HABERLER>GÜNCEL
16 Aralık 2017 Cumartesi - 13:12

TÜPRAŞ'taki patlama işte böyle gelmiş... 'Siz girin, bir şey olmaz'

TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi'nde 4 işçinin öldüğü patlamaya ilişkin hazırlanan ve Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, bir işçinin, taşeron firma yetkilisini patlama riskine karşı uyardığı ancak dikkate alınmadığına ilişkin detaylara da yer verildi.

TÜPRAŞ taki patlama işte böyle gelmiş...  Siz girin, bir şey olmaz

Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma sonrası Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığının hazırladığı iddianamede, yanıcı ve patlayıcı özelliğe sahip maddelerin depolandığı tanklarda çalışma kurallarına aykırı olacak ve denetimde zafiyet gösterecek şekilde çalışmalar yürütüldüğünün tespit edildiği belirtildi.

Patlamanın yaşandığı tankın kör tapalarının bir gün önceden açılması nedeniyle içine nafta sızdığı ve gaz biriktiği vurgulanan iddianamede, işçilerin hiçbir şekilde alana alınmaması gereken tel spiralli cihazlarla tank içine sokularak çalıştırıldığının tespit edildiği bildirildi.

TÜPRAŞ'ın, tank bakım onarım işlerini hizmet alımı yoluyla alt yüklenicilerden tedarik etmesine rağmen can ve mal kaybına sebep olunmaması için gereken bütün tedbirleri alma konusunda asli sorumluluğu bulunduğu kaydedilen iddianamede, "Tankların bakım onarım işini hizmet alımı yoluyla alt yükleniciden tedarik etmiş olsa da bu sorumluluğun devri mümkün değildir." değerlendirmesinde bulunuldu.  

İddianamede, sanıkların Türk Ceza Kanunu'nun ilgili maddesi gereği "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak" suçundan üst sınır olan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

İŞÇİ UYARMIŞ
İddianamede şikayetçi olarak beyanları yer alan işçilerden Aydın Palaz'ın, taşeron firma yetkilisini patlama öncesi uyardığı yönündeki ifadesi de paylaşıldı. 

Kaynakçı yardımcısı olarak taşeron firmada çalıştığını ve olayda birlikte çalıştığı 4 arkadaşını kaybettiğini belirten Palaz, şu bilgileri verdi:

"Körler (tapalar) alındıktan sonra ateşli bir iş yapılmaz. Telleme işlemi de ateşli bir iş olduğundan körler alındıktan sonra bu işin yapılmaması gerektiğini olay günü şüpheli Ali Battal'a söyledim. 'Körler alındı, sen de biliyorsun. Tehlike yaratmasın.' dedim. Ancak Ali Battal beni dinlemedi. Tankta herhangi bir gaz ölçümü de yapılmadı. Kaldı ki söz konusu sahada hiçbir zaman herhangi bir gaz ölçümü de yapılmadı." 

Patlamada gazdan etkilenerek hastaneye kaldırılan işçi Halil İbrahim Kavlak ise nafta sızıntısı olduğu için TÜPRAŞ'ın tankın içine giriş izni vermediğini, buna rağmen Ali Battal'ın "Siz girin yapın, bir şey olmaz." dediğini öne sürdü.

Tankta argon kaynağı yapılması gereken borulara elektrik kaynağı yaptırıldığını da savunan Kavlak, bu durumun anlaşılmaması için kaynağın üzerinin boyandığını iddia etti.

OLAY 
Aliağa ilçesindeki TÜPRAŞ'a ait rafineride 11 Ekim'de bakım yapılan tankta meydana gelen patlamada 4 işçi yaşamını yitirmiş, 2 işçi yaralanmıştı. 

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 7 zanlıdan taşeron firma Beka Proje sahibi Bedrettin Karataş, işletme emniyet uzmanı Esfet Bilici, montaj ustabaşı Ali Battal ve şantiye müdürü Muhammed Hulusi Gözüak'ın tutuklanması kararlaştırılmıştı. Bilirkişi raporları sonrası daha önce adli kontrol şartıyla serbest bırakılan başmühendis Mehmet Emin Tuna yeniden gözaltına alınarak tutuklanmıştı.

İşletme mühendisi Burak K, işletme başmühendisi Kürşat K. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Derinleştirilen soruşturmada, 17 Ekim'de taşeron firma Beka Proje'nin iş güvenliği sorumlusu ile TÜPRAŞ'ın saha sorumlularından 2 zanlı daha gözaltına alınmıştı. Zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla salıverilmişti. (AA)

 
İzmir'in 'tarihi proje'sine yargı müjdesi!
 
Altay zoru sever!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de yakalanmıştı... FETÖ elebaşının yeğeni kaçarken bile lüks yaşamış!
İzmir'deki örgüt lideri Fetullah Gülen'in 'işçi imamı' olduğu öne sürülen ...
Öğrenci kurbanı Müdür'e acı veda
Ödemiş'te, görev yaptığı lisede öğrencilerden 16 yaşındaki İ.P. tarafından ...
İzmir'de kapıyı çalan bu kişilere dikkat!
Hayır kurumundan geldiklerini söyleyerek yaşlıları dolandırdıkları ve ...
 
Kilolarca yakalandı! İzmir'i zehirleyeceklerdi!
Sokak satıcılarına göz açtırmayan narkotik timleri, 8 kişiyle birlikte ...
Yılmaz ailesinin evlat acısı
İstanbul Beykoz’daki evinde sabah saatlerinde ölü bulunan eski başbakanlardan ...
Gözaltındaki teröristin örgüt talimatlı intiharı!
Alanya'ya otobüsle gelen 24 yaşındaki M.A. ilçe girişinde yapılan kimlik ...
 
Üniversite öğrencisinin sütyeninden çıktı!
Konya’da ülkeye kaçak yollarla getirilen 7 tabancayla yolcu otobüsünde ...
İzmirli öğretmenlerden 'müdür cinayeti' tepkisi: Sözün bittiği yerdeyiz!
Ödemiş’te dün yaşanan müdür cinayetinin ardından eğitimde artan şiddet ...
'Erdoğan parkasız Deniz Gezmiş'tir'
Rıdvan Dilmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Deniz Gezmiş'e benzetti. Dilmen, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva