HABERLER>SAĞLIK
14 Kasım 2014 Cuma - 00:26

Ceviz Alzheimer'a karşı direnci artırıyor

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırma, ceviz açısından zengin beslenmenin beyin sağlığına yönelik potansiyel yararlarını ortaya çıkardı. Cevizin alzheimer’a yakalanma riskini azalttığını savunan bulgular elde edildi.

Ceviz Alzheimer a karşı direnci artırıyor

Hayvanlar üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, ceviz tüketiminin alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltmada, başlangıcını geciktirmede, ilerlemesini yavaşlatmada veya alzheimer hastalığını önlemede olumlu bir etkisi olabileceği ifade edildi.

New York Eyaleti Gelişimsel Engeller Hakkında Temel Araştırmalar Enstitüsü (IBR), Gelişimsel Nöroloji Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Abha Chauhan önderliğinde yürütülen araştırmada, ceviz açısından zengin bir diyet uygulanan farelerin öğrenme becerilerinde, hafızada, kaygı azaltımında ve motor gelişiminde kayda değer iyileşme görüldü.
 
Araştırmacılar cevizdeki yüksek antioksidan içeriğinin (3,7 mmol/ons), fare beynini alzheimer hastalığında yaygın olarak görülen dejenerasyona karşı korumaya katkı sağlamış olabileceğini ileri sürdü. Oksidatif stres ve enflamasyon, beş milyondan fazla ABD vatandaşını etkileyen bu hastalığın öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor.
 
Prof. Dr. Chauhan elde edilen bulguların alzheimer hastalığı hakkında gelecekte insanlar üzerinde yapılacak araştırmalar için zemin hazırladığını belirterek, “Gerçekleştirdiğimiz çalışma, cevizin bilişsel fonksiyonlar üzerindeki koruyucu etkilerini gösteren ve sayıları gittikçe artan araştırmalara katkıda bulunuyor” dedi.
 
67 SANİYEDE BİR YENİ VAKA
Araştırma grubu, farelere verilen diyete, insanlarda sırasıyla günde 30 ila 45 gram cevize denk olan yüzde 6 ila 9 oranında ceviz eklenmesiyle ortaya çıkan etkileri inceledi. Araştırma Dr. Chauhan tarafından geçmişte yürütülen ve ceviz özütünün amiloid beta proteininin yol açtığı oksidatif hasara karşı koruyucu etkilerini vurgulayan bir hücre kültürü araştırmasından yola çıkılarak gerçekleştirildi. Bu protein alzheimer hastalarının beyinlerinde oluşan amiloid plaklarının en önemli bileşeni olarak biliniyor.
 
Alzheimer hastalığı ile ilgili en önemli risk faktörü yaş olarak beliriyor. Yaş arttıkça hastalanma riski artarken, 65 yaşından sonra her 100 kişiden 5'i alzheimer hastalığına yakalanıyor. 85 yaşından sonra ise her 100 kişiden 45'i alzheimer hastası oluyor. Dünyada 38 milyon, ABD’de 5 milyon alzheimer hastası bulunurken; nüfusunun yüzde 8'i 65 yaş ve üzeri olan Türkiye’de 400.000 civarında alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor. Nüfusun yaşlanmasıyla birlikte bu rakamların 2030 yılında iki, 2050 yılında ise üç katına çıkması bekleniyor.
 
Journal of Alzheimer’s Disease dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, ABD’de her 67 saniyede bir kişi alzheimer hastalığına yakalanıyor. Bu durum da, bu hastalığı önlemek, yavaşlatmak veya durdurmak için yöntemler belirlemenin ne denli önemli olduğuna dikkat çekiyor.
 
Ceviz içerdiği çok sayıda vitamin ve mineral nedeniyle başka besleyici özelliklere de sahip. Ayrıca önemli bir alfa-linolenik asit (ALA) kaynağı (28 gram başına 2,5 gram) ile kalp ve beyin sağlığı için önemli bir yağ asidi olan omega 3 içeren tek yemiş türü olarak öne çıkıyor. Araştırmacılar çalışmada saptanan davranışsal semptomların iyileşmesinde ALA’nın bir rolü olabileceğini ileri sürüyor

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka Devlet Hastanesi’nde anlamlı organ bağışı
Kesici alet ile darp nedeniyle Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri ...
DEÜ’nün her yeri ayrı kriz: VIP katta doktor yok!
Türkiye’nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, ünlü sanatçı Bülent Ersoy ve ...
Uzmanından obeziteden uzak durmanın yolları
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Selda Ayça Altıncık, ...
 
Türkiye’nin en büyük çocuk hastanesinde yemek skandalı!
Sendikanın Şubesi’nin Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde yaptığı ankette ...
Ve alternatif tıp resmileşti: İşte sülük-kupa tarifesi
İstanbul Tabip Odası Türk Tabipler Birliği Delegesi Dr. Güray Kılıç ve ...
Rektör Füzün’le A’dan Z’ye hemşire krizi!
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde hemşire krizi tavan yaparken seri ...
 
Zatürre riski kapalı ortamda artıyor
Soğuk havalarda kapalı ortamlarda fazla vakit geçirmenin zatürreye neden ...
İngiltere’de AIDS paniği
İngiltere’nin Nottingham kentinde bir diş hekiminin çalışırken enfeksiyon ...
New York eboladan temizlendi
Ebola hastalarını tedavi etmek için gittiği Batı Afrika'dan döndükten ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva