HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Aralık 2017 Cumartesi - 13:03

İzmir'in 'tarihi proje'sine yargı müjdesi!

Ankara 1. İdare Mahkemesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'İzmir Opera Binası Yapılması' ihalesini iptal eden Kamu İhale Kurumu (KİK) kararını iptal etti. Danıştay'da temyiz yolu açık olan bu karardan sonra ihaleyi kazanan konsorsiyum, 2018 yılında Opera binası inşaatına başlayabilecek.

İzmir in  tarihi proje sine yargı müjdesi!

İzmir'in kültür ve sanata katkı olacak en büyük yatırımlarından biri olması beklenen ancak ihale iptalleri nedeniyle ne zaman başlayacağı belli olmayan Karşıyaka Mavişehir'de yapılacak İzmir Opera Binası'nın yapımının önü açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aralık 2016 tarihinde yaptığı, ancak geçerli teklif olmadığı gerekçesiyle iptal edilen ilk ihalesinin ardından 2017 yılı Nisan ayında yapılan ve Mayıs ayında sonuçlanan ikinci ihalesini Çağdan Mühendislik-Waagner-Bıro Austria Stage Systems AG Konsorsiyumu 429 milyon TL teklifle kazandı.

Ancak, ihaleyi kaybeden Yenigün İnşaat -Deda Perde Sistemleri İnşaat Konsorsiyumu ihale sonucuna sekiz iddiayla itirazda bulundu. KİK, bu iddialardan biri olan Waagner-Bıro Austria Stage Systems AG'nin iş deneyim belgesinin Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'na aykırı olduğu gerekçesiyle firmanın değerlendirme dışı bırakılması gerektiğine ve bu kapsamda ihalede geçerli teklif kalmayacağı için de ihalenin iptaline karar verdi. KİK'in iptal kararının içeriğinde, firmanın iş deneyimiyle ilgili sunduğu ve devam eden işle ilgili belgede işin bitim tarihine ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmemesi gerekçesiyle belgenin iş deneyiminin değerlendirilmesi amacına yönelik olarak kulanabilecek nitelikte olmadığı sonucuna varılması yer aldı.

İŞ DENEYİM BELGESİNİ KABUL ETTİ
İhaleyi kazanan konsorsiyum KİK kararının iptali için dava açtı. Ankara 1. İdare Mahkemesi'nde görülen dava 7 Aralık'ta sonuçlandı. Mahkeme, iş deneyim belgesi talep edilmesindeki amacın, isteklinin ihale konusu iş veya benzer işlerle ilgili daha önceki tecrübesinin ispatlanması olduğuna, Yönetmelik'teki maddelerin de bu amaca yönelik koyulduğuna dikkat çekti. Waagner-Bıro firmasının itiraz konusu iş deneyimine konu olan sözlemesinde işin yüzde 85'nin sağlandığı, ilk sözleşme bedelinin tamamlandığı, bu bedelle bitmediği için iş artışına gidildiği ve işin 2017 yılının sonunda bitirilmesinin planlandığını belirten Mahkeme, bu sebeple ihale üzerinde bırakılan isteklinin iş deneyiminin kabul edilmesi gerektiğinin anlaşıldığını belirtti.

Mahkeme, mevzuat hükümlerinde, iş deneyimi için sunulan belgelerin mutlaka işin bitirildiği anlamına gelen 'iş bitirme belgesi' niteliğinde olmasını zaruri kılmayıp işin yüzde 80 oranında kusursuz olarak bitirilmiş olması halinde devam eden işleri de kabul ettiğini, bu durumda iş bitirme belgesi değil iş durum belgesi vasfında olduğunu, kesin bitirme tarihinin yazılı olmamasının deneyim belgesinin bu vasfını ortadan kaldırmadığını, belge iş durum belgesi olduğu için de doğal olarak muhtemel bitim tarihinin yazılması gerektiğine işaret etti. Belge'de "işin 2017 yılı sonuna kadar bitirilmesi planlanmıştır" şeklindeki ibarenin işin muhtemel de olsa bitrim tarihine dair belirlenebilir bir anlam taşıdığını belirten Mahkeme, "Borçlar Kanunu ve Borçlar Huku'nun genel kural ve ilkelerinden 2017 yılı sonunun 31 Aralık 2017 tarihi olduğu ve ifadenin belirli bir tarihi işaret ettiği sonucu çıkmaktadır. Yani iş deneyim belgesinde iş bitirilmiş olmasa da belgede kesin bir tarih belirtilmesi zaruretinin mevcut olduğu şeklindeki bir yorum kabul edilse dahi olayımızdaki belgede şekil şartı yerine gelmiş olmaktadır" görüşüne kararda yer verdi.

KİK KARARINI İPTAL ETTİ
İzmir Ankara 1. İdare Mahkemesi, ihaleyi kazanan iş ortaklığının sözleşmeye istinaden düzenlenen iş deneyim belgesinin, yapılan ihalelerde iş deneyiminin belgelendirilmesi amacıyla kullanabileceğinden ve iş deneyim belgesi bu haliyle geçerli olduğu gerekçesiyle, aksi yöndeki KİK kararında hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna vardı. Bu nedenle de dava konusu KİK kararının iptaline karar verdi. Mahkeme, kararın temyizi için 15 gün içinde Danıştay'a başvurulabileceğini de belirtti.

İNŞAATIN 2018'DE BAŞLAMASI BEKLENİYOR
Bu mahkeme kararına göre KİK, iptal ettiği ihalenin geçerli olduğu yönünde işlem yapacak. Yeni kararın İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ulaşmasından sonra ise belediye yüklenici konsorsiyuma yer teslimi yapacak. Opera binası inşaatı, 2018 yılı içinde başlayacak. Danıştay'a yapılacak olası temyiz başvurusu durumunda belediye buradan çıkacak sonucu da bekleyip beklememe konusunda bir karar verecek.

Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait Karşıyaka'daki arazide yapılacak opera binası, Cumhuriyet tarihinde, opera sanatına özel olarak inşa edilen ilk tesis olacak. Ulusal mimari yarışma yöntemi ile elde edilen proje kapsamında, 1435 kullanıcı kapasiteli ana salon ve sahnesi, 437 seyirci kapasiteli küçük salon ve sahnesi ile prova salonları, opera bölümü, bale bölümü bulunuyor. 73 bin 800 metrekarelik inşaat alanına sahip olan tesiste 350 seyirci kapasiteli avlu - açık performans alanı, atölyeler ve depolar, ana hizmet birimleri, idare bölümü, genel tesisler, teknik merkez ve 525 araçlık otopark yer alıyor. Opera binası, başta sahne tasarımı olmak üzere teknik donanım anlamında Avrupa'daki örnekleri arasında öne çıkacak. Fuayesinde kitapçı, opera dükkanı, bistro ve bilet gişesi yer alacak. Fuayenin önünden geçen yol üzerinde otopark, toplu taşım durağı, araba ve taksi cepleri düzenlendi. Denize bakan meydan ve caddeden iki ayrı girişi bulunuyor. Opera binasının ayrıca tramvay hattı bağlantısı da olacak. Opera binası sadece temsil günleri değil, günün her saati aktif kullanılacak şekilde tasarlandı. (DHA)

 
Avrupa Birliği, Bitcoin'e de el attı
 
TÜPRAŞ'taki patlama işte böyle gelmiş... 'Siz girin, bir şey olmaz'
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
merak 17 Aralık 2017 Pazar 07:57

Aranızda KİK'in badem bıyıklı üyelerinin böylesi bir binaya ilişkin estetik, teknik yeterliliği olduğuna inanan var mı? Bademler, böylesine bir yapıyı inşa edecek kurumun yeterliliğini bilecek, değerlendirecek yeterliliğe sahip mi ki, yetersiz buluyorlar? Bu açıdan komik olan olay engelleme, geciktirme amacı taşıdığı için de haince! Not aldık bunu da, unutmuyoruz!

Yorumu oyla      11      5  
Mevlut Demir 16 Aralık 2017 Cumartesi 17:25

Ben inanıyorum.Yeter ki KİKlenmesin,bürokrasi tıkaç olmasın

Yorumu oyla      15      6  
hadi ya 16 Aralık 2017 Cumartesi 16:46

Yapilsa sanki gidecekmisin ?

Yorumu oyla      11      10  
belki yapılır 16 Aralık 2017 Cumartesi 16:42

aziz beyi tanırım. o yapılacak dedi mi 20 yıl sonra yapılır. aziz bey izmire chp nin bir armaganıdır. kıymetini bilelim hep birlikte 2019 da yine secerim

Yorumu oyla      12      6  
reaLİST 16 Aralık 2017 Cumartesi 16:41

olmaz olmz bu iş olamaz :D

Yorumu oyla      12      8  
16 Aralık 2017 Cumartesi 16:40

ben de inanmıyom aqa. aziz oldugu sürece daha cok bekleriz.

Yorumu oyla      12      9  
trolhunter 16 Aralık 2017 Cumartesi 15:48

Ben inanıyorum, yapılmış olanlar, tüm engellemelere karşın yapılmış olanlar, yapılacakların teminatıdır! Reisin karşısında el pençe divan duran bayan başkan, yaranmak için temyizde önüne gelirse dosya, kararı bozabilir de tabii! Ama biz kimin kimlere çalıştığını bilen, biat etmeyen, etmeyecek olan İzmir'lileriz!

Yorumu oyla      14      6  
Ercan 16 Aralık 2017 Cumartesi 14:24

Ihalesi yapılmış bir proje neden bitirilmesin.Butce de kaynağın karşılığı varsa ki var gerisi lafı güzeldir.

Yorumu oyla      15      6  
inanıyormuyuz gencler 16 Aralık 2017 Cumartesi 13:50

yapılacagına inanan var mı. ben 10 senedir cok duydum bu lafları. lafla olsaydı cumhurbaskanı olurdum.

Yorumu oyla      13      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir'e basın özgürlüğü heykeli
Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ...
Bornova Belediyesi’nden kadınlara destek
Bornova Belediyesi’nin Bornova Kent Konseyi Kadın Meclisi işbirliği ile ...
Karşıyaka'da örnek tasarruf
Duba ve işaret levhalarını da kendisi üreten belediye, yılda 1 milyon ...
 
Büyükşehir Meclisi gündeminde yok yok: Basmane Çukuru, ulaşım zammı, AK Parti’ye salvo!
Başkan Kocaoğlu, AK Parti cephesinden ulaşım zammı, Basmane Çukuru üzerinden ...
Foça'da yeni yıl sevinci
2018 Yılına sayılı günler kala, Foça Belediyesi ve Foça Kent Konseyi Engelli ...
Ümit YALDIZ yazdı... Yaşasın! CHP, İzmir’i gördü
Ümit YALDIZ yazdı... Yaşasın! CHP, İzmir’i gördü
 
Başkan Uyar'dan yeni yönetime ziyaret
Cumhuriyet Halk Partisi’nin 26 Kasım’da yapılan Urla İlçe kongresi sonucunda ...
Halk istedi, ASKİ dağı deldi!
Aydın Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü ekipleri Karacasu ilçesine ...
Başkan Uğurlu vatandaşlarla buluştu: Her şey Kemalpaşa için...
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, “Seçimlere 3 ay kala temel atan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva