HABERLER>EKONOMİ
23 Nisan 2015 Perşembe - 10:54

Varan’dan dönüşüm çağrısı: Belediyelere gitmeyin

İTO Nisan ayı meclisi gerçekleştirildi. Başkan Ekrem Demirtaş, meclise konuk olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan aracılığı ile İzmir ile ilgili taleplerini bakanlığa iletti. Demirtaş’ın taleplerinin ardından İzmir’deki kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili bilgi veren Varan, belediyelerin dönüşüme engel olduğunu söyledi. Büyükşehir’in dönüşüm projeleri ile İzmir’in 8 yılını boşa harcattığını ifade eden Varan, ''Büyükşehir Belediyesinin kendi planlarını yapmayıp bütüncül bir plan oluşturamaması İzmir’in en büyük sorunudur. Probleminiz varsa belediyelere gitmeyin bize gelin çözelim'' dedi.

Varan’dan dönüşüm çağrısı: Belediyelere gitmeyin

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası Nisan ayı meclisi gerçekleştirildi. Toplantıya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan’ın katıldı. Toplantıda kentsel dönüşüm ile ilgili sorunlar ve öneriler masaya yatırıldı.Varan kentsel dönüşümde belediyelere yetki veren 5393 sayılı kanun ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yetki veren 6306 sayılı kanun arasındaki yetki çatışmasına değindi. Konunun görüşülmesinden sonra aylık faaliyet raporu anlatıldı. 
 


KENTSEL DÖNÜŞÜM SİTEMİ
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in kentsel dönüşüm sorununa değindi. Demirtaş, “Bildiğiniz gibi İzmir’in en büyük sorunu çarpık kentleşme. 6306 sayılı kanun çıktığından beri yoğun çalışmalarımız oldu. İzmir’de kentsel dönüşüm için 8 – 9 alan inceledik.  Buca, Karabağlar’da çalıştığımız alanda işyeri ağırlıklı olmak üzere konut ile ticaretin iç içe geçtiği bir bölge: Burada bin 920 dönüm alan için iki yerel belediye ile iş birliği protokolü imzaladık. Bu alanlar kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Diğer bir nokta ise Bayraklı’da Gümüşpala, Emek ve Nafiz Dürman Mahallelerini kapsıyordu. Burası konut bölgesiydi. Kentsel dönüşüm için yöre halkının bilgilendirme için 2013’te seçim ofisi açtık. Bakanlığımız Karabağlar, Buca’da yoğunlaşmamızı istedi.  Ancak kentsel dönüşüm kanununda ticaret odaları idare olarak tanımlanmadığı için oda olarak kentsel dönüşüm yapamadık. Kanun değişikliği için mücadele ettik, sonuç alamadık.  İzin verilseydi Türkiye’de bir ilk ve örnek olacaktı” diye konuştu.
 
ÇEVRE İÇİN GÖREVE HAZIRIZ
Demirtaş İzmir’in kent yerleşim problemlerine değindi, Varan aracılığı ile destek istedi. İzmir’in çevre kirliliğine değinen Demirtaş, “Kentimizde inşaat sektörü ile ilgili kaçak harfiyat toprağı ve molozlar önemli sorun. Bornova Gökdere, Güzelbahçe Yelki ve Buca Kırıklar’da Büyükşehir Belediyesi’ne, Aliağa ve Bornova’da özel sektöre ait döküm alanları olmasına karşın, boş alanlara binlerce ton moloz ve hafriyat dökülüyor çevre kirleniyor. Kentin kuzeyine ve güneyine bir moloz döküm alanı belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca hafriyatın geri dönüşümünün sağlanması için bir tesise ihtiyaç vardır. Biz İTO olarak bu alanların işletilmesine de hazırız” diye konuştu. Demirtaş ayrıca, “Kış aylarında ısınma amaçlı kullanılan kömür vb. yakıtların kullanılması yasaklanmalıdır” dedi.
 
BÜYÜKŞEHİR İZMİR’İN 8 YILINI BOŞA GEÇİRDİ
Meclis toplantısına katılan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, İzmir’deki kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili sunum yaptı. Kentleşmede İzmir’in önemli bir yapıda olduğunu ifade eden Varan, İzmir genelinde 13 milyon metrekarelik alanda denetleme yaptıklarını söyledi. Kentsel dönüşüm ile ilgili yerel yönetimleri eleştiren Varan, “Bundan 10 yıl öncesinde Türkiye’de birçok il dönüşüme başlamıştı. Urfa’da, Diyarbakır’da bu görüntü kirliliği ortadan kaldırılıp modern bir hale geldi. İzmir’de umarım sosyal bir yara olan bu dönüşümü yapar. Ama İzmir 5393 sayılı yasa ile 8 yılı boşuna geçirdi. Büyükşehir Belediyesinin kendi planlarını yapmayıp bütüncül bir plan oluşturamaması İzmir’in en büyük sorunudur” diye konuştu.
 


BELEDİYELERE GİTMEYİN BİZE GELİN
Belediyelerin gereksiz engel teşkil ettiğini ifade eden Varan, “Hep beraber bu algılamayı iyi yapalım. Karşı çıkmak bir şey ifade etmiyor.  İşi yaparken ne eksiktir bu yapılırken belirlenir. 6306 sayılı kanunda biz her türlü konuda vatandaşa yardım etmeye hazırız. Belediyeler sizin işinizi engelliyor ve yapmıyorsa 60 gün bekleyin ve sonra bize gelin. Eğer hukuki bir sorun yoksa biz bunu neticelendirir ve işinizi yaparız. Çünkü kanun; planla, projeyle ilgili her konuda Bakanlığa yetki veriyor. Belediyeleri beklemeyin. Hatta bir ada bazlı arsa veya 10 bin metrekarelik alan buluyorsanız nerede ve hangi ilçede olursa olsun, belediye size sorun çıkarıyorsa Bakanlığımıza gelin uygun imar durumunu birlikte yapalım’’ dedi. 
 
Varan’ın konuşmasının ardından 7 Haziran seçimlerinde listelere giren İzmir Ticaret Odası üyesi adayların teşekkür konuşmaları gerçekleştirildi. Adayalar katkılardan dolayı teşekkür konuşması yaparken, İTO’nun gözü kulağı olacaklarını ifade etti.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
24 Nisan 2015 Cuma 12:29

Çiğli'nin varoşu güzeltepe ne zaman kentsel dönüşüm yapılacak? İzmire hiç yakışmıyor. Aziz Kocaoğlu neredesin?

Yorumu oyla      11      5  
yurttaş 24 Nisan 2015 Cuma 09:13

Cennetçeşme'dekiler belediyeden kaçtı size geldiler. Şimdi de sizden kurtulmaya çalışıyorlar. Neden acaba?

Yorumu oyla      13      5  
seçil özen 23 Nisan 2015 Perşembe 11:39

sayın müdürüm o zaman inciraltı planları halen bitmiyor,halen moloz yığını neden iş in çözümü birilerin umuduna kalıyor..??

Yorumu oyla      19      8  
muhalif 23 Nisan 2015 Perşembe 11:31

sn.varan insanları kanunsuzluğa yönlendiriyorsunuz, 10 bin m2 ye ancak zenginler ulaşır. orta gelirli ailelerin birlikte bu rakkama ulaşabileceğini zannetmiyorum. vereceğiniz imardan bağış mı alacaksınız, uygunsuz imar vermemelisiniz.

Yorumu oyla      24      7  
davut 23 Nisan 2015 Perşembe 11:29

doğru söylemiş çevre il müdürü. belediyeler ne yaptı ki bu zamana kadar, izmirin 8 yılı boşa geçti.varsa yoksa reklam konser.ama seçimde hesaplaşacağız

Yorumu oyla      16      22  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünyayı dolaşan İzmirli'den yeni hedef: Tuna Nehri'nden Avrupa
'Kayıtsız III' adlı teknesiyle hiçbir elektronik alet kullanmadan dünyayı ...
EBSO’da gerçeği aratmayan yangın tatbikatı
Üyelerine verdiği hizmetlerin kalitesi ve standartları sürekli yükselten ...
Flaş: Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranlarını değiştirmedi. Politika ...
 
Kocaoğlu’ndan ekonomiye reçete: Üretim!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası’nda ...
CHP’nin seçim bildirgesi topuna Babacan da girdi!
Cumhuriyet Halk Partisi'nin geçtiğimiz hafta sonu açıkladığı ekonomiye ...
Kredi kartı sayısında tarihi rekor
Kredi kartı sayısı, mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 ...
 
Asgari ücrette vaat yarışı: Çıta Bin 800 TL’ye çıktı!
Genel seçimler yaklaşırken, partilerin ekonomi programlarında asgari ücret ...
İzmir’deki gıda zirvesinde 2 farklı tarım fotoğrafı!
Ege İhracatçı Birlikleri, Gıda AR-GE Proje Pazarı’nın üçüncüsünün startını ...
Tavan fiyat kalktı, akaryakıta çifte zam geldi
Tavan fiyat uygulamasının sona ermesinden sadece saatler sonra fiyatlar zamlandı.
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva