HABERLER>SAĞLIK
15 Kasım 2014 Cumartesi - 00:08

Mide kanseri karın ağrısıyla başlıyor

Mide kanserinin karın ağrısı, karında hassasiyet, iştahsızlık ve kilo kaybıyla belirti verdiğini söyleyen Onkolog Prof. Dr. Coşkun Tecimer, 'Gastrit diye geçiştirilen birçok karın ağrısında üst endoskopi yapılsa mide kanseri erken yakalanabilir' dedi.

Mide kanseri karın ağrısıyla başlıyor

İSTANBUL - 5-7 Aralık tarihlerinde İstanbul Bilim Üniversitesi tarafından Bolu’da yapılacak 6. Onkoloji Günleri’nde ülkemizde de sık görülen gastrointestinal (mide-bağırsak sistemi) kanserleri masaya yatırılacak.
                                        
Onkolojideki son gelişmelerin ve bunların hasta pratiğine nasıl yansıyacağının tartışılacağı kongrede özellikle mide ve rektum kanserlerinin ön plana çıkacağını belirten İstanbul Bilim Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalından Doç. Dr. Sezer Sağlam, sindirim sistemi özellikle de mide kanseri tedavisinde olumlu gelişmeler olduğunu söyledi. Kongre hakkında ntvmsnbc'ye açıklamalarda bulunan Doç. Sağlam, “Kemoterapi ile özellikle mide kanserinde son 2 yılda çok önemli yol alındı. Bugün mide kanserinde yaşam süresi, kolon kanserine yaklaşmaktadır. Yaşam kalitesini arttıracak ağızdan tabletler artık hayatımıza girmiştir. Bu tabletler ile hastalarımızı poliklinik takibi ile yatırmadan takip edebilmekteyiz” dedi.
 
Mide kanseri teşhisinde en önemli yöntemin endoskopi olduğunu belirten Prof. Dr. Coşkun Tecimer ise mide kanseri için rutin tarama testi yapılmadığını söyledi. Ancak mide şikayeti başlayanlarda endoskopi yapılarak tanı konulabildiğini aktaran ve erken teşhisin önemine değinen Prof. Tecimer, “Karın ağrısı olup gastrit diye geçiştirilen birçok durumda erken üst endoskopi yapılsa birçok mide kanseri erken yakalanabilir” dedi.
 
Japonya gibi mide kanserinin sık görüldüğü ülkelerde endoskopik taramalar yapıldığını dile getiren Tecimer, “Bu da hastalığın daha erken evrede yakalanmasını sağlamaktadır. Erken yakalanan hastalıkta cerrahi yapılmakta arkasından kemoterapi bazen de ek olarak radyoterapi uygulanmaktadır. Metastaz yapmış kanserde ise tedavi yalnızca kemoterapidir. Antikora duyarlı hastalarda trastuzumab antikoru da uygulanabilmektedir” diye konuştu.
 
MİDE KANSERİ GELİŞMİŞ ÜLKELERDE AZ GÖRÜLÜYOR
Mide kanserinin yiyeceklerin hijyenik koşullarda saklanmadığı durumlarda daha sık görüldüğüne vurgu yapan Tecimer, buzdolabının yaygın kullanımı sonrası mide kanserinde belirgin azalmalar olduğunu söyledi. “Gelişmiş ülkelerde mide kanseri en sık görülen kanserler arasında değildir. Türkiye'de ise en sık görülen ilk 5 kanser türü arasında sayılabilir” diyen Tecimer, tütsülenmiş gıdaların, yanık olarak yenilen yiyeceklerin kanser riskini artırdığını, ayrıca midede yerleşen helikobaker pilori bakterisinin de mide kanseri için risk oluşturduğun kaydetti.
 
Karın ağrısı, karında hassasiyet, iştahsızlık ve kilo kaybı mide kanserinin sık görülen belirtileri arasında. Hastalıktan korunmada en önemli noktalardan biri ise sağlıklı beslenme. Daha çok sebze ağırlıklı beslenmek, tütsülenmiş yiyeceklerden, aşırı tuzlu gıdalardan, mangalda ya da ocakta yanarak pişirilmiş besinlerden, aşırı hayvansal yağ tüketiminden kaçınmak da korunmada önemli role sahip.
 
KANSER RİSKİNİ AZALTMAK MÜMKÜN
Kızartmalarda aynı yağın tekrar tekrar kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Tecimer, “Kilo almamak, günlük egzersizler yapmak, sigara içmemek, alkol kullanmamak, kullanıyorsak bırakmak ya da azaltmak da mide kanseri riskini azaltan faktörlerdir. Bir de helikobakter pilori mikrobu varsa bu da antibiyotiklerle temizlenmelidir” dedi.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Diyabete dikkat: Kan değerleriniz…
Dünya Diyabet Günü nedeniyle ülkemizde hızla artan diyabet hastalığına ...
Soba zehirlenmelerine dikkat
Mevsim kışa döndü, ülkemizde her sene çoğu ölümle sonuçlanan şofben, soba ...
Ceviz Alzheimer'a karşı direnci artırıyor
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırma, ceviz açısından zengin beslenmenin ...
 
Karşıyaka Devlet Hastanesi’nde anlamlı organ bağışı
Kesici alet ile darp nedeniyle Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri ...
DEÜ’nün her yeri ayrı kriz: VIP katta doktor yok!
Türkiye’nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, ünlü sanatçı Bülent Ersoy ve ...
Uzmanından obeziteden uzak durmanın yolları
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Selda Ayça Altıncık, ...
 
Türkiye’nin en büyük çocuk hastanesinde yemek skandalı!
Sendikanın Şubesi’nin Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde yaptığı ankette ...
Ve alternatif tıp resmileşti: İşte sülük-kupa tarifesi
İstanbul Tabip Odası Türk Tabipler Birliği Delegesi Dr. Güray Kılıç ve ...
Rektör Füzün’le A’dan Z’ye hemşire krizi!
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde hemşire krizi tavan yaparken seri ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva