HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Mart 2017 Cumartesi - 10:01

Türkiye'de ilkleri başaran kadınlar Bornova'da buluştu

Bornova Belediyesi, mesleklerinde ilk olan ve ilkleri başaran beş ünlü kadını 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne özel olarak, Bornovalı kadınlarla buluşturdu.

Türkiye de ilkleri başaran kadınlar Bornova da buluştu

Bornova Belediyesi, mesleklerinde ilk olan ve ilkleri başaran beş ünlü kadını 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne özel  olarak, Bornovalı kadınlarla buluşturdu. Bornova Belediyesi’nin ödüllü projelerinden olan “Kadın ve Yaşam” adlı sunum, Türkiye’nin İlk Kadın Çevre ve Turizm Bakanı Işılay Saygın, Türkiye’nin İlk Kadın Diş Hekimi  Ayşe Mayda, Türkiye’nin İlk Kadın modacısı Zuhal Yorgancıoğlu, İzmir Barosu’nun İlk Kadın Başkanı Avukat Sema Pekdaş ve Ege Üniversitesi’nin İlk Kadın Rektörü Prof.  Dr. Candeğer Yılmaz’ın katılımlarıyla gerçekleşti.

Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’ndeki organizasyon yoğun ilgi gördü. 2014 yılında Bornovalı çocukların yaşadıkları kenti tanımaları amacıyla hayata geçirilen ve Raci Bademli ile Altın Şehirler Özel Ödülü alan projeyi Kentsel Tasarım Müdürlüğü’nden Aysun Çakar anlattı. 4 bin öğrenciye ulaştıkları projeyi kadınlara uyarlayarak yeni bir sunum oluşturduklarını belirten Çakar, mahalle ve köylerde yaptıkları toplantılarla farkındalık yarattıklarını söyledi. Ardından sunuma geçen Aysun Çakar, Bornovayı, Bornova Belediyesi’nin kadınlara yönelik çalışmalarını ve Türkiye’de ilkleri başaran İzmirli kadınların başarı hikayelerini anlattı.

101 yaşındaki Mayda anılarını anlattı
Sunumun ardından mesleklerinde Türkiye ve İzmir’de ilk olan ve ilkleri başaran birbirinden değerli isimler kürsüdeydi. Türkiye’nin ilk kadın diş hekimi olan 101 yaşındaki Ayşe Mayda, anılarını paşlaytı. İzmir’de ilk pantolon giyen, ilk kez araba kullanan ve ilk araba kullanan kadın olduğunu olduğunu anlatan Mayda, “Ben başta hayvanseverler dernei olmak üzere pek çok dernek kurdum.  O yüzden beni iki işi var: ‘Diş hekimliği ve dernek kurmak’ diye anlatırlar” dedi.

Yorgancıoğlu: Ben Atatürk Kadınıyım
“Madam Z” lakaplı Zuhal Yorgancıoğlu, “Gününüz hayırlı olsun” diyerek başladığı konuşmasında, kendilerine biraraya getiren Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ya tüm çalışanlara teşekkür etti.  Türk Kadınlarının Atatürk’e şükran borçlu olduğunu söyleyen Yorgancoğlu, “Benim en büyük şansım Atatürk Kadını olmamdır. Memleketimizi Atatürk’ün gösterdiği hedefe kadınlar ve erkekler olarak birlikte taşıyabiliriz. Kadın-erkek eşitsizliğini ortadan kaldırmanın en önemli yolu eğitimdir” dedi. 91 yaşındaki ünlü modacı okuduğu şiirle de ayakta alkışlandı.

Saygın: Fırsat veriliğinde herşeyi yaparız
25 yaşında Buca Belediye Başkanı olan Türkiye’nin İlk Kadın Çevre ve Turizm Bakanı Işılay Saygın, ülkemizde kadının eğer erkek isterse bir yerlere gelebildiğini anlattı. “Doktor ya da profesör oluyoruz ama müşteşar olamıyoruz” diyen Işılay Saygın, kadının fırsat verildiğinde herşeyi başarabileceğini söyledi. Kendi bakanlığı döneminden örnekler veren Saygın, kadın bakan sayısının bir değil, çok daha fazla olması gerektiğini de vurguladı.

Pekdaş: Kaybetsenizde mücedeleden vazgeçmeyin
2010-2012 yılları arasında İzmir Barosu’nun İlk Kadın Başkanı olan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, erkeklerin kadın sorunlarını siyaset malzemesi yapmasından yakındı. “Aydınlık ve hayırlı bir geleceği kadınlar ve erkekler ancak birlikte kurabilir” diyen Pekdaş, tüm kadınlardan kaybetseler dahi mücadelelelerinden vazgeçmemelerini istedi. Pektaş, “İki kez  baro, bir kez de belediye başkanlığı seçimi kaybettim ama sonunda ikisini de başardım ifadelerini kullandı.

Prof. Yılmaz: Önce kendiniz isteyin
Ege Üniversitesi’nin İlk Kadın Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise Türkiye’deki kadın sorunu erkeğin bu sorunu içselleştirmesi ile çözülebilir. Ben geldiği noktayı, bu içselleştirmeyi yaparak Bana her zaman destek olan Babama, Abime ve Eşime borçluyum. Kadınların bir şeyleri başarmayı önve kendilerinin istemesi gerekiyor. Büyük Önderimiz Atatürk bu olanağı bize sundu. Bize verilen bu şansı en iyi şekilde değerlendirelim” dedi.

Atila: Kadın isterse Dünyayı kurtarır
Bornova Belediye Olgun Atila, “Bizleri onurlandıran hepimiz içir rol model tüm konuklarımıza ve bu salonu dolduran Bornovalı kadınlara çok teşekkür ediyorum. Bizler için birgün değil, hergün kadınlar günü. Kadınlar isterse Dünyayı kurtarır.” diye konuştu.

 
Selvitopu’ndan Karabağlar için kadın başkan temennisi
 
Karşıyaka enerjisini güneşten alıyor: İki buçuk yılda…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selvitopu’ndan Karabağlar için kadın başkan temennisi
Başkan Selvitopu, kadınların toplumsal yaşam içerisinde daha çok yer alması ...
Bu park Çiğli'nin yeni gözdesi olacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, modern semt parklarına bir yenisini daha ...
Alman girişimciler İzmir'de buluşacak
2007 yılından beri Türkiye'nin çeşitli kentlerinde düzenlenen Türk-Alman ...
 
Büyükşehir’den üniversite adaylarına ücretsiz ulaşım jesti
Büyükşehir, Pazar günü yapılacak YGS nedeniyle toplu ulaşıma yönelik bir ...
Gaziemir’in şampiyon mucitleri
Marmara Üniversite’nin düzenlediği 2.Uluslararası Marmara Robot Olimpiyatları’nda ...
Başbakan Yıldırım Kınık’ın fahri hemşerisi oldu
Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer ilçeye katkılarından dolayı Başbakan ...
 
Çiğli’nin el işi ve sanat standına yoğun ilgi
Çiğli Belediyesi’nin 8. Kadın Festivali kapsamında açtığı el işi ve sanat standı büyük ilgi görüyor.
Karşıyaka’da ‘Canlı Destek’ dönemi
Karşıyakalılara daha hızlı ve etkin hizmet sunmak için çalışmalarını sürdüren, ...
Büyükerşen: Ata Evi heyecan verici!
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen, Mustafa Kemal Atatürk’ün ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva