HABERLER>EGE
25 Temmuz 2019 Perşembe - 11:33

Yer: Turgutlu Ovası... Erik para etmedi, köylüler ağaçları kesti

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, erikte umduğunu bulamayan üreticiler, ağaçlarını köklemeye başladı. Girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle masraflarını bile karşılayamayan erik üreticileri, kestikleri ağaçları odun olarak fırınlara satıyor.

Yer: Turgutlu Ovası... Erik para etmedi, köylüler ağaçları kesti

Rengi, görünümü ve lezzeti bakımından en kaliteli 'Dumanlı Papaz', 'Aynalı' ve 'Ankara' cinsi eriğinin yetiştiği Manisa'nın Turgut ilçesinde üreticiler dertli. Turgutlu Ovası'ndaki toplam 10 bin dönümlük alanda erik yetiştirilen ilçede, girdi maliyetlerinin yüksekliğinin yanı sıra mahsulü toplatacak tarım işçisi bulmakta güçlük çeken üreticiler, sıkıntı yaşıyor.

Bazı üreticiler, başka ürünlere yönelmek için erik ağaçlarını kesmeye başladı. Hasadın ardından önce kilosunu 8 liradan sattıkları papaz eriğin kilosunun 5 liraya kadar düştüğünü belirten Fadıl Hız, Bostanlık Mevkisi'ndeki 14 dönümlük bahçesinde bulunan 300 erik ağacını kestirdi. Son yıllarda artan girdi maliyetleri nedeniyle erik üreticiliğinin kazanç kapısı olmaktan çıktığını öne süren Hız, şunları söyledi:

"Erik bahçesine bakmak oldukça zorlaştı. Bakımdan ziyade ürün toplama ve satış yapmak artık çekilmez bir hal aldı. İşçi sıkıntısı çektiğimiz gibi onların ücretlerini karşılamakta da son yıllarda zorlanır hale geldik. Erik toplayan bir işçiye günlük 90 lira yevmiye veriyoruz. Ancak yine de çalışacak işçi bulamıyoruz. Bu nedenle Suriyeli işçi çalıştırmak zorunda kaldık. Ancak onlar da sabah gelip, öğlen gitti. Erik bir yıl ürün veriyor, bir yıl vermiyor ya da soğuk hava vurunca erikler yanıyor. Bu yıl erik yetiştirebilmek için 15 bin lirası işçilik, 12 bin lirası gübre, 3 bin lirası ilaç, 3 bin lirası budama, 4 bin lirası da diğer giderler olmak üzere 37 bin lira harcama yaptım. Mahsulü sattığımda elime geçen 50 bin lira. O da eriğin altın çağını yaşıyor olması nedeniyle ve ilk topladığımızda kilosunu 8 liradan satabildiğimiz için. Yani masraflar çıktıktan sonra bize kalan 13 bin lira. Artık, karlı olmaktan çıkması nedeniyle erik bahçelerini bozarak domates, patlıcan, biber, buğday gibi diğer tarla ürünlerine ya da cevize yönelmeye başlayacağız."



'KESİM İÇİN TALEBE YETİŞEMİYORUZ'
Fadıl Hız'ın bahçesindeki erik ağaçlarının kesimini yapan Erol Çakmak, Turgutlu tarımının gözde ürünlerinden olan eriğin son yıllarda cazibesini kaybetmeye başladığına dikkati çekerek, "Bu sezon erik yetiştirmekten vazgeçen çiftçilerin sayısında artış var. Ağaçları kestirmek isteyenlerin sayısında artış var. Talebe yetişemediğim için kesim için çiftçilere gün vermek durumunda kalıyoruz. Üzülerek bu işi yapıyoruz. Ancak çiftçilerin istekleri bu doğrultuda olunca bize de işimizi yapmaktan başka çare kalmıyor" diye konuştu. Çakmak, kesime önce dallardan başladıklarını ardından da gövdeyle devam ettiklerini, son olarak da iş makineleriyle kökleri çıkardıklarını aktarıp, "Ardından kesilen bu ağaçlar küçük parçalara ayrılıp, odun haline getiriliyor. Bahçe sahipleri bu odunları fırınlara satıyor" dedi.



'BÖYLE GİDERSE ERİK VE MEYVE BAHÇELERİNDE YÜZDE 50 AZALMA OLACAK'
Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, "Türkiye'nin en iyi dumanlı papaz eriklerinden birinin yetiştiği ilçemizde üreticiler, son yıllarda ekonomik beklentileri karşılamadığı için mutsuz; ağaçlarını kestirmeye başladı. İlçedeki erik yetiştirilen toplam 10 bin dönüm arazinin yüzde 15'lik bölümünde ağaçlar kökleniyor. Çünkü son 10 yıldır üretici umduğunu bulamıyor. Erik satılamadığı için ya dalında kalıyor ya da halde çürüyüp, gidiyor. Şeftali gibi meyve suyu fabrikalarına gönderme şansı da olmuyor. Böyle giderse önümüzdeki yıllarda Turgutlu Ovası'ndaki erik ve meyve bahçelerinde yüzde 50 azalma olacağını tahmin ediyoruz" dedi. (DHA)

 
Foça diken üstünde!
 
Göztepe peşindeydi... Kararını verdi!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 26 Temmuz 2019 Cuma 00:41

Herşey tamam. Çiftçi haklı ama şu kesme dökme işlerine girdikleri zaman tilt oluyorum. Biraz yaratıcı olsalar. Mesela üretici örgütü tutsa bütün erikleri yarı fiyatına sattırsa. İbretlik olsun diye topladıkları gelirle bir yardım kuruluşuna bagışlasa, hem tarım bakanına hem hükümete güzel kapak olur, toplumda saygınlıkları artar.

Yorumu oyla      4      5  
25 Temmuz 2019 Perşembe 22:29

erik ateş pahası arayıpnbulamıyoruz

Yorumu oyla      4      5  
25 Temmuz 2019 Perşembe 15:53

Bu sene 8 liranın altına düşmedi erik pazarda. Ne para etmemesi anlamıyorum. Çiftçi para kazanamıyorum diyor tüketici alamıyorum diyor.

Yorumu oyla      7      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Manisa'da trafik kazası: 12 yaralı
Manisa'nın Kula ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 12 kişi yaralandı.
Bu kez yayalara ceza yağdı
Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde kırmızı ışıkta geçen 32 yayaya toplam ...
Soma'da orman yangını: 6 hektar kül oldu
Manisa'nın Soma ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı. 
 
Köşk canisi İzmir'de yakalandı!
Aydın'ın Köşk ilçesinde, başına taşla vurularak öldürülen Mehmet Biçer'in ...
Kuşadası'nda zehir operasyonu
Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan ...
Deniz kıyısında mahsur kalan tatilcileri JAK kurtardı
Muğla'nın Fethiye ilçesinde deniz kıyısında mahsur kalan iki kişiyi, Jandarma ...
 
Polisin can verdiği şezlong cinayetinde ayrıntılar ortaya çıktı
Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Narlı mahallesi mıhlı mevkiindeki ...
Datça açıklarında 25 kaçak göçmen yakalandı
Datça ilçesinde, yasa dışı yollardan lastik botla Yunanistan'ın Sömbeki ...
Ege sularında can pazarı! 1 kişi kayıp
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, düzensiz göçmenleri taşıyan teknenin batması ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva