HABERLER>EKONOMİ
5 Eylül 2012 Çarşamba - 11:25

Türkiye pazar değil “yatırım üssü” olsun

Yabancı girişimciler için Türkiye’nin doğrudan yatırım yapılacak değil daha çok ürün satılacak ülke konumunda olduğunu, daha fazla doğrudan yabancı sermaye girişi için yeni şeyler söyleme ve yapma zamanı geldiğini belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, mevcut küresel ve ulusal iklimden yeni fırsatlar yaratılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye pazar değil “yatırım üssü” olsun

İZMİR - Yorgancılar, uygulanan makro ekonomik politikalar ve yaratılan iklimin değiştirilerek yabancılar için Türkiye’nin ihracat pazarı değil yatırım bölgesi haline getirilmesinin zorunluluğuna dikkat çekti. Ender Yorgancılar, “Bu amaçla Türkiye’deki yerli ve yabancı yatırımcılar için dış ticaret boyutundaki haksız rekabet ortamı değiştirilmelidir. Yapılması gereken öncelikle enerji maliyetlerinin aşağıya çekilmesi ve kurların ithalatı cazip kılacak düzeylere düşmesinin engellenmesidir. Ayrıca, acilen dampingli malların ülkemize girişini engelleyecek şekilde mevcut dağınık gözetim ve denetim mekanizmaları entegre edilerek etkinleştirilmelidir. Bu çerçevede anti-damping mekanizması hızlı ve etkin çalıştırılmalıdır. Ülkemizde üretim yapacaklar için dış ticaretteki haksız rekabet ortamının kaldırılması yabancı sermaye için başlı başına bir teşvik olacaktır” diye konuştu.

2011 yılının ilk 6 ayında 6,8 milyar dolar olan doğrudan yabancı sermaye girişinin 2012 yılının aynı döneminde yüzde 21 oranında artarak 8,2 milyar dolara ulaştığını kaydeden Yorgancılar, bu tutarın 1,3 milyar dolarının gayrimenkul alımı, 6,9 milyar doları ise doğrudan yatırım girişi şeklinde olduğunu belirtti. “Bizi daha fazla mutlu eden gelişme ise imalat sanayine yönelik doğrudan yatırımlardır” diyen Yorgancılar sözlerini şöyle sürdürdü: “ Nitekim, 2011 yılının ilk yarısında imalat sanayine sadece 652 milyar dolar olan doğrudan yatırım girişi 2012 yılında 3,1 milyar dolara yükselmiştir. Ayrıca Ocak-Temmuz döneminde düzenlenen 2.366 adet Yatırım Teşvik Belgesinin 2.253 adedi yerli firmalar, 113 adedi yabancı sermayeli firmalar tarafından alınmıştır. Yerli firmalar için düzenlenen belgelerde öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 22,7 milyar TL olurken, yabancı sermayeli firmalar için düzenlenen belgelerde öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 3 milyar TL’dir. Ancak bu düzeydeki doğrudan yabancı yatırım miktarı Türkiye’nin ve bulunduğu bölgenin potansiyeli ile uyumlu değildir. Türkiye’nin yıllık 20-30 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekebilecek potansiyeli bulunmaktadır ve bunun için bazı yeni adımların atılması gerekmektedir.”

Türkiye’de reel sektörün ilki ithalatçı ikincisi ise finans sektörü lehine sağlanan ayrıcalıklar olmak üzere iki haksız rekabet makası tarafından sıkıştırıldığına dikkat çeken Yorgancılar bu bağlamda yeni önlemlere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Tüm ülkelerin yatırımcısını ve ihracatçısını desteklemesi gerektiğini vurgulayan Yorgancılar oysa ülkemizde dünyanın en pahalı enerjisi ve kredisi ile üretim yapmaya çalışıldığının altını çizdi. Ayrıca reel sektör yerine finans kesimine yatırım yapmayı cazip kılan vergi politikalarımız olduğuna işaret eden Yorgancılar “Bunların yanında dünyanın en liberal dış ticaret rejimlerinden birine sahibiz. Bütün bunlar birleştiğinde gerek yerli, gerekse yabancı reel yatırımcılar aleyhine haksız rekabet ortamı oluşmaktadır. Bir çok ülke uluslararası anlaşmaların imkan verdiği ölçüde korumacılığı bir yabancı yatırım teşvik aracı olarak kullanmakta, bir başka deyişle serbest dış ticaret düzenlemelerinden yabancı yatırımları çekecek yöntemler ve ölçülerde taviz verdiği görülmektedir. Doğrudan yabancı yatırımları uluslar arası anlaşmalara aykırı olmayan bazı yeni korumacılık önlemlerinin aşılması için fırsat konumuna dönüştürmeliyiz. Burada bahsettiğimiz geleneksel korumacılık değil, Türkiye’de yapılacak yatırımları haksız rekabetten koruyacak düzenlemelerin hayata geçirilmesidir. Bu bağlamda özellikle dampinge karşı yeterli ve hızlı sonuç alabilecek mekanizmaların geliştirilmesi gerekiyor. Bu yapıldığında Avrupa ve ABD yerine yeni yatırım bölgesi arayan girişimciler için Türkiye çok daha cazip hale gelecektir”dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünyanın en büyük postal ihalesi Türk firmanın
Dünyanın en büyük postal ihalesini Türk firması YDS kazandı. Şirket İngiliz ...
İTO’da tarihi dava düştü: Demirtaş’ı ‘2.İdare’ kurtardı
Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın ‘görevi kötüye kullanma’ suçlamasıyla ...
EGİAD’ı seçim yarışı heyecanı sardı
Genç İşadamları kasım ayında sandık başına gidecek. Adaylar şimdiden çalışmalara ...
 
İTO’da tarihi dava öncesi bir kravat krizi daha mı?
Oda’da gözler yarın görülecek tarihi duruşmaya çevrilirken, Fatih Dalan ...
Türk Telekom’a yeni genel müdür
Türk Telekom Genel Müdürlüğü'ne TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz getirildi.
İşte Türkiye’nin vergi borçluları: Birinci Marmaris'ten
Türkiye’de 7 bin 442 mükellefin devlete 1 milyon lira ve üzerinde vergi borcu bulunuyor.
 
Yedi yıllık kredi kartı aidatını geri aldı!
Biga ilçesinde, bir tüketicinin başvurusunu inceleyen Tüketici Sorunları ...
Ege mutfağı fuarda görücüye çıkıyor
Geleneksel Türk Mutfağı ve Yöresel Lezzetler Festivali, 81’inci İzmir ...
HGS hakkında her şey: 60 lirasın olmayana geçiş yok
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Hızlı Geçiş ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva