Mehmet KARABEL
Tam Fuar açılırken bir 'müjdemi isterim' haberi...
19 Ağustos 2017 Cumartesi

İzmir'in dünyaya açılan penceresi "Enternasyonal Fuar", 86'ncı kez ziyaretçilerine "Merhaba" dediği saatlerde...

Ankara'dan gelen şok haber, Büyükşehir bürokratlarının elinde patladı...

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yeni "Kültürpark Projesi'ne vize vermedi!

Ege'de Sonsöz'den Ender Aldanmaz'ın özel haberine göre, bitti / bitiyor proje için "koruma planı" istedi...

Kültür Bakanlığı haklı mı?

Bence haklı...

Çünkü...

Cumhuriyet Tarihi'nde Türkiye'de bir eşi daha olmayan "İzmir Kültürpark", gelecek nesillere de kalsın dilek ve temennileri ile 90'lı yıllarda hem "tarihi sit" hem de "ikinci derece doğal sit" alanı olarak tescillenmişti...

Ancak...

İzmir Büyükşehir Belediyesi de kararlıydı, kültürpark'ı ayağa kaldırmaya...

Akademisyenler yol gösterdi, bürokratlar kafa patlattı; sonunda ortaya tıpkı eski yıllarda olduğu gibi İzmirliler'in doya doya kullanacağı yeni bir Kültürpark projesi çıktı...

Hoş, bazıları o projeyi görünce "Külürpark'a Dokunma" kampanyası başlattı ama, artık "Atı Alan Üsküdar'ı Geçmişti"ti bile...

Şimdi, burada durup bir nefeslenelim...

Önce, nedir bu "Koruma Amaçlı İmar Planı", öğrenelim...

Yerleşim yerlerinin içinde, yakınında, etkileşim alanında kalan veya kalması muhtemel, sit alanlarının, tarihi ve doğal varlıkların, kültür ve doğal varlıkların korunur ve sürdürülebilir olmalarını sağlamak için yapılan planlara verilen ad...

Yani yasa diyor ki, Başkan Kocaoğlu'na...

Kültürpark'ı şarkılardaki gibi "Baştan yaratma"na lafım yok...

Ama söyle bana...

Asırlık ağaçları nasıl koruyacaksın?

Endemik bitkiler için ne gibi önlemler alıyorsun?

Kültürpark'taki gölü korumak için bir planın var mı?

Tarihi Ada ve Göl Gazinolarının akıbeti n'olacak?

Öyle ya...

Bakanlığın istediği, adı üstünde "Koruma Amaçlı İmar Planı"...

Acaba...

Bakanlğın istediği "Koruma Planı" unutuldu mu?

Sanmıyorum...

Çünkü, geçtiğimiz yıl Mimarlar Odası İzmir Şubesi, iddiya göre "Koruma Amaçlı Plan şart..." diye Büyükşehir'in dikkatini çekmiş ama, belli ki, bir kulaktan girmiş, diğerinden çıkmış!

Bundan sonra Başkan Kocoğlu ne yapar?

Bir... "Haydi arkadaşlar koruma amaçlı imar planını yapıyoruz... Üşenmeyelim; her şey bal, badem, şeker olsun deyip, yeniden kolların sıvanmasını sağlar...

İki... Valla bu iş kafadan iki yıl sürer... Biz bu Kültürpark Projesi'nden başı-gözü sağlamken vazgeçelim der...

Karar ne olursa olsun...

İnsan merak ediyor... Bakanlığın o planı isteyeceği yüzde 100 biliniyorsa neden yapılmaz?

Sonsöz: "Kimileri gülün güzelliğini görmez, gider dikenine takılır..."

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 22 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
20 Ağustos 2017 Pazar 11:04

Şu fuar bitsin de koruma planı var mı yok mu başkan açıklar. Projelere engel nasıl olunur herkes öğrenecek. Tam bir skandal ! Sırf belediye chpli diye projeler köstek olunuyor. Agora' da neler yaşandığını herkes biliyor.

Yorumu oyla      11      5  
Koruma planı zaten varmış ! 20 Ağustos 2017 Pazar 10:54

İzmir Büyükşehir Belediyesi " Kurul'un tereddüte düşmesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi onaylı 2004 ve 2005 yıllarından onaylanmış 1/5000 ve 1/1000 Koruma Amaçlı İmar Planı Değişikliğinin koruma amaçlı imar planı olarak değerlendirilmemesinin konuya ilişkin yargı kararlarını yok sayılması anlamına geleceği ve bu planlar doğrultusunda Kültürpark'ta yıllardır uygulanan projelerin onanmasına ilişkin önceki Kurul kararlarının yine Kurul tarafından inkar edilmesi sonucu doğuracağını savundu. Bu nedenle Kurul'un tereddüte düşmesinin geçmişteki yargı ve Kurul karaları ile çelişki oluşturacağını belirten Büyükşehir Belediyesi "Kültürpark'a ilişkin Koruma Amaçlı İmar Planları'nın yürürlükte olduğu, alanın nitelik ve fonksiyonel amaçlarında bir değişiklik olmaması sebebiyle yeni bir Koruma Amaçlı İmar Planına gerek olmadığı için Kurul'un revize projeyi mevcut planlara mevcut planlara göre incelemesi görüşünü savundu."

Yorumu oyla      12      5  
çifte standart 19 Ağustos 2017 Cumartesi 18:08

Bu şehir cidden adamı delirtir. Önce opera ihalesinin iptali, sonra da kültürpark olayı derken 2 gündür çok sinirliyim. olaylara geniş açıdan bakmak. Belediye koruma planı yapsaydı sanki her şey hallolacak zannedenler var ama öyle değil. Bakanlık Ankara'ya metro yapıp, üstüne setlerini aldığı halde, İzmir'de metro hattı yapmayıp, setlerini de almayıp ve üstüne de belediyenin metro projelerinin onay sürecini uzatıyorsa bunun adı çifte standarttır. Antalya'ya tramvay yapıp, üstüne iller bankası aracılığı ile kredi verdiği halde, İzmir' de 2010 yılının projelerinin onay süreci 4 yılı buluyorsa bunun adı çifte standarttır. Yıllarca katı atık tesisi için ÇED raporu vermeyip en sonunda tamam hadi deyip veriyorsan bunun adı çifte standarttır. İstanbul'da kongre merkezi yapıp burada yapmıyor , üstüne eleştiri getiriyorsan bunun adı çifte standarttır. AOÇ'ye mahkeme kararına rağmen saray yapıp, ODTÜ ormanlarına dalıp yol geçiyorsan ( yenisi içinde girişimler var), İstanbul'da da yol+köprü için on birlerce ağacı kökleyip sesin çıkmadığı halde İzmir' deki projeye koruma planı yap diyorsan bunun adı çifte standarttır, engel olmaktır. Anlaşılan o ki ya proje iptal olacak ya da 2019'a yetişmeyecek. 2019' a yetişmeyecek olan katı tesisi de var. Seçim meydanlarında İzmir kokuyor, çöp dağları, bir kongre merkezi bile yok, suyu biz getirdik biz söylemlerini duymaya devam edeceğiz.

Yorumu oyla      14      7  
19 Ağustos 2017 Cumartesi 16:16

Kültür Bakanlığı önce İzmir' e bir müze yapsın, kültür sanat merkezi yapsın, şehrin merkezinde bir avuç kalmış tarihi yerleri ayağa kaldırsın sonra koruma planı istesin. Kültürparkı ayağa kaldırmak isteyen belediye , kaledeki antik tiyatroyu gün yüzüne çıkarmaya çalışan belediye , Agora' da çalışma yapan belediye , Kemeraltı 'nda restorasyon yapan belediye ... Kültür Bakanlığı ne iş yapar ? Efes kazılarında çıkan heykeller örneğin niye satılır?

Yorumu oyla      12      6  
holler kalmalı 19 Ağustos 2017 Cumartesi 15:58

Yeni kültürpark projesi için kültürparka dokunma denilmişti. Katılıyorum ve ekliyorum: kültürpark içinde yer alan fuar holleri kaldırılmamalıdır. Eski TRT binasının yanındaki yapı da yıkılmamalıdır. belediye bundan sonra kültürparka tek bir kuruş dahi harcamamalıdır.

Yorumu oyla      11      5  
sezarın hakkı sezara 19 Ağustos 2017 Cumartesi 15:20

Fuar için daha önceki itirazları unutuyorsunuz! hani nerede şimdi kültür parkıma dokunma platformu??? bu platform siyasi demiştik inanmadınız arkasından mimarlar odası çıktı? bu ortaya çıktıgından beri ortada yoklar. tabi hal böyle olunca mimarlar odası artık kendi çıkıp "koruma maçlı imar planı şart " diyor. birde yasa bugüne kadar "Fuarı nasıl koruyacaksın" dememişte Aziz kocaoğlu proje yapmya kalkıncamı diyor? fuardaki o ağaçları, bitki örtüsünü vs.. nasıl koruyacaklardı da! bu yasa o yıkılacak olan ucube payvonlar yapılırken neredeydi? hadi lünaprkı seviyoruz ama o koca lünpark fuar içine kondurulurken neredeydi? Fuar içindekib azı gereksiz işletmeler yapılırken neredeydi bu yasa?bize ilk önce bunun cevabı verilsin sonra konuşalım! sayın KArabel yazıyor ama hiç öncesine bakmıyor. sonra düşünüyorum "baktmaz tabi diyorum, körfezin kirlendiği nesilden geliyor" saygılar.

Yorumu oyla      12      5  
19 Ağustos 2017 Cumartesi 15:15

Muhalif , sen yazdığının farkında mısın ya da konudan haberin var mı ? Adamlar sergi holü istemiyoruz diyor sen de şaka gibi hem odalar haklı hem de belediye kabul ettirmeli diyorsun. Bakanlık İstanbul'da , Ankara'da ormanlar, sit alanları katledilirken sessiz kalıyor, İzmir' de böyle bir durum söz konusu değilken "dur bakalım , yeni bir koruma planı yap" diyorsa bu çifte standarttır , projeyi engellemektir. Ben sana bundan olacakları söyleyeyim: belediye plan yapar, askıya çıkar ve çok sayıda itiraz gelir, itiraz süreci , mahkemeler derken aradan bir bakmışsın yıllar geçmiş. Amaç koruma planı yaptırmak mı , hayır; peki amaç nedir ; süreci uzatmak , projeyi yaptırmamak. Bakanlığın da zaten işine gelir. En büyük rakibine proje yaptırmıyorsun. Opera diyorsun adamlar ihaleyi iptal ediyor. Akıl verenlerde bina ile sahneyi ayrı ihale edin diyor. Sahneyi ayrı ihale edince özel şart aramayacak mısın ? Kardeşim belediye operayı bu şekilde nasıl ihale edecek ? Hayatında opera sahnesi yapmamış şirketleri mi işi versin? Adnan Saygun Sanat Merkezi' nin akustik işini dünyaca ünlü firma yaptı. Türkiye'deki en iyisi. Adamlar burayı yapmış , opera binası da yapmaya çalışıyorlar ama İzmir' e benzer nitelikte bir merkez adına çivi çakmamışlar akıl veriyorlar. Akıl verenler önce Bornova Kültür Merkezini bitirsin. Ayıptır , günahtır. 1993' den beri bakanlık dandik bir Kültür merkezini bitiremedi.

Yorumu oyla      12      5  
Sonunda Şehircilik Bakanlığı gelir? 19 Ağustos 2017 Cumartesi 15:13

Burada İzmirliler olarak biz birbirimizi yerken, bir KHK ile Kültürpark Şehircilk Bakanlığı tarafından planlanır. 4 köşesine 4 cami ortasına bir AVM oturtulur, Aradaki arsalardın bir kısmı ENSAR vakfına, Bir kısmı da Bilal'in Vakfına verilir. Belki bir tane de İmam Hatip yapılar. Bu işin sonunda olacağı bu.

Yorumu oyla      14      5  
19 Ağustos 2017 Cumartesi 14:53

Gerçekler ne yazık ki acı ki akp Atatürk ün hatırası AOÇ'yi mahkeme kararına rağmen katlederken hepiniz sessiz kaldınız, bu suça sizde ortaksınız. Odalar koruma planı istese ne olacak istemese! Koruma planı yapıldığı zaman yine itiraz edecekler. Maksat yıldırmak, projeyi yaptırmamak. Bunu göremeyecek kadar gözlerinize perde mi indi, yoksa saf mısınız ?

Yorumu oyla      13      5  
muhalif 19 Ağustos 2017 Cumartesi 13:39

sn.karabel haklı...projenin ta başında odalar "koruma planı" istemişlerdi..ama belediye kulak arkası yaptı. hani büyükşehir kenti İzmirlilerle birlikte yönetiyordu? iş kültürprka gelince kulaklar tıkandı, görüşler dinlenmedi halbuki uzlaşma ile bir orta yol bulunabilirdi. izmir 1.nolu koruma kurulu kültür bakanlığına bağlı. dolayısıyla kurul ben tek başıma bunun atından kalkamam deyip bakanlığa gönderdi. şimdi ankara AOÇ.ve istanbuldan örnekler verenler için diyorum ki İzmir iyiki CHP. de yoksa izmir daha çok talan edilir, oralara benzer di.kültürpark konusunda belediye muhalifleri dinlemeli, İEF.burada düzenlenmeye devam edeceği için sergi hollerini kabul ettirmeli,buna karşılık onlarında isteklerini dikkate almalıdır.kültürpark tüm İzmirlilerindir dolayısıyla yapılacaklar tüm İzmirlileri ilgilendirir.

Yorumu oyla      12      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva