HABERLER>POLİTİKA
6 Mayıs 2018 Pazar - 12:53

Türkiye'den ABD'ye sert tepki: Karşılığını alırlar!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı canlı yayında açıklamalarda bulundu ve Türkiye'ye büyük silah satışlarının askıya alınmasının gündeme geldiği ABD'ye tepki gösterdi.

Türkiye den ABD ye sert tepki: Karşılığını alırlar!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satışını iptal etmesinin kabul edilemez olduğunu ve önümüzdeki hafta içerisinde resmi temaslarda bulunmak üzere Washington'a gideceğini söyledi.

Antalya'da katıldığı canlı yayın programında konuşan Çavuşoğlu, "F-35 uçağı satışının iptali kabul edilebilir değil, olursa Türkiye'den karşılığını alırlar" dedi.
Türkiye'nin 100'den fazla Lockheed Martin F-35 tipi savaş uçağı satın alması ve bunların teslimatının da bir yıl içerisinde başlaması öngörülüyordu. Söz konusu uçakların bazı parçaları da Türk şirketler tarafından üretiliyor.

Çavuşoğlu'nun konuşmasından satır başları;

- Türkiye'ye büyük silah satışlarının askıya alınmasının gündeme geldiği ABD'ye tepki gösteren Bakan Çavuşoğlu, "F-35 uçağı satışının iptali kabul edilebilir değil, olursa Türkiye'den karşılığını alırlar" şeklinde konuştu. Çavuşoğlu, önümüzdeki hafta ABD'ye giderek resmi temaslarda bulunacağını sözlerine ekledi.
Türkiye'de yargılanması süren ABD'li Rahip Branson konusunda Washington'dan gelen baskılara değinen Çavuşoğlu, "Hukuki sürece Türkiye müdahale edemez. Mahkemenin sonucunu bekleyeceksiniz."
Türkiye'den gidip de Almanya'da tutuklu olan kişi sayısı 2 bin civarında. Her ülkenin vatandaşı suç işleyebilir. ABD'de Branson ve Metin Topuz ön planda. Neden ön planda asıl soru bu? Bu şekilde konuşmaları doğru değil, hukuka uygun değil.

Gazetecileri ajan olarak kullanmak, eğer ortaya çıkarsa basın özgürlüğünden vurmak. Gizli servisler tarafından kullanıldıklarını görüyoruz. Suç işleyen kimse kanunlar var, kimse muaf değil. Bu anlayışın işlemediğini Türkiye'de artık görmeleri gerekiyor.
Hakan Atilla davasının iddianameye baktığınızda, Zarraf'ın da hiçbir şekilde suçlamadığı bir kişi. FETÖ motifli bir dava olduğunu biz de biliyoruz. Hakan Atilla'nın hiçbir şekilde bağı yoki, imzası yok. Mahkeme kararını göreceğiz, jüri uzun süre karar veremedi, ne kadar siyasi, FETÖ motifli bir dava süreci olduğunu görüyoruz.

Avrupa tarafı tamamern karşıydı ama Macron ve Merkel ziyaretlerinde ne oldu bilmiyoruz. Neticede Trump'ın beklenmedik adımlar attığını ner yerde görüyotuz. İran geri adım atmayacağını söylüyor. Biz her iki tarafın da uzlaşmayla devam etmesini isteriz. Herhangi bir tadilat yapılacaksa, üzerimize ne düşerse yaparız. Bizim fikrimiz anlaşmanın devam etmesi yönünde, aksi takdirde sorunlar çıkacak.
İsrail'in açıklamaları üzerinden gitmeyiz. Şeffaf bir sürecin işlemesi gerektiğini söyledik. İsrail'in İran'i eleştirmemesi tuhaf olur, biz resmi kurumların açıklamasını dikkate alıyoruz. İsrail'in İran politikasını dikkate almıyoruz.
Filistin topraklarında illegal adımlar atılınca, barışçıl bir şekilde gösteri yapanlara ateş açtılar, masumlar öldü. Bunlara sessiz kalamıyoruz. "Gazze'ye saldırırsanız, Kudüs'ün statüsünü ihlal eden adımlar atarsanız buna sessiz kalamayız" uyarısını hep yaptık. İsrail kalıcı barış, istikrar istiyorsa çözümü iki devletli anlayıştır.

Şu an Suriye'de pek çok aktör var. YPG de olacak bunun içinde. Sadece DEAŞ değil. Birçok terör örgütü var. Bizim çabalarımızın amacı siyasi istikrar, terörle mücadele var.  Irak içinde bölgesel yönetim de var. PKK her ne kadar bölgesel yönetim içinde bazı ülkelerle işbirliği yapsa da, Talabani'den bir kişiyle görüştük, Kuzey Irak'ta bazı partileri tehdit ediyormuş. PKK'nın temizlenmesi için işbirliği yapmak istiyoruz. 

29 Mayıs'ta Sollingen'e gidiyoruz. Burada yanlış anlaşılma var, Alman Dışişleri Bakanı buraya geliyor. Anma töreni yapacağız. Bazı siyasiler bundan rahatsız oluyor ama gidiyoruz buraya. Suudi Arabistan bizim için çok önemli bir ülke. Ama Katar krizinde taraf tutmamızı istediler. O nedenle biraz alınganlıkları oldu. Türkiye'ye karşı biraz olumsuz tavırları var. Farklı görüş ayrılıklarımız var ama Suudi Arabistan ve BAE'yi aynı kefeye koymamak lazım.
Çavuşoğlu, Rus turistlere da Rusça mesaj verdi, "Daha fazla misafir görmek istiyoruz, Türkiye çok güzel ülke, Antalya, Alanya çok güzel şehir, Türk mutfağı da çok güzel" dedi. (Habertürk)

 

 
Erdoğan'dan AK Parti'nin seçim manifestosu
 
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel'den adaylık başvurusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan AK Parti'nin seçim manifestosu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AK Parti İstanbul 6. Olağan İl Kongresi’nde ...
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dağ: Kılıçdaroğlu'nun seçimden beklentisi yok
"Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı seçiminden çok beklentisi yok, milletvekili ...
İnce'den ilk miting: Beni üzen bir şey oldu
Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, ilk mitingini Yalova'da yaptı. İnce, ...
 
Muhalefet dörtlü ittifakı ilan etti!
24 Haziran baskın erken seçimleri sonrasında başlayan ittifak süreçlerinde ...
CHP İzmir’de Karamollaoğlu’na ilk imza!
Konak Belediyesi Meclis Üyesi Hayrullah Sorkun, SP Genel Başkanı Temel ...
Yıldırım: Bizim çatımızı millet çattı
Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Kadın Kolları Kongresi'ne katıldı. ...
 
Türkiye'den ABD'ye Afrin yanıtı
ABD'den gelen Afrin ile ilgili açıklama hakkında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ...
Akşener'in evinin duvarına bunu yazınca...
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Üsküdar'daki evinin karşısındaki ...
AK Parti İzmir'de temayül günü: Söz teşkilatta
AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül, İzmir'den milletvekili olmak isteyen ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva