HABERLER>SAĞLIK
30 Kasım 2023 Perşembe - 12:53

Uzmanı açıkladı: Öksürük, iltihaplı romatizmanın habercisi olabilir

Türkiye’de en sık görülen romatizmal hastalıklardan biri olan romatoid artrit, bilinen adıyla iltihaplı romatizmanın genellikle eklem bölgelerinde ağrılarla seyrettiğini söyleyen Prof. Dr. Seval Pehlevan, hastalığın bir başka belirtisinin de öksürük olduğunu ifade etti. Romatoid artrit hastalığında akciğerlerde yuvarlak beyaz noktalar ya da kistler ortaya çıkabileceğini belirten Pehlevan, “’Bu nodüller nedeniyle hastada kuru öksürük görülmekte ve genellikle bu öksürüğün şiddeti giderek de artış göstermektedir." dedi.

Uzmanı açıkladı: Öksürük, iltihaplı romatizmanın habercisi olabilir

Bin kişiden 5’inde görülen romatoid artritin genetik yatkınlık gösterdiğini ifade eden Medicana Sağlık Grubu Romatoloji uzmanlarından Prof. Dr. Seval Pehlevan, “Sigara, hastalığı tetikleyen en önemli çevresel faktördür. Bu nedenle hastaların asla sigara içmemesi, içilen ortamlarda da bulunmaması önemlidir. İltihaplı otoimmün hastalık olarak kabul edilen ve başlangıçta eklemleri etkileyen romatoid artritin bazı durumlarda, vücudun farklı bölgelerinde iltihaplanmaya neden olabilir, akciğerler de bu bölgelerden biridir” şeklinde konuştu.  

AKCİĞER BULGULARI ROMATOİD ARTRİTİN İLERLEYEN SAFHALARINDA GÖRÜLÜYOR
Romatoid artritin akciğerlere olan etkisinin kişiden kişiye değişebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Pehlevan, “Romatoid artrit hastasında akciğer tutulumu genellikle hastalığın ileri dönemlerinde ve tedavisiz hastalarda görülmekle beraber nadiren hastalığın erken bulgusu da olabilir. Ancak bu tür semptomlar yaşayan veya endişelenen bir kişi, bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmelidir. Romatoid artrit ile ilişkili akciğer problemleri erken tanı ve tedavi ile yönetilebilir, bu nedenle erken müdahale önemlidir” diye konuştu. 

HASTALIĞIN AKCİĞERDE OLUŞTURDUĞU SORUNLAR 
Prof. Dr. Pehlevan, romatoid artritin akciğerde oluşturduğu sorunları ise şöyle sıraladı: 

“İnterstisiyel Akciğer Hastalığı (ILD): Romatoid artrit, akciğerlerde interstisiyel akciğer hastalığı olarak bilinen bir duruma yol açabilir. Bu durumda, akciğerlerin arasında bulunan alveollerin (hava kesecikleri) etrafındaki doku iltihaplanır ve kalınlaşır. Bu, akciğerlerin normal işlevini engelleyebilir ve nefes almayı zorlaştırabilir. 

Pleurit: Romatoid artrit, akciğer zarlarını (pleura) etkileyebilir ve bu da pleurit denilen iltihaplı bir duruma yol açabilir. Pleurit, göğüs ağrısı ve nefes almada zorluk gibi semptomlara neden olabilir. 

Nodüller: Bazı romatoid artrit hastaları akciğerlerinde nodüllerin (küçük tümör benzeri oluşumlar) geliştiğini gösterebilir. Bu nodüller, akciğerlerin röntgen veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarında görülebilir ve bazen semptomsuz olabilirler. 

Kapillerit: Kapillerit, akciğerlerin küçük damarlarının iltihaplanmasına neden olabilir. Bu, oksijen ve kan akışının etkilenmesine yol açabilir.

Akciğer fonksiyonlarında azalma: Romatoid artrit, akciğerlerin işlevselliğini azaltabilir ve sonuç olarak solunum problemlerine neden olabilir.”

ÖZELLİKLE SABAHLARI YAŞANAN TUTUKLUĞA DİKKAT
İltihaplı romatizmada erken tanının önemine dikkat çeken Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Seval Pehlevan, aşağıdaki belirtiler konusunda uyardı: 

“İlk belirtiler eklemlerde ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı, özellikle sabah tutukluluğu oluyorsa bu tutukluk 30 dakika gibi bir süreyi buluyorsa gün içinde ağrı ve şişlikleri kayboluyorsa bu şikayetler 6 haftadan daha uzun sürüyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir. Hastalar kilo almamaya dikkat etmelidir. Hareket kısıtlılığından dolayı buna meyilli olduklarından ve kullandıkları ilaçlar bazen özellikle kortizon kilo alımını artırabilir. Sağlıklı beslenmek ve egzersizler çok önemli. Düzenli uykuya dikkat etmek gerekiyor. Hasta güneşe maruz kalmamalı ve özellikle yazın güneşin dik geldiği saat dilimlerinde hastaların güneşten kaçınması gerekiyor. Güneş hastaların aktiflenmesini artırır. Kaplıca gibi sıcaklıklar hastalığı alevlendirir.” (DHA)


 

 
Kerem Ertan'dan haksızlık çıkışı: Sessiz kalmayacağız!
 
Erkekler, kadınlara göre daha fazla akciğer kanserine yakalanıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hareketsiz yaşam düzensiz kilo alımına neden oluyor!
Dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte ekran başında geçirilen sürenin ...
Su kıtlığı yaşanabilir!
Türkiye'de 2023 su yılı yağış miktarı normal değerlere göre yüzde 6 düşerken ...
İlaç şirketlerine rekabet soruşturması
Rekabet Kurulu, çoğunluğu ilaç sektöründe faaliyet gösteren 19 şirket ...
 
İzmir'in kanser raporu... Erkeklerde 'akciğer', kadınlarda 'meme'!
Türk Toraks Derneği Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr Oğuz Kılınç, ...
Uzmanı uyardı: Zorbalık yapan çocukların da yardıma ihtiyacı var!
Zorbalık yapan çocukların şiddet eğilimli, ani ve tahmin edilemez eylemlerde ...
Prof. Dr. Müftüoğlu: Sağlıklı şeker yoktur
Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, farklı tanımlar ve isimlerle ...
 
Bakan Koca: Sahra hastanelerini Gazze’nin içerisine kuracağız
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sahra hastaneleriyle ilgili dün Mısır’da ...
Bakan Koca: Gazze'de sahra hastanesi kuracağız
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Belirlenen noktalarda kuracağımız Sahra ...
Bakan Koca: Gazze'den bir grup hasta daha getirmek için çalışıyoruz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yarın Gazze sınır kapısından başta çocuklar ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva