HABERLER>DÜNYADAN
13 Eylül 2014 Cumartesi - 15:34

WSJ’den sert yazı: Ankara artık müttefik değil!

Amerikan Wall Street Journal gazetesinde Türkiye'nin IŞİD'e karşı politikasını ve ABD önderliğinde oluşturulan koalisyondaki tutumunu değerlendiren sert bir yazı yayımlandı.

WSJ’den sert yazı: Ankara artık müttefik değil!

'WSJ editörleri' imzasıyla gazetenin internet sitesinin hem İngilizce hem de Türkçe versiyonunda yayımlanan yazının başlığı da son derece çarpıcı: Ankara artık ABD'nin müttefiki değil.
 
İşte WSJ'nin Türkçe sitesinde yayımlanan yazının tam metni:
 
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın ABD'nin IŞİD'i yok etme çabalarına yardım edecek ana koalisyona katılacak 10 ülkeyi açıklamasından bu yana sadece bir hafta geçti. Bu bir haftada İngiltere Suriye'ye hava saldırısı düzenlemeyeceğini Almanya da hiçbir güç kullanmayacağını açıkladı. Şimdi de Türkiye geri adım atıyor.
 
Türklerin geri çekilişi İngiliz ya da Almanlarınkinden bir adım daha ötede. Ankara herhangi bir askeri hamle yapmayacağı gibi ABD'nin Suriye sınırına 160 kilometre mesafede bulunan İncilik Üssü'nden teröristlere karşı hava saldırısı düzenlemesine de izin vermeyecek. Bu durum özellikle yıllar sürmesi beklenen bir operasyon öncesinde Pentagon'un önünde lojistik ve keşifle ilgili engeller yaratacak.
 
Tıpkı Türkiye 2003'te ABD'nin Saddam Hüseyin'i devirmek için Irak'a kendi toprakları üzerinden hava saldırıları düzenlenmesini reddettiğinde başka çözümler bulunduğu gibi, ABD ordusu hava saldırılarını düzenlemek için başka yollar bulacaktır. Türkiye'nin Irak ve Suriye ile olan kara sınırının yaklaşık 1200 kilometre. Bu da Türkiye'nin IŞİD'e karşı verilecek olan mücadeleye sadece sembolik bir destekten daha fazlasını verebileceği anlamına geliyor. Ancak sonuç tam bir hayal kırıklığı.
 
Anlaması en güç durum ise Türk hükümetinin bir NATO üyesi olmasına rağmen ABD müttefiki ya da Batı'nın dostu olarak davranmayı uzun bir süre önce bırakmış olması. ABD'nin Türkiye eski büyükelçisi Francis Ricciardone bu hafta Türk hükümetinin açıkça Suriye'deki el Kaide uzantılı el Nusra Cephesi Örgütü ve diğer terörist örgütlerle görüştüğünü duyurdu. Ayrıca yabancı cihatçılar Suriye ve Irak'a gitmek için Türkiye'yi geçiş noktası olarak kullanırken Türk hükümeti buna göz yumdu. Ricciardone geçtiğimiz Aralık ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından az daha istenmeyen kişi ilan ediliyordu.
 
Erdoğan hükümetinin Gazze'de Hamas'a ve Mısır'da Müslüman Kardeşler'e uzun bir süredir verdiği destek göz önünde bulundurulursa Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getirmeme isteği anlaşılıyor. IŞİD Türk diplomatları ve ailelerini Musul'da esir tutuyor olabilir ancak vatandaşları esir düşen tek ülke Türkiye değil. Ankara aynı zamanda IŞİD karşıtlarına gönderilecek silahların Kürt terörist örgütü PKK'nın eline geçmesinden korkuyor. Ancak bu İncirlik Üssü'nün ABD harekatlarına kapatılması için bir sebep olamaz.
 
Kaçınılmaz sonuç ABD'nin IŞİD'e karşı vereceği savaşta daha iyi bir bölgesel müttefik bulmasıdır. Beklendiği gibi Suudi Arabistan gibi Arap devletler en azından kamuoyuna isteksiz müttefikler olduklarını belli ettiler ve Bağdat'taki yeni hükümetin ordusunu yeniden toplayana kadar ne kadar yardımcı olabileceği bilinmiyor.
 
Burada en iyi seçenek, desteklerini sunan ve diğer müttefiklerin aksine asker göndermeye hazır olan Kürtler olarak öne çıkıyor. İncirlik yaklaşık 60 senedir ABD güçlerine ev sahipliği yaptı ancak belki de İncirlik'i Kuzey Irak'taki Kürt topraklarında bulunan bir hava üssüyle değiştirmenin zamanı geldi. Amerika'nın artık Ankara'da arkadaşları olmayabilir ancak bu Orta Doğu'da başka bir seçeneğimiz kalmadı anlamına gelmiyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Y 14 Eylül 2014 Pazar 17:21

Kusura bakmayın ama,Türkiyedeki AKP. İktidarını siz yarattınız, "ılımlı islam" polştikanız çökünce de ılımlı islam, radikal islama dönüştü, yıllarca türkiye yi boşa dinlemediniz, hükümetin yaklaşımı ortada iken,ABD.nin hükümeti cezalandırması gerekirken ne yapıldı?Türkiye beklemediği rehine krizi yüzünden aslında gönüllü olmadığı ittifaka çekince koydu.Türkiyenin yeni müteffiki "sunni cephesi"oldu

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
1.8 milyon Euro iki bankacının evinden çıktı
Fransız Merkez Bankası'nın kayıp 1.8 milyon Euro’su, bankadan atılan iki görevlinin evinde bulundu.
Şok iddia: Beyaz Saray bizi tehdit etti
Amerikan ABC televizyonu, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü tarafından ...
Times yazdı: Suriyeli muhalifleri Türkiye eğitecek
İngiliz gazetesi Times, Cidde’de yapılan zirvede Türkiye’nin IŞİD’e yönelik ...
 
Papa Kasım sonunda Türkiye'ye gidiyor
Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, Kasım ayı sonunda Türkiye'ye gidiyor.
Hollanda’da bürokrasiyi felç eden Türk: 3 bin 500 dilekçe!
Hollanda'da yaşayan Mustafa Karaşahin, intikam amacıyla yaşadığı şehrin ...
CIA açıkladı: IŞİD’in kaç militanı var?
IŞİD'e karşı stratejisini açıklayan ABD Başkanı Obama, Türkiye'nin desteğini ...
 
Türkiye'den IŞİD'le mücadeleye veto!
Türkiye Cidde’de yapılan ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele ...
Ozon tabakası 'kalınlaşıyor'
Dünyayı kansere neden olan zararlı güneş ışınlarından koruyan ozon tabakasının ...
Rusya Suriye'de IŞİD operasyonuna karşı
Obama'nın IŞİD'le mücadele coğrafyasına Suriye'yi de dahil etmesi üzerine ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva