HABERLER>POLİTİKA
21 Haziran 2012 Perşembe - 09:14

Türeli: Yazlık konutlar turizme kazandırılmalı

Milletvekili Türeli, sayısı 3,5 milyonu bulan konutların turizme kazandırılması gerektiğini söyledi ve bu konuda Meclis’te önerge verdi.

Türeli: Yazlık konutlar turizme kazandırılmalı

İZMİR - Ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yoğunlaşan ve tahmini sayısı 3,5 milyon olarak hesaplanan yazlıkların (ikincil konutlar) turizme kazandırılması projesi çeşitli dönemlerde gündeme gelmiş, ancak bugüne kadar bu konuda somut bir adım atılmamıştı. CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli işte bu konutları hatırlattı ve bu konuda TBMM’de soru önergesi verdi. Türeli, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede,  2007-2012 yılları arasında yazlık konutların turizme kazandırılması için hangi çalışmaların yapıldığını sordu. 
 
Bu çalışmanın ülke turizmine ciddi katkı koyacağına inandığını belirten Türeli şu değerlendirmelerde bulundu: “İzmir, Kuşadası, Çeşme, Didim, Antalya ve Mersin gibi yerleşim yerlerinde yılın sadece 3-4 ayında kullanılan ve geri kalan dönemde boş olarak duran ikincil konutların turizme kazandırılması sektörün en önemli beklentilerinden biridir.Turist sayısı ve turizm gelirlerinde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan İspanya’nın 1970’li yıllardan itibaren kıyı bölgelerinde 16 milyon yazlık konut inşa ettiği, Avrupa ve Ortadoğulu turistler için geliştirilen konut projeleri ile 1950’li yıllarda 1 milyon olan turist sayısını 57 milyona, turizm gelirlerini ise 50 milyar Euro’ya çıkardığı bilinmektedir. Bakanlığınızın 1998 ve 2002 yıllarında düzenlediği “Turizm Şuraları”nda ikincil konutların turizm amacıyla değerlendirilmesi ve turizme kazandırılması konusunun araştırılması kararları alınmıştır. “
 
GÖNÜLLÜ İŞBİRLİĞİ ŞART
Milletvekili Türeli, bu çalışmada gönüllü işbirliğinin sağlanması gerektiğini ve geçmiş yıllarda bu ilkenin esas alındığına yönelik basında da haberlerin çıktığını belirterek şunları söyledi:
 
“2005 yılında “Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte’ değişiklik yapılarak ikincil konutların üçüncü kişilere tatil amaçlı kullandırılması konusunda adım atılmıştır. Bununla birlikte, 2006 yılında hazırlanan   ‘Türkiye Turizm Stratejisi 2023’ ve ‘2007-2013 Eylem Planı’nda ise ikincil konutların turizme kazandırılması konusuna yer verilmemiştir. 2010 yılında TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda bakanlığınızın bütçesi görüşülürken konu bir kez daha gündeme gelmiştir. Komisyonda yaptığınız “ Atıl kalan yazlıkların gönüllü işbirliğinin oluşacağı bir yapıya dönüşmesi gerekiyor. Bu proje üzerinde çalışıyoruz” şeklindeki konuşma ise basınımızda geniş yer bulmuştur.”
 
Milletvekili Türeli’nin Bakan Günay’a sorduğu o sorular:
1-     Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yaptığınız 2007-2012 döneminde yazlık konutların turizme kazandırılması için hangi çalışmaları yaptınız?
2-     Ülkemizdeki ikincil konutların sayısı, il bazında dağılımı ve yılın kaç ayında kullanıldığına ilişkin yapılmış istatistiki bir çalışma var mıdır?
3-     Dünyanın en güzel kıyılarına sahip Türkiye’de turizm gelirlerini artırmak amacıyla zengin turistleri cezbedecek modern konut projelerinin geliştirilmesine yönelik bir çalışma yaptınız mı?   
4-     Yazlıklarını turistik işletmelere kiralamak veya turizm amaçlı işletmek isteyen hak sahiplerine başta kredi ve restorasyon olmak üzere destek vermeyi düşünüyor musunuz?

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rakiplere güvence verdi: Aday olun
MHP Genel Başkanı, 4 Kasım'daki olağan büyük kurultayı öncesinde genel ...
AK Parti: Kürtaj Meclis'e gelmeyecek
Haftalardır süren kürtaj ve sezaryene yasak tartışmalarında iki ilginç ...
CHP Milletvekili Erdal Aksünger'in acı günü
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger'in babası 71 yaşındaki Ali Aksünger hayatını kaybetti.
 
CHP’de Kürt sorunu çatlağı: "BDP'leşiyoruz"
Kürt sorunu politikası CHP grubunda tartışma yarattı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun ...
Şehit İsa Sayın BDP'li Sakık’ın akrabası çıktı
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Hakkari’de şehit olan 8 asker arasında ...
Güven'den fazla mesai yapan polisler için kanun teklifi
Devlet Memurları Kanunu’nda özellikle memurların fazla çalışmalarının ...
 
“Bu milleti terörle diz çöktüremezsiniz!”
Hakkari'de 8 askerin şehit edilmesini değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, ...
Şengül’den Kocaoğlu’na sert ‘peşkeş’ yanıtı
AK Parti İzmir Milletvekili gemi alımı sözleşmesinde konuşan Büyükşehir ...
Bergama’da 2B zirvesi: Eşkıyalar fink atıyor!
8 milyon orman köylüsünün çıkan yasaya rağmen bitmeyen ‘2 B Bilmecesi’, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva