HABERLER>SAĞLIK
13 Kasım 2023 Pazartesi - 12:29

Literatüre geçebilecek ameliyatla ölümden kurtarıldı

Bingöl'de geçirdiği kalp krizi nedeniyle kalp duvarı yırtılması sonucu ölümle burun buruna gelen 65 yaşındaki hasta, Erzurum'da doktorların literatüre geçebilecek tedavi yöntemiyle yaşama döndürüldü.

Literatüre geçebilecek ameliyatla ölümden kurtarıldı

Bingöl'de yaşayan, KOAH hastası da olan 4 çocuk babası 65 yaşındaki Selim Tokay'a, 15 gün önce göğüs ağrısı ve solunum şikayetiyle gittiği Bingöl Devlet Hastanesinde, kalp krizi teşhisi konularak müdahale edildi.

Geçirdiği kriz nedeniyle kalp duvarında yırtık tespit eden ve ambulansla acil açık kalp ameliyatı için Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi kalp damar cerrahi kliniğine sevk edilen Tokay, kalpteki yırtığın büyüklüğünden dolayı açık ameliyatın çok riskli olması nedeniyle Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Gökhan Ceyhun'a yönlendirildi.

Ceyhun da hastanın böbrek, karaciğer ve akciğer değerlerinde bozulmalar meydana geldiğini, yapılacak müdahalenin çok riskli olduğunu, müdahale edilmediğinde ise bu durumun birkaç gün içerisinde ölümle sonuçlanabileceği bilgisini hasta ve yakınlarıyla paylaştı.

Hasta ve yakınlarının riskleri kabul etmesi üzerine Ceyhun ve ekibince operasyona alınan Tokay, doktorların risk alarak doğuştan kalbi delik hastalara uygulanan kapatma yöntemine benzer teknik ile kalp yırtığı bölgesine müdahalesiyle hayata tutundu.

Doktorlar başarıyla uyguladıkları bu yöntemin literatüre geçmesi için girişimlerde bulundu.

Avrupa ve Amerika'daki vakalar incelenerek hastaya müdahale edildi

Doç. Dr. Ceyhun, kalp krizi geçiren hastanın kalp damarlarına Bingöl'de başarılı şekilde müdahale edildiğini ancak kalp krizine bağlı kalp duvarında yırtık meydana geldiğini söyledi.

Hastaya literatürdeki kısıtlı vaka serilerinin verdiği bilgi eşliğinde anjiyografi olarak girişim planladıklarını aktaran Ceyhun, "Kalp duvarındaki yırtık ölümcül bir durum, müdahale edilmediği takdirde 1 ay içinde ölüm oranı yüzde 90'lara ulaşıyor. Literatürü araştırdığımızda, benzer Avrupa'da 25, Amerika'da 30 yapılmış vakayı inceleyip bu vakaların nasıl yapıldığını değerlendirerek hastamıza müdahale ettik. Yaklaşık 3 saatlik operasyonda doğuştan kalp deliği hastalarına uygulanan kapatma aparatını, hasta özelinde modifiye ederek uyguladık ve kalp yırtığı başarılı şekilde kapatıldı" dedi.

Ceyhun, operasyondan yaklaşık 14 gün sonra laboratuvar parametreleri ve klinik tablosu tamamen normale dönen Tokay'ı taburcu etmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

"Bu vakayı uluslararası literatürde yayınlayacağız"

Uyguladıkları bu yöntemin tıp dünyasına adeta ışık tutacağını dile getiren Ceyhun, "Bu vakayı uluslararası literatürde yayınlayacağız. Bizim vakamıza benzer tüm dünyada kısıtlı vaka serileri var, bunların yüzde 50'den daha azı başarılı sonuçlanmış. Bizim vakamız çok şükür başarılı sonuçlandı" diye konuştu.

Ceyhun, kalp yırtıklarında kullanılmak için üretilen tıbbi teknolojik cihaz henüz bulunmadığını ifade ederek, operasyonda kalbin içerisine yerleştirilen geçici kalp pili ve yemek borusuna yerleştirilen ultrason eşliğindeki görüntülerle yırtık bölgeye müdahale ettiklerini anlattı.

Bu vakalarla sık karşılaşılmadığına dikkati çeken Ceyhun, şunları kaydetti:

"Bu tarz hastalar genelde kaderine terk ediliyor ve çoğu vefat ediyor ama biz bu tekniği başarılı şekilde uygulayıp hastamızın sağlığına vesile olduk. Bundan sonra böyle vakalar ile karşılaşıldığında literatürde bizim de payımız olacak. Yapılan önceki vakalara baktığımızda Türkiye'de karşımıza çıkan literatür verisi yok ve denenen hastaların çoğu vefatla sonuçlanmış. Avrupa'da 25 vakadan 16'sı, ABD'de ise 30 vakadan yüzde 30'u vefat etmiş. Bizim vakamız yırtığın anatomik yeri dikkate alındığında ülkemizde bildiğimiz kadarıyla başarılı şekilde kapatılan ilk vakalardan."

Hasta Selim Tokay da Doç. Dr. Ceyhun'a teşekkür ederek, "Çok mutluyum, Gökhan hocamdan Allah razı olsun, Allah'a binlerce şükürler olsun hayata bir daha döndük" dedi. (AA)

 
İzmir’deki kritik kentsel dönüşüm bölgesinde yeni gelişme… 10 yıl sonra tüm yetki belediyede!
 
Yusufeli Barajı nedeniyle yerleşim yerleri değişen köylüler yeni yuvalarına alıştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uyuz vakalarında büyük artış!
Uyuzun son zamanlarda yaygın olarak görüldüğünü ifade eden Dermatoloji ...
Uzmanı açıkladı: Meme kanserinde bunlara dikkat!
Tümör boyutunun meme kanserinin evreleri ve tedavisinde oldukça önem taşıdığını ...
Kanser aşısına geri sayım başladı
Biyoteknoloji şirketleri, mRNA teknolojisi sayesinde geliştirdikleri kanser ...
 
Uzmanından zatürrede erken tanı uyarısı!
Karadeniz Teknik Üniversitesi’(KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim ...
Sadece erkekleri öldüren yeni bir virüs keşfedildi
Japon bilim insanları tesadüfen sadece erkekleri öldüren yeni bir virüs ...
'Aile Diş Hekimliği' uygulaması 20 ilde yaygınlaştırılacak
Diş çürüğü ve risk faktörlerini dikkate alarak önlenmesini ve kontrolünü ...
 
SMA'lı Dilek bebek için umut gecesi!
İzmir'de kurulan Sorkoğlan Köyü Derneği, Konya'da yaşayan SMA Tip 1 hastası ...
2 kardeşine can oldu... Kanatsız melek!
Akdeniz anemisi hastalığının en ağır seyreden türü olan "talasemi majör" ...
Bakan Koca duyurdu: 150 sağlık tesisi açılacak!
Sağlık Bakanı Fahrettin koca, "Bakanlığımıza bağlı sağlık kurumu sayısı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva