HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Eylül 2011 Cuma - 09:56

Yaşlılara belediye güvencesi

Bornova Belediyesi, ihtiyacı olan yaşlılara yılın her günü özel hizmetler sunuyor. İlçe sınırları içinde yaşayan ve evinden dışarı çıkamayan, hareket kabiliyeti az veya olmayan 60 yaş üzerindeki yatağa bağımlılar, yoksullar ile kimsesizlere bakım ve sağlık hizmeti veriliyor.

Yaşlılara belediye güvencesi

İZMİR - Uzman elemanlar eşliğinde yatak çarşaf değişimi, banyo, oda temizliği, tırnak kesimi, pansuman, ağız ve diş sağlığı bakımı yapılıyor. Şu anda 435 yaşlı Bornova Belediyesi’nden bu hizmetleri alıyor. Son 6 ayda ihtiyacı olan yaşlılara 2 bin 539 ziyaret gerçekleştirildi
Türkiye’deki İlçe belediyeleri arasında yatırım rekoru kırarak önemli projelere imza atan Bornova Belediyesi sosyal alanda önemli bir açığı kapatıyor. Tüm dünyada 1 Ekim Yaşlılar Günü olarak kutlanırken, Bornova Belediyesi ihtiyacı olan 60 yaş üzerindeki yurttaşlara yılın her günü yardım elini uzatılıyor. Her gün bir hemşire iki sertifikalı bakım elemanı ve bir şoförden oluşan 4 ayrı ekip yaşlıları ziyaret ediyor. Ekiplere bir de kuaför destek veriyor.
Bornova sınırları içinde yaşayan, 60 yaşın üstündeki ihtiyacı olan, yatağa bağımlı yaşayan ya da ağır kronik hastalığı olan yaşlılara hizmet götürülüyor. Yaşlının risk ve bakım gereksinimine göre ziyaret sıklıkları belirleniyor. Tamamen ücretsiz olarak verilen hizmetler kapsamında her gün ziyaret edilen yaşlı da bulunuyor, 3 ayda bir gidilen de oluyor.



Bu hizmetler 16 aydır veriliyor. Son 6 ay içinde Bornova Belediyesi ekipleri yaşlılara 2539 ziyaret gerçekleştirdi. Günde ortalama 15 yaşlıya hizmet sunuldu. 2012 yılında ise yaşlılara   8 bin ziyaret gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Şu anda toplam 435 yaşlının bakımı sağlanıyor.
Koruyucu sağlık ve bakım hizmetlerini uzman ekipler veriyor. Hemşire, öncelikle yaşlıya ilişkin sosyal ve sağlık risklerini ölçüyor. Hastalık ve yatağa bağımlılık durumunun değerlendirmesini yapıyor. Yaşlıya nasıl bir bakım hizmeti verileceğini planlıyor. Yaşlının düşme, depresyon ve intihar eğilimi riskleri ölçülüyor. Ateşine, nabzına, tansiyonuna bakılıyor. Kan şekerini ölçüp, Kolestrol ve idrar tahlilleri gerçekleştiriliyor. Yatak yarası varsa bakımı yapılıyor. Daha kapsamlı tedavi edilmesi gerektiği düşünülüyorsa ilgili sağlık kurumuna yönlendiriliyor.
 
Kişisel bakımları yapılıyor
Bornova Belediyesi’nin uzman ekipleri ihtiyacı olan yaşlının kişisel bakım ve temizliğini de gerçekleştiriyor. Öncelikle yaşlılara banyo yaptırılıyor. Yatağa bağımlı olanlara özel ekipmanlarla yatak banyosu uygulanıyor. Göz, kulak, burun, tırnak bakımı ayak bakımı yapılıyor. Pansuman, ağız ve diş sağlığı bakımı da veriliyor. Yatak çarşafları değiştiriliyor. Yaşlının kıyafetleri temizleriyle değiştiriliyor. Alt bezi kullanıyorsa, kontrolleri yapılıyor. Yaşlı, yalnız yaşıyorsa mutfak, tuvalet, yaşadığı odanın temizliği sağlanıyor. Berber hizmeti de veriliyor, saçları mutlaka taranıyor. Ekipler aile fertlerine de bakım eğitimi veriyor. Yaşlıya kötü davranma, ihmal ya da şiddet gözlemleniyorsa anında ilgili sosyal ve güvenlik birimlerine iletiliyor.
İnsanca yaşamın gerektirdiği asgari şartları herkese sağlamak için çaba harcadıklarını belirten Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Sağlık hakkı da en önemli insan haklarından biridir. Sağlık konusu yurttaşlarımızın en çok ihtiyacı olan ve verilmesi zorunlu olan bir hizmettir. Biz yalnız yaşayan bakıma muhtaç yaşlılarımızı evlerinde ziyaret ediyoruz. Sağlıkları ile ilgileniyoruz. Tedavi edilmesi gerekiyorsa hastanelere yönlendiriyoruz. Her türlü kişisel bakımlarını sağlıyoruz. İlçemizdeki tüm yaşlılarımızı belediye güvencesi altına almaya kararlıyız. Bu çalışmalarımız artarak devam edecek” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir’in tur otobüsleri çok sevildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi atölyelerinde üreterek kruvaziyer ...
Bornova'da hedef tuttu, Üçkuyular yılbaşında
Metronun yeni hatlarında testlerin başlaması için belirlenen 29 Ekim hedefi ...
Ödemiş Belediyesi'nden muhtarlara internet
Ödemiş Belediyesi, kent merkezinde bulunan 16 mahalle muhtarına, sınırsız ...
 
Selçuk’ta sanat sokağı sakinlerine teşekkür
43.Selçuk Efes Festivali kapsamında sanat sokağında stant kuran ve gördüğü ...
Kasırga'da tahliye: Fatih Kara 16 ay sonra serbest!
Kasırga Operasyonu kapsamında gözaltına alınan Buca-Mar eski Genel Müdürü ...
Eski evler yeni sanatla buluştu
On altı sanatçının çalışmalarından oluşan Old House, New Art (Eski Ev, ...
 
Bornova’da barış, festivalle anlatıldı
Bornova Belediyesi’nin ikincisini gerçekleştirdiği Gençlik ve Barış Festivali ...
BAYGEM öğrencileri Bayraklı’nın gururu
Bayraklı Belediyesi tarafından 2010-2011 eğitim öğretim yılında başarılı ...
Çiğli'de kantinlere sıkı denetim
Okulların açılmasıyla birlikte, Çiğli Belediyesi tarafından öğrencilerin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva