HABERLER>GÜNCEL
13 Nisan 2014 Pazar - 09:43

Twitter ve HSYK kararları 'Köşk' adaylığı için mi?

AYM'nin iptal kararları, Başkan Haşim Kılıç'ın ''Cumhurbaşkanı adayı olacağı'' biçimindeki iddiaları arttırdı. AKP'li Tayyar '' Kılıç'ın kulağına kar suyu kaçırdılar'' dedi.

Twitter ve HSYK kararları  Köşk  adaylığı için mi?

ANKARA - Anayasa Mahkemesinin Twitter kararından sonra HSYK düzenlemesini de iptal etmesi, Başkan Haşim Kılıç'ın bu yılın Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde ''Aday olacağı'' biçimindeki iddiaları arttırdı. Ankara kulislerinde ve AKP içinde ''Kılıç, Çankaya'ya hazırlanıyor'' yorumları yapılıyor.

AKP Gaziantep milletvekili Şamil Tayyar, AYM'den çıkan kararların Çankaya seçimi ile ilgisi olduğunu savunarak '' Kemal Kılıçdaroğlu, Haşim Kılıç'ın kulağına kar suyu kaçırdı, Kılıç, kriz halinde kendine şans doğacağını düşünüyor. Başbakanı Çankaya adaylığından uzaklaştıracak her türlü senaryo vizyona sokulacak.'' dedi.

AYM kararı geriye yürümeyeceği için hükümet Eylül ayındaki yeni HSYK üyeliği seçimlerine kadar rahat görünüyor. Ancak adaylık için 20 yıl kıdem şartının iptal edilmesi, yapılacak yeni seçimde ittifakların önünü açacak. Bu seçimde, Hükümetten destekleyeceği adayların devre dışı kalma ihtimali kuvvetlendi.

10 ÜYEYİ GÜL SEÇTİ
AYM üyelerinin büyük bölümünün Cumhurbaşkanı Gül tarafından seçildi. Başkan Haşim Kılıç'ı Turgut Özal seçti. Serruh Kaleli, Serdar Özgüldür, Osman Paksüt ve Zehra Ayla Perktaş ise Ahmet Necdet Sezer tarafından seçildi. Abdullah Gül de, Alparslan Altan, Recep Kömürcü, Burhan Üstün, Engin Yıldırım, Nuri Necipoğlu, Erdal Tercan, Muammer Topal, Zühtü Arslan ve Muhammed Emin Kuz ve Tahsin Gökcan'ı seçti. Hicabi Dursun ve Mümtaz Akıncı ise TBMM tarafından seçildi.

BAKAN YETKİSİZ KALDI
İptal kararı, Hükümetin, 17 Aralık operasyonu sonrası, HSYK’daki yetkileri Adalet Bakanı’na veren değişikliklerin sona ermesine neden oldu. HSYK kanununda iptal edilen düzenlemeler şöyle:

- Üyelerin hangi dairede görev yapacağını belirleme ve HSYK Teftiş Kurulu Başkanı ve yardımcılarını atama yetkisinin HSYK Genel Kurulu’ndan alınıp Adalet Bakanı’na verilmesi.

- Daire başkanlarının her dairenin kendi üyeleri içinden ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla belirlenecek iki aday arasından seçilmesi.

- Daire başkanları, genel sekreter, müfettişler ve tetkik hakimlerin seçilmesine ilişkin Genel Kurul’un ilk toplantısında toplantı veya karar yeter sayısının sağlanamaması halinde üç gün içinde yapılacak ikinci toplantıda, katılanların en çok oyunu alan kişinin seçilmiş sayılması.

- Müfettişliğe ve tetkik hakimliğe 1. Daire tarafından teklif edilen iki katı aday içinden seçim yapılması.

- Kurul müfettişlerinin HSYK Genel Kurulu yerine Bakana karşı sorumlu olmaları, Teftiş Kuruluna görev verme yetkisinin HSYK Genel Kurulu’ndan alınarak Bakan’a verilmesi, Teftiş Kurulu başkan ve yardımcılarının Adalet Bakanı’na bağlı çalışması.

- Genel Kurulun olağanüstü toplantıya çağırabilmesi yetkisinin Bakan’a verilmesi ve Kurul üyeleriyle ilgili soruşturmaların Bakan tarafından yaptırılması. Bakanın soruşturma açılmasına ya da aksi yönde karar verme yetkisine sahip olması.

- Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Kurul’da görev yapan genel sekreter, genel sekreter yardımcıları, teftiş kurulu başkanı ve yardımcıları, müfettişler, tetkik hâkimler ve idari personelin görevlerinin sona ermesi ve yerlerine yeni atamalar ve yapılması.

- 2019’a kadar HSYK üyeliği için kürsü hakim ve ve savcıları arasından yapılacak seçimlerde, adayların en az 20 yıl çalışması şartının aranması.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hukuk cinayeti: Bir öğretmen 14 aydır 'bilinçaltı' yüzünden...
25 yıllık öğretmen Mehmet Sarı, DHKP-C’nin “memur yapılanmasına” yönelik ...
İzmir'de Ramazan Amca operasyonu: 3 gündür kayıptı...
İzmir'de, 3 gündür kayıp olan 74 yaşındaki Ramazan Utkun, AKUT ile Türk ...
İzmir’de 2 can alan huzurevi yangının otopsisi!
Elektrik kontağından çıkan yangında yoğun dumanın, binanın diğer bölümlerine ...
 
Türbanlı rektöre AK Partili vekilden ağır suçlamalar
AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, Dicle Üniversitesi Rektörü ...
Saldırganın annesi: Kılıçdaroğlu’nun elini öpeceğim
Kendisine yumruk atan oğlundan şikayetçi olmayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ya ...
Otopsiden de sonuç çıkmadı: Seyithan neden öldü?
Mısır’ın Luksor kentinde düzenlenen Uluslararası Tekvando Şampiyonası'nda ...
 
İzmir’de nineler-dedeler derbisi!
İzmir’in Ödemiş İlçesi’nde, Bütün Şehir Yasası’yla mahalleye dönüştürülen ...
Kokaini ayağına alçı yaptı!
Atatürk Havalimanı’nda uyuşturucu maddeyi ayağına alçı gibi sararak Türkiye'ye ...
Mert’in katil zanlısı ‘tanıdık’ bir suç makinesi!
Kars'ta öldürülen 9 yaşındaki Mert Aydın'ın katil zanlısı 5 gün sonra ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva