HABERLER>SAĞLIK
3 Aralık 2023 Pazar - 10:06

Uzmanı uyardı: Sosyal medya kullanımı çocuklar için tehlikeli!

Iğdır Üniversitesi'nden Doç. Dr. Sait Yıldırım, içerikleri nedeniyle tartışmalara yol açan TikTok'a ilişkin, "Çocuklar, farkında olmadan cinsel bir kimlik inşa ediyor. 15-24 arasındaki çocuk ve gençler, kadın gibi giyinerek, ciddi anlamda değişim ve dönüşümle, popüler olma çabası ile karşımıza çıkıyor. Aşırılıkların yaygınlaşması, çocuklar için de tehlike oluşturuyor. En tehlikeli boyutu, çocukların ileride başlarına gelebilecek sıkıntılar. Gelecekte bu çocuklar, ihmal ve istismara maruz kalabilir" dedi.

Uzmanı uyardı: Sosyal medya kullanımı çocuklar için tehlikeli!

İçerikleri nedeniyle tartışmalara neden olan sosyal medya uygulaması TikTok'a ilişkin konuşan Iğdır Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi, aile danışmanı Doç. Dr. Sait Yıldırım, "Milyonlarca kullanıcının zaman geçirdiği bu uygulama, kullanıcılara para kazanma imkanı tanımasından ötürü ciddi bir yayılıma ulaştı. TikTok uygulamasının denetleme ağı, çok sınırlı olduğu için kontrolsüz bir çoğalmanın yaşandığına şahit oluyoruz. Maalesef kazanma hırsı, kır-kent, küçük-büyük fark etmeksizin insanların aşırılıkları tercih etmesine yol açıyor. Dikkat edilirse bu mecralarda popüler olan bireylere bakıldığında erkekler, şiddet veya saldırganlık göstererek, güç gösterisi yaparak veya sahip olduğu mallarını kullanarak var olurken, kadınlar ise beden ve cinsel kimliğini kullanarak popüler oluyor. Maalesef kadın konusu da hassas olduğu için en ufak bir tepkide, ezilmiş politikası ile insanlara iftira atma, linç etme gibi şeyler yapmaya başlıyorlar. Köyünden şehrine görüyorsunuz; ahlaksızlığın sınırı yok. Adam kamerayı tutuyor, kadın kendini sergiliyor ve diğer erkekler canlı yayında hediye atıyor. Aşırı bir para transferi söz konusu. Örnekleri kamuoyunda yakın zamanda ortaya çıktı. Bunun daha niceleri var. Gariban insanlar akşama evine ekmek götürmek için çabalarken, burada bazı insanlar vücudunu sergileyerek milyonlar kazanıyor" dedi.

'TEK SEBEP; DİKKAT ÇEKİP, PARA KAZANMAK'
Uygulamada sergilenen cinsiyet rollerine de değinen Doç. Dr. Yıldırım, "Binlercesi cinsiyet değiştirme veya kadın gibi giyinme davranma eğiliminde oluyor. Bunun tek sebebi; bu mecrada daha çok dikkat çekmek, popülarite elde etmek ve para kazanmak. Bunu da aşırılıklar yaparak gerçekleştiriyorlar. Çalışma amaçlı takip ettiğim onlarca hesapta aynı durum gözleniyor. Erkek çocuk makyaj yapıp, tırnaklarını uzatıp, yetişkin erkekler ile canlı yayın yaparak para kazanıyor. Çünkü kendi halinde olsa para kazanamaz, kimse de onu tanımaz. Çocuklar, farkında olmadan cinsel bir kimlik inşa ediyor. 15-24 arasındaki çocuk ve gençler, kadın gibi giyinerek, ciddi anlamda değişim ve dönüşümle, popüler olma çabası ile karşımıza çıkıyor. Aşırılıkların yaygınlaşması, çocuklar için de tehlike oluşturuyor. En tehlikeli boyutu, çocukların ileride başlarına gelebilecek sıkıntılar. Gelecekte bu çocuklar, ihmal ve istismara maruz kalabilir" diye konuştu.

'TİKTOK SINAVINI KAYBETTİK'
TikTok uygulamasının artık ciddi bir toplumsal sorun haline geldiğini anlatan Doç. Dr. Yıldırım, "Sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere, bu konuya devletin de el atması ve uygulamanın kontrollü bir şekilde sürdürülmesi gerekiyor. Engellemek çare olmayacaktır. Maalesef alternatifi daha beter şekilde çıkıyor. Şunu bilelim, maalesef bu acı ve tarihsel itiraf. Çocuklarımızın derslerdeki başarısını, imajını, mesleğini, gösteriş oluşturacak her şeyini, sosyal gelişiminden, ahlaki yapısından, değerlerinden, inancından, saygısından, sevgisinden daha çok önemsedik. TikTok'ta diğer mecralar gibi bir sınavdı ve bu sınavı kaybettik. O özensizliğimizin bedelini yavaş yavaş, derin derin ödüyoruz" dedi. (DHA)

 
Özel sporcu Burak'ın hedefi futsal!
 
Şüpheli araçta 12 kilo uyuşturucu ele geçirildi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hava kirliliğine her yıl 27 bin can!
Türk Toraks Derneği Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, ...
Hekim göçünde Kasım raporu: Kan kaybı sürüyor
Sağlık emekçilerinin yurt dışına gidebilmek amacıyla aldığı ‘iyi hal belgesi’ne ...
DSÖ açıkladı: Sıtma vakaları artıyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022'de dünya genelinde yaklaşık 249 milyon ...
 
TTB Merkez Konseyi görevden alındı
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi yönetiminin düşürülmesi talebiyle ...
Erkekler, kadınlara göre daha fazla akciğer kanserine yakalanıyor!
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de erkekler, kadınlara göre ...
Uzmanı açıkladı: Öksürük, iltihaplı romatizmanın habercisi olabilir
Türkiye’de en sık görülen romatizmal hastalıklardan biri olan romatoid ...
 
Hareketsiz yaşam düzensiz kilo alımına neden oluyor!
Dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte ekran başında geçirilen sürenin ...
Su kıtlığı yaşanabilir!
Türkiye'de 2023 su yılı yağış miktarı normal değerlere göre yüzde 6 düşerken ...
İlaç şirketlerine rekabet soruşturması
Rekabet Kurulu, çoğunluğu ilaç sektöründe faaliyet gösteren 19 şirket ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva