HABERLER>SAĞLIK
14 Kasım 2014 Cuma - 14:23

Diyabete dikkat: Kan değerleriniz…

Dünya Diyabet Günü nedeniyle ülkemizde hızla artan diyabet hastalığına dikkat çekmek çalışmalar yürütülüyor. İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Asya Banu Babaoğlu, “Tokluk kan şekeriniz 140’ın üzerinde, açlık kan şekeriniz 100’ün üzerinde ise mutlaka Aile Hekiminize başvurun” uyarısında bulundu.

Diyabete dikkat: Kan değerleriniz…

Erkan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - Türkiye’de diyabet yani şeker hastalığının farkındalığının artırılması amacıyla çeşitli kampanyalar ve çalışmalar yürütülüyor. İstanbul Boğaziçi Köprüsü, diyabet hastalığının temsil eden Mavi renge boyandı. İzmir’deki toplum sağlığı merkezleri, Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde vatandaşların boy, kilo ve açlık-tokluk şeker ölçümleri gerçekleştiriliyor.  Dünya Diyabet Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikler hakkında Egedesonsoz’e bilgi veren . İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Asya Banu Babaoğlu,  şeker hastalığının çok sinsi ilerlediğini belirterek, “Hastalık önce iç organlara zarar verir. Hastalık körlük, böbrek yetmezliği ve ayak yaralarına yol açar. Ancak hasta bu zararlar oluşmadan kendisinin şeker hastası olmadığını bilemeyebilir” dedi.
 
DİYABET KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Diyabet her yaş grubunda ve cinsiyette görülebilen bir hastalıktır. Tip 1 diyabet, genellikle çocukluk çağında ortaya çıkmakla birlikte yetişkin yaşlarda da ortaya çıkabilir. Tip 2 diyabet ise genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve yaşlanma ile sıklığı artar. Bununla beraber, son yıllarda obezitenin çocukluk cağında da artması ile birlikte çocuk ve adölesan çağda da tip 2 diyabet görülmeye başlamıştır.


 
DİYABET RİSKİNİN YÜKSEK OLDUĞU BAZI DURUMLAR
Sedanter, hareketsiz yaşam sürmek
 
Obezite
 
Birinci derece akrabalarda diyabet varlığı
 
İri bebek doğurma ya da gestasyonel diyabet öyküsü
 
Hipertansiyon (kan basıncı ≥140/90 mmHg ya da hipertansiyon tedavisi)
 
TİP 1 diyabte insulin yapımından sorumlu pankreas beta hücrelerinin harabiyetine bağlı olarak gelişen mutlak insulin eksikliği vardır. Bu hastalarda günlük enjeksiyonlarla insulin eksikliğinin telafi edilmesi gereklidir. Tüm diyabet hastalarının %5-10'u tip 1 diyabetlidir. Tanı sırasında hastaların ağız kuruluğu, çok su içme, sık idrara çıkma, sürekli açlık hissi, kilo kaybı, bulanık görme, yorgunluk ve halsizlik gibi yakınmaları vardır.
 
TİP 2 diyabet en yaygın görülen diyabet formudur. Tüm dünyada tanı konulan diyabet vakalarının yüzde 90'dan fazlasını tip 2 diyabet oluşturmaktadır. Tip 2 diyabet genetik zeminde genellikle obezite ve fiziksel inaktiviteye bağlı olarak görülmektedir.
 
DİYABETTE BESLENME
Diyabet, yaşamınızda başta beslenme planınız olmak üzere bazı değişikliklerin oluşmasını gerektirmektedir. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğu için sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir.
 
Sağlıklı beslenmek için vücudun ihtiyacı olan öğeleri içeren besinleri yeterli miktarlarda ve öğün içinde dengeli bir şekilde tüketmeniz gerekmektedir.
 
Diyabetinizin olması yaşamınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yiyemeyecek olmanız anlamına gelmez. Fakat yediğiniz yiyecek çeşidine ve miktarına daha çok dikkat etmeniz gerekmektedir.
 
Diyabeti olan birçok kişi beslenme planını uygulamak için aile ile yemek yeme zamanını ve birlikte yedikleri yemek çeşidini değiştirmekte, kendisi için ayrı yemek hazırlamaktadır. Oysa günümüzde diyabeti olan ve diyabeti olmayan bireylere önerilen sağlıklı beslenme önerileri farklı değildir.
 
DİYABETTE EGZERSİZ
Fiziksel olarak aktif olmak kandaki glikoz seviyesini, kan basıncını ve kolesterolü düşürebilir; ayni zamanda kalp hastalığı ve kalp krizi riskini azaltır, stresle başa çıkmaya yardım eder, kalbi, kasları ve kemikleri güçlendirir.
 
DİYABET NEDİR?
Diabetes Mellitus (DM), pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesi (Hiperglisemi) gelişmiş olur. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek vs) zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
silo 14 Kasım 2014 Cuma 18:34

Süper çalışma Halk sağlığı Müdürlüğü teşvik edici çalışıyor.

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soba zehirlenmelerine dikkat
Mevsim kışa döndü, ülkemizde her sene çoğu ölümle sonuçlanan şofben, soba ...
Ceviz Alzheimer'a karşı direnci artırıyor
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırma, ceviz açısından zengin beslenmenin ...
Karşıyaka Devlet Hastanesi’nde anlamlı organ bağışı
Kesici alet ile darp nedeniyle Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri ...
 
DEÜ’nün her yeri ayrı kriz: VIP katta doktor yok!
Türkiye’nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, ünlü sanatçı Bülent Ersoy ve ...
Uzmanından obeziteden uzak durmanın yolları
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Selda Ayça Altıncık, ...
Türkiye’nin en büyük çocuk hastanesinde yemek skandalı!
Sendikanın Şubesi’nin Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde yaptığı ankette ...
 
Ve alternatif tıp resmileşti: İşte sülük-kupa tarifesi
İstanbul Tabip Odası Türk Tabipler Birliği Delegesi Dr. Güray Kılıç ve ...
Rektör Füzün’le A’dan Z’ye hemşire krizi!
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde hemşire krizi tavan yaparken seri ...
Zatürre riski kapalı ortamda artıyor
Soğuk havalarda kapalı ortamlarda fazla vakit geçirmenin zatürreye neden ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva