HABERLER>SAĞLIK
14 Kasım 2023 Salı - 09:09

Uzmanı uyardı: Bu hastalık görme kaybına yol açabilir

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Numan Alp, görme kaybı nedenleri arasında en sık rastlanan ‘Diyabetik Retinopati’ hastalığının tedavisinde erken tanının önemli olduğunu söyleyerek, “Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabete bağlı gelişebilen ‘diyabetik Retinopati’ hastalığının zamanında tetkikleri ve tedavileri yapılmazsa ileri dönemlerde kalıcı görme kayıplarına, körlüğe kadar giden komplikasyonlara neden olduğunu biliyoruz. Özellikle diyabet hastalarının mutlaka bir göz doktoruna muayenelerini yaptırmalarını öneriyorum” dedi.

Uzmanı uyardı: Bu hastalık görme kaybına yol açabilir

Dünyagöz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Numan Alp, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Diyabet hastalığının, metabolizma bozukluğu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alp, “Vücutta kan şekerinin düzensiz bir şekilde yükselmesi neticesinde bütün nörolojik sistemleri, kardiyovasküler sistemleri ve damar-sinir sistemini etkileyebilen bir metabolik bozukluktur. Kan şekeri yüksek olan hastalarda çeşitli mekanizmalarla kılcal damarlarda bozukluklar meydana geliyor. Bunlardan biri de göz. Göz hem sinir hem de damar yapılarının oldukça yoğun olduğu bir doku. Bu bölgedeki kılcal damarlarda bozukluklar oluşması neticesinde gözün arka tarafında kanamalar, yeni damar oluşumları ve görme noktası denilen sarı nokta bölgesinde görmenin azalmasına ve kalıcı bir şekilde körlüğe kadar gidebilen komplikasyonlara neden olan ödemler meydana gelebiliyor” dedi.

‘50’Lİ YAŞLARDAN SONRA SORUN TEŞKİL ETMEKTEDİR’
Diyabet hastalığının tanısı konulduğu zaman diğer dokularda olduğu gibi göz de hemen bir tutulumla karşılaşılmadığını ifade eden Prof. Dr. Alp, “Dolayısıyla hastalar başlangıçta görmede herhangi bir problem hissetmeyebiliyorlar. Bu nedenle hastaların bilinçlendirilmesi gerekiyor. Özellikle gözdeki komplikasyonlar ilk 5 yıl içerisinde çok fazla olmayabiliyor. Ortaya çıktıktan sonra bunların tedavi edilmesi oldukça zor olabiliyor. Hastalarımızın bir kısmına rutin göz muayeneleri sırasında saptadığımız bulgular neticesinde diyabet tanısı konulabiliyor. Muayeneye kadar diyabet hastası olduklarının farkında olmayan hastalar olabiliyor. Bunun tam tersi de geçerli. Diyabet tanısı konulmuş hastaların mutlaka bir şekilde göz doktorlarına yönlendirilmesi gerekiyor. Komplikasyonları önlemek adına erken tanı son derece önemlidir. Tip-2 diyabet 50’li yaşlardan sonra daha çok sorun teşkil etmektedir. Diyabet ve beraberinde getirdiği komplikasyonlar bu yaş grubundaki körlüklerin en önemli nedenleri arasında. Dolayısıyla 50 yaş itibariyle hastaların bu konuya daha çok özen göstermeler gerekiyor” diye konuştu.

‘MORFOLOJİK DEĞİŞİKLİKLERDE KALICI GÖRME KAYBINA NEDEN OLACAKTIR’
Diyabetik Retinopati hastalığına ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Alp, “Diyabetik Retinopati, kılcal damarların yüksek kan şekeri nedeniyle tıkanması ve buna bağlı ortaya çıkan moleküllerin tetiklediği yeni damar oluşumları, göz içerisinde ve retinada kanamalar ve ödemle devam eden ileri durumlarında ise kabuklanmalar gibi birtakım komplikasyonlarla ilerleyen bir seri soruna yol açabilir. Damar tıkanıkları ve peşinden oluşan kanamalar ve ödemler, gözdeki damar ve sinir ağının yapısını bozuyor. Burada iyi bir görüntü elde etme şansınız kalmıyor. Bunlar erken dönemde fark edilir ve komplikasyonlar başlamış olsa bile gerekli tedaviler yapılırsa eski haline kısmen getirilebilir veya ilerlemesi durdurulabilir. Bunlar sağlanamazsa o zaman retina tabakasındaki problemler kalıcı hale gelmeye başlar. Morfolojik değişikliklerde kalıcı görme kaybına neden olacaktır” dedi.

‘KÖRLÜĞE KADAR GİDEN KOMPLİKASYONLARA NEDEN OLUYOR’
Prof. Dr. Alp, 3 çeşit tedavi yönteminin olduğunu söyleyerek, “Anormal damar oluşumu olan hastalarda gözün arka tarafında etkilenen bölgelere lazer tedavisi uyguluyoruz. Gözün arkasında görme noktasını etkileyen kısımda ödem olabiliyor. Bu ödem durumda göz içerisinde ilaç enjeksiyonları yapabiliyoruz. Daha ileri evre kabuklanmaların, çekintilerin olduğu durumlarda cerrahi yöntemleri uygulayabiliyoruz. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabete bağlı gelişebilen ‘diyabetik retinopati’ hastalığının zamanında tetkikleri ve tedavileri yapılmazsa ileri dönemlerde kalıcı görme kayıplarına, körlüğe kadar giden komplikasyonlara neden olduğunu biliyoruz. Özellikle diyabet hastalarının mutlaka bir göz doktoruna muayenelerini yaptırmalarını öneriyorum” ifadelerini kullandı. (DHA)

 
'Cari işlemler 1,9 milyar dolar fazla verdi'
 
Muğla'da 12 düzensiz göçmen yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Literatüre geçebilecek ameliyatla ölümden kurtarıldı
Bingöl'de geçirdiği kalp krizi nedeniyle kalp duvarı yırtılması sonucu ...
Uyuz vakalarında büyük artış!
Uyuzun son zamanlarda yaygın olarak görüldüğünü ifade eden Dermatoloji ...
Uzmanı açıkladı: Meme kanserinde bunlara dikkat!
Tümör boyutunun meme kanserinin evreleri ve tedavisinde oldukça önem taşıdığını ...
 
Kanser aşısına geri sayım başladı
Biyoteknoloji şirketleri, mRNA teknolojisi sayesinde geliştirdikleri kanser ...
Uzmanından zatürrede erken tanı uyarısı!
Karadeniz Teknik Üniversitesi’(KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim ...
Sadece erkekleri öldüren yeni bir virüs keşfedildi
Japon bilim insanları tesadüfen sadece erkekleri öldüren yeni bir virüs ...
 
'Aile Diş Hekimliği' uygulaması 20 ilde yaygınlaştırılacak
Diş çürüğü ve risk faktörlerini dikkate alarak önlenmesini ve kontrolünü ...
SMA'lı Dilek bebek için umut gecesi!
İzmir'de kurulan Sorkoğlan Köyü Derneği, Konya'da yaşayan SMA Tip 1 hastası ...
2 kardeşine can oldu... Kanatsız melek!
Akdeniz anemisi hastalığının en ağır seyreden türü olan "talasemi majör" ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva