanamaz diyorlardı. Bornova ile ilgili bir şey konuştuğumda genelde başka yerlere gidiyor konu. İzmir depreminin ardından Bayraklı’da binalar yapıldı. İmar için belediye düzenleme yaptı, 5 yıl geçti hala bir çözüme kavuşmadı. Biz kendi şehrimizde ne yaptık? Bornova Belediyesi’nin ekmeğine el konulduğunu hiç hatırlamıyorum. Merkezi hükümetten gelen paylarla ilgili herhangi bir kesinti olmuş mudur? 40 alıp 1 vermekle bir alakası yok” ifadeleriyle ilgili raporun üzerine yaşanan tartışmaya cevap verdi.

SÖZLER KESİLDİ... TARTIŞMA ALEVLENDİ
Başkan Yardımcısı Ertürk, “Yatırım planlarından bahsediyorum. Kanunen vermesi gereken paylardan bahsetmiyorum” diyerek Tatlı’nın sözünü kesti. Tatlı ise “Bütçede her yıl tahmini bir rakam var. Her sene tahminin üzerinde bir bütçe geliyor. Bahanelere sığınmak çok kolay. Enflasyon ve faiz diyoruz. Bu sene 5 milyar bütçemiz var. Yapılan herhangi bir yatırımı kıyaslayalım. Geçmişte o bütçeye göre yatırım yapılmışsa bu bütçe ile her türlü yapılır” diyerek sözlerine devam etti.

‘HÜKÜMETİN İZMİR’E BAKIŞINDA SORUN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM’A ‘HAYIR DÜŞÜNMÜYORUM’ YANITI
Tatlı sözlerine devam ederken Ertürk yeniden Tatlı’nın sözünü keserek, “Merkezi hükümetin de yatırım planı var, kent sorumluluğu var. Bu yatırım planları ile ilgili İzmir’den 40 alıp 1 verdiğine dair iddiam var. Belediye ödeneğinden veya vermesi gereken paydan bahsetmiyorum. İzmir’e bakışı ile ilgili bahsediyorum” dedi. Ertürk’ün sözünün kesmesinin ardından Tatlı, “İzmir’e bakışında bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bornova’da kısıt olmuş mu? Hangi fikirle hareket ediyorsunuz anlamıyorum” diye cevap verdi.

‘İZMİR SINIRLARINDA VERİLEBİLECEK TEK ÖRNEK MENEMEN’
CHP’li Yurdakul, “AK Parti Grup başkanvekili  başkanın koltuğu haczedilebilir dedi. Genellemeyi o yaptı ben de cevaben sandalyeyi konuşurken İzmir sınırlarında verilebilecek tek örnek Menemen. Genellemenin yapılmasına başkanların haczedilebilirlik üzerinden girildi. Bu önerge çok da hukuksal bir konuydu. Birleştirici konuşma yapmaya çalıştım. Konu belediyeye çekilmeye çalışılıyor. Kentsel dönüşüm 15 bin lira emekli maaşı alabilecek bir adamın cesaret edebileceği bir şey değil” diyerek yeniden tartışmaya dahil oldu.

‘BAŞKANIN MAKAMI KOLTUK DEĞİL HALK İRADESİDİR’
Ertürk, Yurdakul’un sözünün ardından, “Başkanın makamı koltuk değil halkın iradesidir. Kendisine oy veren vermeyen herkesin yüreğidir. Makama dair verilen sözlere bilerek cevap vermedim” diye konuştu.

TARTIŞMALAR SÖZ KESİLMELERİYLE ATIŞMAYA DÖNDÜ
Yaşanan tartışma AK Partili Tatlı’nın sözleri sonrasında Başkan Yardımcısı Ertürk ile karşılıklı atışmaya döndü. Ertürk’ün çokça kez Tatlı’nın sözlerini kesmesi üzerine şu diyalog yaşandı:

Tatlı: Gerçekten derdimizi anlatmakta sıkıntı yaşıyoruz. Menemen Belediyesi’nin galiba muhalefet sorunu var, Yağmur hanım oraya gidip öğretsin

Ertürk: Bu iğneleyici üslubu doğru bulmuyorum. CHP Grubu iğneleyici bir üslup kullanmıyor,

Tatlı: Hakarette de bulunmadım, neyi uyardınız anlamadım. Bornova’yı konuşurken sürekli konu Menemen’e geliyor. Sürekli Menemen Belediyesi gündeme geliyor. Benim Menemen Belediyesi’ne dair hiçbir fikrim yok. Vatandaşın hakları gasp edilirken veya Bornova sınırları içerisindeki vatandaşların hakları iade edilmiyorsa makam haczedilebilir.

Ertürk: Bu ifadeyi iyi niyetli olarak da görmüyorum, bu üslubu da doğru bulmuyorum. Sürekli olarak bunu söylüyor olmanızı iyi niyetli bulmuyorum.

Tatlı: Sözlerimi kesmeyin. Vatandaşın hakkı iade edilmiyorsa ne gereği olursa yapılır. Kızılay Mahallesi dışında imar yapıldı mı? Sürekli önümüze elimizde olmayan şeyler için ifadeler geliyor. Faiz ve enflasyon bizim elimizde değil, imar planları bizim elimizde.

Tatlı’nın sözlerinin ardından Meclis sakince sonlandırıldı.