RÖPORTAJLAR
16 Eylül 2020 Çarşamba

Yılın Ahi’si, terzi Kulalı: Zeki Müren'e kostüm diktim

Bugün 81 yaşında Hacim usta... Hala dikiş makinesinin başına geçiyor, pantolon, gömlek, ceket, döpiyes, elbise dikiyor.

Yılın Ahi’si, terzi Kulalı: Zeki Müren e kostüm diktim

Ahilik, bir Türk kültürü... Örnek esnafa her yıl verilen bu büyük ödül ve unvan, 81 yaşında olmasına rağmen hala terzilik yapan Hacim Kulalı'ya layık görüldü. Hacim Usta'ya, Güzelyalı'daki küçücük dükkanında konuk oldum. Onu dinlerken, hem Hacim Usta'ya, hem de mesleğine hayran kaldım. Bu yaşta hala dikiş makinesinin başında harikalar yaratan bir ustaya kim hayran olmaz ki...

Sözü fazla uzatmayalım. Ben Muhittin Akbel sorularımı sorayım, 67 yıllık terzilik mesleğini büyük bir onurla sürdüren, ihtiyar delikanlı Hacim Kulalı anlatsın. Başlasın sohbetimiz!

YILLARCA BEDAVA ÇIRAKLIK YAPTIM

- Ahilik onuruna layık görüldünüz. Hayırlı olsun. Terzilik hayatınız nasıl başladı? İğneyi ipliği elinize ilk defa ne zaman aldınız?

H.K.: Henüz 14 yaşındaydım, iğneyi ipliği elime aldığımda. 1953 senesiydi. Soyadımdan da anlaşılacağı üzere Kulalıyız ama Uşak Eşme'de çırak olarak başladım terziliğe... İki sene sonra İzmir'e geldik. İzmir'in en ünlü terzilerinin yanında çalışmaya başladım. Amcam, Basmane'de Toros Oteli'nin sahibiydi. Onun sayesinde Cemal Tokay adlı muhteşem bir usta terzinin çırağı oldum. Müşterileri, belediye başkanları, o zamanın zenginleriydi. Amcam, Cemal Usta'ya beni teslim ederken, "Eti senin, kemiği benim" dedi. Beş yıl Cemal Usta'nın yanında çıraklık yaptım, bir kuruş para almadan... Burada erkek terziliğinin tüm sırlarını öğrendim. Sonra İzmir'in en büyük kadın terzisi Hamdi Turan'ın çırağı oldum. O da hemşehrimizdi, Kulalıydı. Onun yanında da terzilik eğitimini aldıktan sonra, ABD Başkanı Kennedy'ye bile elbise diken, Dior'un yanında başkalfa olan İzmir'in bir başka ünlü terzisi Kel İhsan'ın yanında çalışmaya başladım. Çok ünlüydü, iyi bir sanatkardı. Onun yanında da beş sene bedava çalıştım. Oradan ayrıldım, İsmet İnönü dahil pek çok ünlüye elbise dikmiş Mehmet Adır Usta'nın yanında terzilik yapmaya başladım. O da muhterem bir ustamdı. 1964 senesinde Namazgah'ta, dükkan açtım. 45 yıl orada ısmarlama terzilik yaptım. Aynı zamanda dört dönem muhtarlık yaptım. 1999'da Güzelyalı'da bir dükkan aldım, orada işime devam ettim.

- Siz de ünlüleri giydirdiniz mi?

H.K.: Benim en iyi müşterim, rahmetli Zeki Müren'di. 1965 senesiydi, Zeki Müren'e ilk kez bir kostüm diktim. Uzun yıllar Paşa'nın kostümlerini ben hazırladım. Çok titizdi kostümler konusunda... Saz sanatçıları, programlarından önce bana kıyafetlerini diktirirlerdi. Coşkun Erdem, Fikret Karahan, Muammer Çetinyayla gibi ünlü saz ustalarını ben giydirdim. İzmir'in şık giyinen erkeklerinin tercih ettiği bir terziydim. O zamanlar bana elbise diktirmeyen İzmirli kalmadı desem, abartmış olmam herhalde. 

PAÇA, FERMUAR İŞİNDEN PARA ALMAK AYIPTI

- Şu anda elbise diktiren var mı Hacim Usta?

H.K.: Şimdi de elbise diktirenler var. Fakat sayısal olarak, o kadar az ki... Eskiden haftada 7-8 takım elbise çıkarıyorduk. Yanımda 5-6 kalfa çalışırdı. Şimdi tek başıma çalışıyorum. Tadilat yapıyorum. Tadilatçılık da sektör oldu. Eskiden fermuar takmaktan, paça yapmaktan para alındığında ayıp sayılırdı. Ben yaşlı bir kalfayı komanturacı olarak çalıştırırdım. Ona haftalık verirdim, paça yaptırmak, fermuar takmak, onun işiydi. Müşteri memnun kalsın diye...

- Siz de kim bilir ne anılar vardır...

H.K.: İthalatçı da oldum (gülüyor) iyi mi!... Şöyle ki... Belki 60 sene deftere tabii çalıştım. İşler iyice azalınca, götürü usüle geçtim. Maliyeye gittim, orada bayana dilekçemi verdim. O bayan, yapacağım işi sordu, tadilatçı olduğumu söyledim. Bayan, ithalatçı yazmıştı! Çok gülmüştük. Ustalarımızla aramızda Rumca konuşmalar olurdu. Bizde ceketin astarını ve yanlarını dikmeye, katakolme derler. Reşat Çil adında bir ustam vardı, yaşlıydı. Ben sanata çok hevesli olduğum için, bu işi de yapmak istedim. İzin verdi. Yukarıdan seslendi, Hacim'im, Hacim'in, katakolme yapayıp derken katakulli yapmayasın yavrum, dedi. Katakulli nedir, bilmezdik. Terzilik sanatının hakkını vermek için elimizden geleni yapardık. 81 yaşındayım. Terzilik dışında bir iş yapmadım. Bir oğlum, bir kızım, bir de torunum var. Hayatımı iğneyle kazandım.

ISMARLAMA ELBİSEYLE PİŞTİ OLMAZSINIZ

- Namazgah'tan Güzelyalı'ya geldiğinde buralara yabancılık çektin mi?

H.K.: Güzelyalı'dan da müşterilerim vardı. Eski müşterilerim, beni burada da arayıp buluyordu pekala. Mahallenin buluşma noktası oldu dükkanım. Herkes bana emanetini bırakır, dertlerine ortak olurum.

- Bugün herkes hazırgiyimi tercih ediyor. Eski usül elbise diktiren var mı hala?

H.K.:  Bana bugün, eski usül  elbise diktirmeye kalksan, 5 bin lira versen, yine dikemem. O zaman her şey elle yapılırdı. Yakalar, her şeyi ibrişimle dikilirdi. Benim o mesleğim şimdi çöp tenekesinde. Teknoloji, her şeyi aldı götürdü. Ben bugün 30 evvel giydiğim ceketle törene gittim. O ceketle Valimiz Yavuz Selim Köşger'in karşısına çıktım.  Valimiz, ceketimi çok beğendi. Omuzlarda elde işleme pamuk var! Teknoloji iyi güzel de terzinin elinden çıkma elbisenin rahatlığı kesinlikle yok. Ismarlama elbise, hiçbir yerde pişti olmaz. O elbisenin ısmarlama olduğu belli olur. Başımdan şöyle bir olay geçti. Çok sevdiğim bir müşterim vardı, Bornova Kaymakamı... Kaymakam Bey'in oğlu, İngiltere'den elbiselik kumaş getirmiş, takım yaptırmak için... Baba-oğul, birlikte bana geldi. Çocuk, dükkanı küçücük görünce, beni hakir gördü. Bir mahalle terzisinde takım elbise diktirmek istemediğini hissettim. Babasıyla bir şeyler konuştu, sonra ölçüleri aldım. Elbiseleri teslim ettiğinde çok sevindi. İtiraf etti, "Kusura bakma Hacim amca, babam haklıymış. Muhteşem bir elbise dikmişsin, eline sağlık" dedi.

TÖRENDEN BİR GECE ÖNCE GÖZÜME UYKU GİRMEDİ

- Ahilik unvanını aldığınızı duyduğunuzda neler hissettiniz?

H.K.: Meslek hayatımda hem sanatkarlık yaptım. En iyi malzemeyi kullandım, çalmadım, çırpmadım. İşimi en güzel şekilde yaptım. Ustam derdi ki, oğlum 5 lira için kendini küfrettirme... O uyarı, kulağıma küpe oldu.Saygınlık, esnaflıkta çok büyük bir servettir. Bana Ahilik ödülü verileceğini duyduğumda o kadar mutlu oldum ki... O geceyi uykusuz geçirdim. Çok heyecanlandım, çok mutlu oldum. Gururlandım. Alın teriyle kazandım. Hep dürüst oldum. Bir evim, bir de şu küçücük dükkanım var. Tüm malvarlığım bundan ibaret. Ben GAP'ın ihalesine katıldım seneler evvel, 1987'de... İhaleyi kazandım. GAP'a bağlı Elektrik idaresinin çalışanlarına pantolon ve tulum diktim. O zaman iyi para kazandım. Evi de o zamanki kazancımla aldım. Bana teşekkür mektubu gönderdiler, "20 yıldır hiç bu kadar güzel dikilmiş bir pantolon, iş elbisesi giymedik" diye...

AMERİKALI ÖĞRETMENLERİ BEN GİYDİRİRDİM

- Güzelyalı'ya geldiğinde en iyi müşterin kimlerdi?

H.K.:  Amerikan Koleji öğretmenleri diyebilirim. O zamanlar Amerikan Koleji'ndeki öğretmenlerin hepsi Amerikalıydı. İnsan, kaç yelek diktirir, mesela... Bir öğretmen vardı, 13-14 yelek diktirdi. 20 tane gömlek diktiren vardı. Takım elbiseler, tek pantolon, tek ceket diktirenler vardı. Amerikan Koleji'ndeki bay ve bayan öğretmenlerin tamamına yakını bana gelirdi. Dükkanımın koleje çok yakın olması belki avantajdı ama dikişimi çok beğenirlerdi. Sonra, onların dostları da bana siparişler vermeye başladı. Bir bayan öğretmen vardı, her ay bir takım döpiyes, kaban, manto diktiriyordu.

VALİ BEY'E DE ELBİSE DİKECEĞİM

- Vali Yavuz Selim Köşger'in karşısında neler hissettin? Aranızda nasıl bir diyalog geçti?

H.K.:  Vali Yavuz Selim Köşger beyefendiyi çok sevdim. Bir Vali, bir makama bu kadar mı yakışır? O bana hayran kaldı, ben ona hayran kaldım. 81 yaşında hala terzilik yaptığımı duyunca, gülümsedi, yardımcılarına dedi ki, "Ustamızın adresini alın, en kısa zamanda ona gideceğim, elbise diktireceğim" dedi. Not aldılar. Bu küçücük dükkanda İzmir Valisi'ni ağırlamak, benim için çok büyük onur olacak. Valimize elbise dikmek, bana aynı bir heyecan verecek.

- Gözlük kullanmıyor musun Hacim Usta?

H.K.:  Uzak gözlüğü kullanmıyorum. Yakın gözlüğü takmaya bir yıl önce başladım. Bir yıl öncesine kadar iğneye ipliği gözlüksüz geçiriyordum. Galiba yaşlanıyorum!

- Peki daha ne kadar daha yapacaksın bu işi?

H.K.:  Ben burada çalışırken, kendimi çok mutlu hissediyorum. Gençliğimi tekrar yaşıyorum sanki. Elim tuttukça, gözüm gördükçe, terziliği yapmakta kararlıyım. Ben boş boş oturamam. Terziliği bırakırsam, daha çabuk (gülüyor) yaşlanırım! Burada terapi oluyorum. 20 yaşında nasıl pantolon dikiyorsam, aynı heyecanla, aynı titizlikle dikmeye devam ediyorum.

Çocuklarına bırakacağın, en özel miras ne olacak?

H.K.: Yılın Ahi'si seçildiğimi bana ilettiklerinde, kaftanımı dikme işini de bana verdiler. Yılın kalfası, yılın çırağı seçilen çocukların kaftanlarını da ben diktim. Çocuklarıma bırakacağım, en özel miras, şu kaftanım olacak. Bu yaşta ahilikle onurlandırılmaktan çok mutluyum.

 
‘Avrupa kadar, riskli değiliz’
 
Anıtkabir ziyareti uyanışın işaretidir!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İsmail Metin BULKAN 2 Ekim 2020 Cuma 16:20

Çalışırken bende kendimi mutlu hissediyorum. Yaşım epey geçkin.Sn Hacim Kulalı gibi mesleğimi bıraktığım anda her türlü hastalık başlar ve kısa zamanda Ahiretlik olurum. Mesleğim mi..? Serbest Muhasebeci Mali Müşavir belgem var Ofis çalıştırıyorum. Yeni yetişen meslektaşlar teknoloji döneminde yaşadıklarından bizim zamanımızdaki gibi bazı geceler sabahlara kadar çalışmaları yok.Kollu hesap makinası ile elle satır satır; alt alta yazılan rakamları toplamak,sağlamasını yapmak için birde alttan üste doğru toplama yapmaları yok. Dilekçelerimizi daktilo ile hazırlardık.Hazırladığımız beyannameleri ilgili vergi dairesinde kuyruğa girerek verirdik.Hele yıllık Beyannameleri mesai bitimine kadar hazırlayamayan meslektaşlarımın gece yarısı olmadan önce taksi ile Sirkeci Büyük Postahane'ye yardımcıları ile yetiştirdiklerini çok duydum. Gece saat 24 ten evvel Postahaneye giren gece saat 01 veya 02 lere kadar bir gün öncesi damgası değiştirilmeden evvel sıralarını beklemişlerdir. Çok Şükür ben yaşamadım o günü..Şimdi öyle mi..? Bilgisayar çıktı çıkalı rakam toplamlarının sonucunu saniyede doğru olarak alıyoruz. Oturduğumuz yerden Beyannameleri İnternet kanalı ile anında gönderiyoruz. Sadece O'mu SGK prim bildirgeleri yine oturduğumuz yerden anında gönderiyoruz. İşçi giriş ve çıkış bildirgelerini ilgili SGK binasına gitmeden yine oturduğumuz yerden yapıyoruz. Vergi ve SGK prim bedelleri İşveren Bağ-kur primleri oturduğumuz yerden bir tuşla ödeyebiliyoruz. Elektronik fatura ve serbest makbuz sistemi de hızla yayılıyor. Artık mükelleflere gidip fatura toplamakta tamamen kalkacak. Oturduğumuz yerden alınan-verilen e-faturaları e-serbest meslek makbuzları görüyoruz zaten. Ben göremem ama biliyorumki 10-15 sene sonra bu meslek kalkacak. GİB(Maliye) herkesi kayıt altına alacak. Gelir giderlerini bilgisayardan görecek. Senin vergin bu kadar çıktı diyebilecek.

Yorumu oyla      2      3  
salih 2 Ekim 2020 Cuma 15:37

bravoo

Yorumu oyla      2      3  
Özer Bekaroğulları 16 Eylül 2020 Çarşamba 21:34

Hacım kulalı abimizle gurur duyuyorum.Ona sağlık ve mutluluklar diliyorum.????????????

Yorumu oyla      2      3  
İsmail AKARSU 16 Eylül 2020 Çarşamba 19:05

Hacim abimizden çok önemli hayat dersleri alıyorum.yaşadıkçada alacağım inşallah. hemşerimiz onlarak tanıştım ve güzelyalıda hemen her gün beraberiz. İnşallah uzun yıllar devam eder. Saygı ve sevgilerimle. MANİLDER(Manisa ve ilceleri kültür ve dayanışma derneği İzmir) başkanı İsmail AKARSU.

Yorumu oyla      2      3  
Sevim gökalp 16 Eylül 2020 Çarşamba 14:50

Muhteşem, Allah sağlıklı uzun ömürler versin inşallah...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Avrupa kadar, riskli değiliz’
Muhittin Akbel, koronavirüs salgını sonrası hava yollarında alınan önlemlere ...
'Herkes fikrimi soruyor, kenti yönetenler hariç!'
26 yıl İzmir Ticaret Odası Başkanlığı yapan Ekrem Demirtaş, iki yıllık ...
'Sırada Veterinerlik ve Ziraat fakülteleri var'
İki yıl önce eğitim öğretime açılan genç Bakırçay Üniversitesi’nin Rektörü ...
 
‘Seyyar yoksa İzmir de yok!’
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez “Sokak Ekonomisi Şube ...
‘En kıymetlimiz, sayfaları yırtılmış 900 yıllık Kur’an’
İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ, gazeteci Muhittin Akbel'e "İzmir'in hazinesi"ni açtı.
Başımızın koronası...
Hanzade Ünuz, Enerji Tıbbı Uygulamaları Derneği Başkanı Op. Dr. Mustafa ...
 
‘Ciddi önlemler aldık, üretime devam ettik’
Ege Sanayicileri ve İş insanları Derneği Başkanı Fadıl Sivri, gazeteci ...
'İzmir’e Şehir Hastanesi değil, butik hastaneler lazım'
Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol koronavirüs günlerinde ...
'Hükümetten hak etttiğimiz yatırım paylarını alamıyoruz'
Yazarımız Muhittin Akbel, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva