HABERLER>EKONOMİ
30 Mart 2017 Perşembe - 14:12

Yorgancılar: Eğitimle istihdam birlikte planlanmalı

EBSO Yorgancılar, mesleki ve teknik eğitimle istihdamın birarada planlanması gerektiğini söyledi.

Yorgancılar: Eğitimle istihdam birlikte planlanmalı

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, mesleki ve teknik eğitimle istihdamın birarada planlanması gerektiğini söyledi. Her organize sanayi bölgesine bir meslek lisesi kurulması mecburiyeti getirilmesinin yanısıra meslek liselerinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne devredilmesini öneren Yorgancılar, Almanya ile Avusturya modelinin uygulanmasıyla reel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilebileceğini dile getirdi.

İzmir Çalışma ve İş Kurumu tarafından düzenlenen 4. İstihdam Fuarı’ndaki özel oturumda Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (Peryön) Ege Şubesi Başkanı Serdar Kalaycıoğlu’nun moderatörlüğünde “Dönüşen Dünyada Üretim ve Eğitimde İstihdamın Rolü” konulu bir sunum yapan Yorgancılar, üretimde Sanayi 4.0’a uzanan süreci, küresel ekonomide söz sahibi ülkelerin üretimle yükselişini ve katma değerli üretimin önemini vurguladı. Ender Yorgancılar, üretimdeki dönüşümün eğitim, işgücü ve dijital dönüşümle birlikte gerçekleştiğini anlatırken, yakın geçmişte en değerli şirketlerin enerji ve finansman alanındayken bugün sürücüsüz otomobiller, 3D yazıcılarla DNA ve kök hücre üretimiyle insan klonlanması gibi çalışmaları örnek gösterip dünyanın bilimin peşinden koştuğunu söyledi. 
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, otomasyon sebebiyle yakın gelecekte, OECD ülkelerinde mevcut mesleklerin yüzde 57’sinin ya ortadan kalkacağını ya da dönüşeceğini haber verirken, “Bu verinin önemi, bugünden üniversitelerdeki bölümlerin yeniden yapılandırılması gereğidir. İleri robotik üretim, otonom ulaşım, yapay zeka, biyoteknoloji ve genom bilimi ile yeni meslekler, yeni yetkinlikler ortaya çıkacaktır. İleri teknolojiye dayalı nitelikli eğitim ve mesleki eğitimle yaratıcı nesiller ortaya çıkarmalıyız” dedi.

Hayalimde bir tek şey var…
Sanayicinin çalıştıracak eleman, işsizlerin de iş bulamadığını belirten Yorgancılar, Almanya, İsviçre ile Avusturya’da aktif mesleki eğitim ve genç istihdamına yönelik politikalarla işsizliğin azaltıldığını hatırlatırken, şunları söyledi:  “Eğitim yeniden yapılandırılmalı, mesleki ve teknik eğitimde Almanya ve Avusturya modeli uygulanmalı. Hayalimde bir tek şey var: Meslek liselerini TOBB’a verin, Almanya ve Avusturya modelini uygulayalım, nitelikli eleman ihtiyacı sona ersin. Tüm organize sanayi bölgelerinde meslek lisesi yapılması şartı getirilsin. Mesleki eğitimle üretim ve istihdamı birarada götürmek gerekiyor. Eğitim sisteminin sil baştan düzenlenmesi, ezberci eğitimin bitmesi lazım.”

Ender Yorgancılar, Türkiye’nin zengin petrol ve doğalgaz kaynakları olmadığını ancak girişimcilikteki başarısının dünyada üst sıralarda yer bulduğunu da vurgularken, toplantı salonunu dolduran gençlere Atatürk’ün “Hiçbir şeye ihtiyacımız yok. Yalnız bir şeye ihtiyacımız vardır; çalışkan olmak!” sözünü hatırlattı ve “Girişimciliğimizi değere dönüştürelim. Alın terini akıl teri ile birleştirerek, gerçek değer yaratanlar, başarıyı yakalayanlardır. Hedefinizden asla vazgeçmeyin. Sabırlı, açık, güven veren ve çalışkanlıkla asla kaybetmezsiniz” diye konuştu. 

 
"Aradığınız iş bu fuarda"
 
Olaylı maça ceza yağdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Aradığınız iş bu fuarda"
İzmir Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen ...
Otomatik katılımda ikinci dönem başlıyor
Kamu ve 250 üzerinde çalışanı bulunan özel sektör kurumları, 1 Nisan 2017'den ...
'Booking.com' yasağı resmen başladı!
Mahkeme kararıyla Türkiye faaliyetleri durdurulan online rezervasyon portalı ...
 
Uğur Yüce açıkladı: İEKKK’dan neden ayrıldı?
‘İzmir için el ele’ sloganıyla 2009 yılında yola çıkan İzmir Ekonomik ...
Coca-Cola Türkiye'de 10. fabrikasını açacak
Coca-Cola İçecek, Türkiye'deki 10. fabrikasını 110 milyon lira yatırımla Isparta'da açacak.
Zeybekci iş dünyasıyla buluştu: İzmir Başbakan'ı sevindirsin!
Zeybekci, " Bu mesele sizin meseleniz, bunu size söyleyerek gereğini yaptım. ...
 
Halkbank Genel Müdür Yardımcısı: Eşime söyleyin avukat tutsun
Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla çıkarıldığı mahkemede ...
Bakan Zeybekci'den İzmir'de çok önemli EXPO mesajı
Zeybekci medya temsilcileriyle buluşmasında, "2025 EXPO'suna yine İzmir ...
Turizm devinin Türkiye'deki faaliyetleri durduruldu
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından, birlik üyesi seyahat ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva