Nedim ATİLLA
Umut veren Su Kaşifleri
17 Haziran 2022 Cuma

2050'ye kadar dünyada su talebinin yüzde 55 artış göstermesi bekleniyor. Buna karşılık nüfus artışı ve küresel ısınma nedeniyle tatlı su kaynakları giderek azalıyor. Bu sorun karşısında ne tür yöntemler geliştiriliyor? Dünyanın yüzde 70'i suyla kaplı ve bu suyun miktarı 1,4 milyar kilometre küp. Bu miktar değişmediği halde su sorunu neden kaynaklanıyor? Bu suyun yüzde 97,5'i tuzlu su olduğundan insan tüketimine uygun değil. Hem dünya nüfusu hem de sıcaklığı arttığı için tatlı su sorunu yaşanıyor.

Ülkemizde de çok ciddi su sorunları var. Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes nehirleri Ege Bölgesinde hızla kirleniyor, geçenlerdeki bir yazımda uzun uzun anlattığım gibi Gölmarma kurudu, yok oldu…

Bu aşamada en önemli konuların başında çocuklarda farkındalık yaratmak geliyor. Önceki gün Bölge Finalinde jüri üyesi olduğum “Su Kaşifi” yarışmasındaki ilk ve ortaokul öğrencilerinin yaptıklarını görünce dünya için umutlarım yenilendi.

Mikado Danışmanlık organizasyonunda İnci Holding şirketlerinden Maxion Wheels sponsorluğunda gerçekleşen finalde 102 okulu geride bırakarak ilk 5'e giren tüm okullarımızı birinci ilan ediyorum.  "Sulozof", "Yaman Su Kaşifleri", "Son Damla" "Su Timi" ve "Su Koruyucuları" isimleriyle yarışan okullarımızı kutluyorum. Gerçekten güzel projelere imza atmışlar.

Maxion Wheels Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Zaim’in konuşması da bir sanayiciye düşen görevleri tanımlamak açısından herkese örnek gösterilecek nitelikteydi. Fabrikalarında çalışanların geliştirdikleri sosyal sorumluluk projelerini sizlere önümüzdeki günlerde yerinde izleyip aktaracağım.

Şimdi tüm birincileri kutlama zamanı…:

“Sulozof” grubu. İzmir Bahar Yıldırım İlkokulu… 50 öğrenci katılmış. Sevgi Öztürk ve Sonay Karadağ İncimet öğretmenlerimi tebrik ediyorum.

“Yaman Su Kaşifleri” Grubu Bayraklı Şehit Yüzbaşı Ali Rıza Sadak İlkokulu… 22 öğrenci etkinliğe katılmış. Funda Uygun Sır öğretmenimi tebrik ediyorum

“Son Damla” grubu … Rapçi Halis ve arkadaşları… Akhisar Mehmet Keskinoğlu Ortaokulu… 18 öğrenci katılmış. Mehtap Durmaz ve Hatice Akyol öğretmenlerimi tebrik ediyorum.

“Su Timi” Grubu … Manisa Çağatay Uluçay İlkokulu… 78 öğrenci ile en yüksek katılım onlarda… Yemek tarifleri kitabı hazırlamışlar, oyuncak takası yaparak örnek olmuşlar. Nuran Cihan ve Emine Başak öğretmenlerimi tebrik ediyorum.

“Su Koruycuları” Onları sosyal medyadan hemen takibe başlayabilirsiniz.  Şehit Yüzbaşı Ali Rıza Sadak Ortaokulu. Bir çok grup gibi onlar da tohum üretip ekmişler… Songül Ünal öğretmenimi tebrik ediyorum…

Umutlanmak da haksız mıyım?

Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Binay Ok 18 Haziran 2022 Cumartesi 11:11

İzmir Menemen ovasına da bir uğrasanız.4 senedir sulama kanallarından yeterli su verilmediği için pamuk ekilemiyor.Sürekli buğday dikilince de verimler düşmeye başladı. Çözüm de yok.

Yorumu oyla      2      3  
Deniz gökçe 17 Haziran 2022 Cuma 23:24

Haklısınız

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva