HABERLER>POLİTİKA
20 Haziran 2012 Çarşamba - 12:35

Bergama’da 2B zirvesi: Eşkıyalar fink atıyor!

8 milyon orman köylüsünün çıkan yasaya rağmen bitmeyen ‘2 B Bilmecesi’, İzmir’de CHP Bergama İlçe Başkanlığı’nın düzenlediği toplantıda detay detay köylülere anlatıldı. Yasanın TBMM’den geçmesi ardından orman köylerinin yoğun olduğu Bakırçay Havzası’nda, özellikle Bergama, Dikili, Kınık çevresinde ‘helvacı kağıdı’ denilen tapuları para karşılığı sattığını söyleyen sahtekarlar dağları mesken tuttu.

Bergama’da 2B zirvesi: Eşkıyalar fink atıyor!

İZMİR -  CHP Bergama, 2-B düzenlemesi olarak bilinen ve Nisan ayında yasalaşan orman vasfını yitirmiş hazine arazilerinin satışını öngören düzenleme ile ilgili Bergama, Dikili ve Kınık’taki çok sayıdaki köylünün katılımıyla kapsamlı bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Üçkemer Düğün Salonu’nda CHP Bergama İlçe Başkanı İdris Yavuzyılmaz ev sahipliğinde yapılan toplantıda; CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, CHP İzmir Milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Aytun Çıray, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, CHP İl yöneticileri, İl Genel Meclisi üyeleri, çok sayıda köy muhtarı da hazır bulundu.

Toplantının konuşmacıları arasında CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, ORKÖY Eski Genel Müdürü Ahmet Hüsrev Özkara, Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Fevzi Kaleli, Türkiye Orman Köylüleri Platformu Yürütme Komisyonu Başkanı Prof. Akif Kundakçı yer aldı.
 
6292 Sayılı “Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazileri’nin Satışı Hakkında Kanun” hakkındaki konuşmalardaki ortak vurgu, “yasanın ruhuna orman köylüsünü kurtarma amacı şekil verecekti, ancak hedef cari açığı kapatmaya döndü” şeklindeydi.

Hüsrev Özkara, 10 yıldır sürdürülen politikalarla orman köylülerinin mağdur edildiğine dikkat çekerek, “Orman köylüsü küstürülüyor, göçe zorlanıyor. Taşeronlaştırılan orman faaliyetlerinin yaygınlaşması, orman köylüsünü ekonomik olarak felce uğratmıştır” dedi. Fevzi Kaleli ve Prof. Akif Kundakçı ise, orman köylüsünün örgütsüz olmalarından kaynaklı olarak sorunları değerlendirip çözüm önerme özelliğinden yoksun olduğunu anlattılar.
 
İzmir’de 14 bin 772 hektar 2 B arazisi bulunduğuna dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ise, yasanın çıkması ardından dağları mesken tutan ve “ver parayı al tapuyu” diyerek köylülerin umutlarını sömürerek ceplerindeki kıt kaynağa göz diken “2 B eşkıyası sahtekarlar”a karşı önlem alınması gerektiği çağrısında bulundu.  
 
ASIL HEDEF KIYILAR VE BÜYÜKŞEHİRLERDEKİ ALANLAR
CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, yasanın yazımından kaynaklanan yanlışlar bulunduğunu savunduğu konuşmasında, “2 B’de, 10 yıl içerisinde da tapu iptali ve tescil davası açılabileceğini” söyledi. 2 B yasasının 19 Nisan’da TBMM gündemine 16 maddeden oluşan tasarı olarak geldiğini ve 25 Nisan’da Cumhurbaşkanı onayı ardından yasalaştığını belirten Milletvekili Özcan, “AKP, 2 B arazilerinden kar elde etmenin derdinde. Onların orman köylüsünün sorununu çözme gibi bir derdi hiç olmadı. Komisyonda ve genel kurulda, kıyıların ve Büyükşehir alanlarındaki 2 B alanlarının değerlendirilmesi üzerine konuşmalar yaptılar. Orman köylüsü ülke nüfusunu yüzde 10, yaklaşık 8 milyon civarında. Onları düşünen olmadı” diye konuştu.
 
413 BİN HEKTAR
Yasanın 6’ıncı maddesinin doğrudan satışı düzenlediğini kaydeden Özcan, 2 B Yasası ile gelinen noktayı şöyle özetledi: “413 bin hektarlık bir alandan söz ediyoruz. 2 B kapsamında bu alanın yarısının kadastro çalışmaları tamamlandı, yarısı tamamlanmadı. İlk etapta satışa konu olacak yerler 160 bin hektarlık alanı kapsıyor. Yasadan yararlanmak isteyenler, 6 ay içerisinde idarelere, yani illerde defterdarlıklara, ilçelerde mal müdürlüklerine başvuracak. Kadastro tespiti yapılmayan yerler için, çalışma yapıldığı andan yani güncellemeden itibaren 8 ayda başvurulabileceği yasada belirtiliyor. Yasa hak sahibi olduğu iddiasındaki yurttaşlara, 2 B arazisinin rayicinin 70’ini ödemesi kaydıyla, (araziyi hak sahibi olarak size veririm) diyor. Belediye ve mücavir alandaysa 2 bin TL, dışındaysa bin TL başvuru bedeli ödenip süreç başlatılıyor. Tamamını peşin ödediğinizde toplam bedelden % 20 düşülüyor. Yarısı peşin ödenirse, indirim yüzde 10’a düşüyor.”
 
“ZORDAKİ ORMAN KÖYLÜSÜ, İDARE İPOTEĞİNE RAZI OLACAK”
CHP Milletvekili Özcan, kadastro çalışması yapılan yerlerde 1 Mayıs 2012 tarihi itibariyle belirlenen rayiç bedelin geçerli olacağını ve kadastro yapılmayan yerlerde “başvuru tarihi” itibarıyla ortaya çıkacak rayiç bedelin geçerli olacağına vurgu yaptı. Özcan, yurttaşların idarenin belirleyeceği satış bedeline itiraz edemeyeceğini ve dava açamayacağını bilmesinin önemine değindi, şöyle devam etti: “Hukuk yolunun, dolayısıyla hak arama yolunun kapalı olması Anayasa’ya aykırıdır. Taksitli doğrudan satışlarda bedel için idare belirleyici oluyor. Üç ayda yüzde 10’u peşin ödeniyor. Eğer arazi belediye sınırlarında yer alıyorsa 3 yıl içinde 6 eşit taksit; belediye mücavir alanı dışındaysa 4 yılda 8 taksitte ödeme fırsatı sunuluyor. Taksitli satışlarda incelik var. Borç bitmeden idare tapuyu vermiyor ya da ipotek koyuyor. Bankadan teminat mektubu getir diyor. Bu süreçte ekonomik durumu zaten kötü olan orman köylüsü, idare ipoteğine razı olacak. Borç ödenmediği takdirde, yasaya göre yükümlülük yerine getirilmezse 2 taksit gecikme hakkı var. Bu gecikme haklarınızı tüketirseniz, idare araziye el koyuyor ve o güne kadar ödediğiniz parayı faizsiz iade ediyor.” 
 
“HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE”YE DİKKAT!
Tapularında 2 A ve 2 B şerhleri olanlar açısından yasanın 7. Maddesinin “şerhleri kaldırma” tasarrufunu getirdiğini ifade eden Özcan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu kişilere karşı açılmış mülkiyet davası varsa, 2 yıl içerisinde başvuru halinde, yasa arazinin bedelsiz olarak vatandaşa tahsisini getiriyor. Tapusu olan, buna rağmen orman kadastrosu geçen; (Burası 2-B denilen) arazilerle ilgili, yeni yasa; dava açılmış ve kesinleşmiş bile olsa şerhleri siliyor. Tapu sahibinin bedel ödemeden bu araziyi almasına olanak veriyor.”
 
BİR KÖYLÜNÜN FERYADI
Bergama Örlemiş Köyü’nden Hüseyin Yaşa’nın sözleri, bir feryadı ortaya koyuyordu: “Padişah 200 sene önce atalarımı, bir başka padişah bu yasayla 200 sene sonra beni cezalandıracak. Ben böyle bir yasanın ne Führer Almanya’sında ne de Mussolini İtalya’sında olmadığı düşünüyorum. Hangi demokraside hak aramak için hukuk yolu kapatılır? Daha önce yabancılara arazi satışı 2.5 hektar iken, şimdi 30 hektara çıktı. Hatta bu iki katına çıkabiliyor, yani 60 hektar olabiliyor. Biz mafyanın emrine girip tetik mi çekeceğiz, uyuşturucu baronlarının emrinde mi olacağız? Şimdi de sahtekarlar çıktı, köylünün elindeki kıt kaynağı da sömürmeye gelen tipler bunlar. Bunlara bir önlem alan yok mu?”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİR'Lİ AVUKAT 20 Haziran 2012 Çarşamba 13:21

Oraları iyi bilirim. Daha da kötüsü geliyor. O civarda İDÇ nin ve başka şirketlerin , çok sayıda Kalker ocağı ve kırma eleme tesisi için ÇED Ged. Değil Kararları olduğunu duydum. ZEYTİNDAĞ ne yazık ki BOZDAĞ a dönüşmek üzere. devlet o bölgeyi çoktaaan Çandarlı Limanı için feda etmiş durumda.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’den 'Cumhurbaşkanına hakaret' kaldırılsın teklifi
CHP, ''Cumhurbaşkanına hakaret'' maddesinin yürürlükten kaldırılması için kanun teklifi verdi.
Başkan Batur'dan Ali Engin'e ziyaret
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere İlçe teşkilatı ile birlikte ...
CHP’li vekiller ‘yara sardı’
CHP Milletvekilleri Prof. Dr. Hülya Güven ile Alaattin Yüksel, geçtiğimiz ...
 
AK Partili Hamza Dağ keşkek kardı
AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, Kınık İlçesi’nin Köseler Köyü’nde ...
CHP'li Güler Ödemişli patatesçilerin isyanını sordu
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, ...
CHP İzmir’den ‘patates’ zirvesi
İl Örgütü gelecek hafta yapılacak yönetim kurulu toplantısını Ödemiş’e ...
 
Erdoğan: Er ya da geç bu işi bitireceğiz
Başbakan Erdoğan, "Terörle mücadelede bir zamanlama söz konusu değil. ...
‘Öcalan’ tepkisi: CHP ayak divanıyla yönetilemez!
Öcalan’a ev hapsi önerisi için ‘dört lider anlaşırsa başımın üstünde yeri ...
Karataş'tan AK Parti'ye çok sert terör eleştiri
MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş, tüm Türkiye’yi yasa boğan Dağlıca’da ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva