HABERLER>SAĞLIK
15 Kasım 2014 Cumartesi - 15:01

Yılda 1.6 milyon kişiyi vuruyor

Akciğer kanseri, kanserden ölümlerde dünyada ve Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. Dünyada her yıl 1,6 milyon, Türkiye’de ise 30 bin kişiye akciğer kanseri teşhisi konuyor.

Yılda 1.6 milyon kişiyi vuruyor

İSTANBUL - Akciğer kanseri, her iki cinsiyet için de yaşam süresini kısaltan ciddi bir hastalık. Vakaların yaklaşık %70’i hastalık ilerledikten ve başka organlara yayıldıktan sonra teşhis edilebiliyor. İleri dönem hastalarda 5 yıl yaşam şansı ise önemli oranda düşüyor. Her yıl kasım ayının Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı olarak etkinliklerle değerlendirildiğini belirten Türk Akciğer Kanseri Derneği Başkanı Doç. Dr. Ufuk Yılmaz, kişiye özel tedavinin hastalıkla mücadelede büyük önem taşıdığını söylüyor.
 
Kişiye özgü tedavinin, tümörün moleküler özelliklerine göre tayin edilen ve etkili olması beklenen ilaçlar kullanılarak hastanın tedavi edilmesi ilkesine dayandığını aktaran Yılmaz, “Tümörde mevcut moleküler değişiklikleri hedef alan ilaçlar kullanılarak yapılan tedaviler ile hastanın yaşam süresine ilave yıllar ekleyebiliriz. Tümördeki genetik değişiklikleri hedefleyen kişiye özgü tedavilerin, erken dönem akciğer kanserli hastalarda, ameliyat sonrası dönemde de yararlı olacağı yönünde bir kanıt yok. Bu nedenle, ameliyat olarak hastalıksız döneme geçen hastalarda bu tip ilaçların kullanılması en azından şimdilik önerilmemektedir” diyor.
 
AKCİĞER KANSERİNDE EN ÖNEMLİ ETKEN SİGARA
Ülkemizde akciğer kanseri hastalarının önemli bir bölümünü oluşturan skuamöz hücreli ve küçük hücreli akciğer kanseri için kişiye özgü tedavide alınan yolun fazla olmadığını belirten Yılmaz, hastalıkta en önemli etkenin sigara olduğunu vurgulayarak şunları söylüyor: “Sigaranın olumsuz etkilerinden çok daha fazla etkilenmiş olan bu cins akciğer kanserlerinde, kanseri başlatıcı ve sürdürücü başat genler ve ilaçları için zaman gerekmektedir. Akciğer kanserindeki başat genetik mutasyonlara etkili kişiye özgü tedaviler, oldukça yüksek maliyetler oluşturmaktadır. Ancak, klinik araştırmaların ve keşiflerin sayıları da hızla artmaktadır. Mevcut veya karşımıza çıkacak yeni moleküllerin de etkin ve aktif bir şekilde uygun hastalara sunulabilmesi için öncekinden daha hızlı ve doğru kararlar verilmelidir. Akciğer kanserinde ilaca ulaşımda ‘ana davranış modelini’ oluşturmada, kurulması planlanan Türkiye Kanser Enstitüsüne, önemli görevler düşecektir.
 
EN ÖNEMLİ NOKTA HASTALIKTAN KORUNMAK
Akciğer kanserinin erken dönemde yakalanabilmesi için, kabul görmüş bir ulusal tarama yöntemimiz olmadığı sürece, ısrarla üzerinde durmamız gereken tek şey birincil korunma, yani tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı ile mücadeledir. Akciğer kanserine özgü bir yakınma bulunmamaktadır. Uzamış solunum sistemi yakınmaları olan kişiler özellikle sigara da içiyorsa, hekim kontrolü ile cerrahi tedaviye aday oldukları bir dönemde tanı alabilirler. Cerrahi, ışın, ilaç ve bağışıklık sistemini düzenleme gibi tedavi yöntemleri arasından, her akciğer kanserli kişi için ayrı seçim ve planlama yaparak o kişiye özgü tedavinin belirlenmesi ile en iyi sonuçlar alınabilir.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mide kanseri karın ağrısıyla başlıyor
Mide kanserinin karın ağrısı, karında hassasiyet, iştahsızlık ve kilo ...
Diyabete dikkat: Kan değerleriniz…
Dünya Diyabet Günü nedeniyle ülkemizde hızla artan diyabet hastalığına ...
Soba zehirlenmelerine dikkat
Mevsim kışa döndü, ülkemizde her sene çoğu ölümle sonuçlanan şofben, soba ...
 
Ceviz Alzheimer'a karşı direnci artırıyor
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırma, ceviz açısından zengin beslenmenin ...
Karşıyaka Devlet Hastanesi’nde anlamlı organ bağışı
Kesici alet ile darp nedeniyle Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri ...
DEÜ’nün her yeri ayrı kriz: VIP katta doktor yok!
Türkiye’nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, ünlü sanatçı Bülent Ersoy ve ...
 
Uzmanından obeziteden uzak durmanın yolları
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Selda Ayça Altıncık, ...
Türkiye’nin en büyük çocuk hastanesinde yemek skandalı!
Sendikanın Şubesi’nin Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde yaptığı ankette ...
Ve alternatif tıp resmileşti: İşte sülük-kupa tarifesi
İstanbul Tabip Odası Türk Tabipler Birliği Delegesi Dr. Güray Kılıç ve ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva