HABERLER>EKONOMİ
23 Aralık 2014 Salı - 11:17

Teşvikte yine hüsran: Manisa İzmir'i geçti!

Teşvikte üçüncü bölgede kalan Manisa, birinci bölgedeki İzmir’e yatırım farkı attı. Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre İzmir yılın ilk 10 ayında 2 milyar 276 milyon liralık teşvikli yatırım alırken, Manisa’ya giden teşvikli yatırım tutarı 3 milyar 379 milyon lira oldu.

Teşvikte yine hüsran: Manisa İzmir i geçti!

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ  - Hükümetin 2009 yılından bu yana uyguladığı teşvik modeli, Manisa’yı İzmir’in önüne geçirdi. İzmir iş dünyasının isyan ettiği İzmir’i birinci bölge, Manisa’yı üçüncü bölge yapan Teşvik Yasası sonucu, yılın ilk 10 ayında verilen teşvikli yatırımlarla komşu Manisa, İzmir’e 1 milyar liranın üzerinde fark attı.

TEŞVİK YASISI DA İŞE YARAMADI: İZMİR'DEN KAÇAN KAÇANA
 
Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre Ocak-Ekim 2014 döneminde Manisa 94 teşvikli yatırımla 3 milyar 379 milyon lira tutarında yatırım çekti. Aynı dönemde İzmir’de yatırım tutarı 2 milyar 276 milyon lira olan 154 yatırım teşviğe bağlandı. İzmir ile Manisa arasındaki teşvikli yatırım tutarı farkı 1.1 milyar lira civarında gerçekleşti.
 
Manisa’da teşviğe bağlanan yatırımların önemli bölümünü enerji sektöründeki yatırımlar alırken, İzmir’de yatırımlar enerji, hizmetler, imalat ve maden yatırımları arasında eşit ölçüde paylaşıldı.  Bu nedenle yatırımlarda öne çıkan Manisa, istihdamda İzmir’in gerisinde kaldı. Teşviğe bağlanan yatırımlar sonucunda İzmir’de 5 bin 39 kişiye, Manisa’da 3 bin 694 kişiye istihdam sağlanacak.
 
BAKAN’IN ŞEHRİ DE SINIFTA KALDI!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin memleketi Denizli de yatırımlardan istediği payı alamadı. Yılın ilk 10 ayında Denizli 703 milyon lira tutarında 51 yatırım çekebildi. Aydın’da 718 milyon lira değerinde 44, Muğla’da 569 milyon lira değerinde 57, Uşak’ta101 milyon lira değerinde 13 yatırım teşviğe bağlandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ege 25 Aralık 2014 Perşembe 09:44

İzmie kalkınmakta olan değil kalkınmış bir şehirdir , istanbul merkezde aynı şekilde çok fabrika yok önemli olan şirketlerin izmirden yönetilmesi yüksek maaş alan eğitimli kadroların istihdam edilmesi ayrıca tarım turizm politikalar fuarlar üniversiteler oteller şehri kalkındırır varsın fabrikalar izmirin içinde olmasın ,ayrıca aynı uzaklıkta torbalı var aliağa var çeşme var dolayısıyla manisanın gelişmesi izmirin gelişmesi demektir dediğim gibi önemli olan şirket merkezlerini kaçırmayalım

Yorumu oyla      11      5  
hulya 23 Aralık 2014 Salı 21:15

İzmir, yatırım yapanın mahkemelerde süründürüldüğü ya da iflas ettirildiği bir şehir(bakınız Alsancak çukuru, yıllar sonra otel yapılan Balçova'daki gökdelen, yıllar önceki liman yatırımı-global yatırım, DB ve İzmirli girişimcilerin katkılarıyla- ve diğerleri)İzmirli yatırımcılar bile ya İstanbul'a ya başka şehirlere ya da yurtdışına kaçıp yatırım yapıyorlar.

Yorumu oyla      12      5  
Deniz 23 Aralık 2014 Salı 17:48

İnciraltı'nı bile yıllardır planlayamadılar... Mezbelelik gibi, yok şöyle olacak yok böyle olacak icraat sıfır...

Yorumu oyla      13      7  
23 Aralık 2014 Salı 17:06

16.59 manisa nın nüfusuna oranla aldığı yatırım, izmir in nüfusuna oranla aldığı yatırımın kaç katı?

Yorumu oyla      13      6  
m.y. 23 Aralık 2014 Salı 16:59

manisa teşviğe rağmen, 3.4 milyar yatırım almış, izmir 2,3 milyar yatırı almış, yani izmirede teşvik olmasa bile yatırım yapılıyor, bakın bakanın şehri denizli ne kadar yatırım almış, 700 milyon. yani karalar bağlamaya gerek yok. lafa değil, istatiklere bakın izmirin ekonomisi için.

Yorumu oyla      14      8  
izmirli 23 Aralık 2014 Salı 15:35

İşsizlikte Türkiye ortalaması %9.8 izmirde %15.8 manisadaki fabrikalara önce manisalılar alınıyo adam açığı kalırsa izmirden adam alınıyo patron salak mı işçiyi izmire kadar taşısın.Manisadaki işsizlik % 3 onlar da iş beğenmeyenler.

Yorumu oyla      16      6  
23 Aralık 2014 Salı 14:51

izmir de ki işsizlik çözülmeden gecekondu sorunu da çözülmez. kentsel dönüşümün ağır gitmesinin 1.sebebi de izmir halkının çoğunun yoksul olmasıdır. insanlar 18-20 yıl bile borçlanıp, ev taksiti ödeyecek durumda değil.

Yorumu oyla      16      7  
İZMİR'Lİ 23 Aralık 2014 Salı 14:22

kvncozsy rumuzlu arkadaşım.Başımızdakiler bariz bir ayrım ve haksızlık yapıyorlar anlamıyormusun.Manisa elbette bizim kardeş şehrimiz.Biz buradaki teşviği kaldırın demiyoruz.Aksine bu devam etsin ama İZMİR'deki yaklaşık 6-7 tane organize sanayi bölgesi niçin boş kalsın.Yatırım ve üretim olmayan bir şehir ASLA GELİŞEMEZ ve işsizlik çığ gibi büyür.Bakın İzmir deki beyinler genelde İstanbul veya yurtdışına gidiyor.Neden Acaba!!!Üstelik Manisa daki güzelim tarım alanları da ziyan ediliyor.Yazıktır,günahtır.

Yorumu oyla      17      5  
Mustafa Y 23 Aralık 2014 Salı 13:52

manisa demek, izmir demek, manisa izmir birleşti nerdeyse,manisaya gelen yatırımın kaymağı izmire gelir.......

Yorumu oyla      14      8  
ercan 23 Aralık 2014 Salı 13:38

sorun sadece izmirin degil tüm bölgenin.Arkadşımız demişki izmir manisa çok yakın.Mansaya insanlar çalışmaya gidiyor.Ortada büyütülecek bir sorun yok.Ortada çok büyük sorun var.İzmirdeki organze sanayilerinin yarısı boş Atıl durumda bekliyor.Milyon dolarlar yatırımlar yapıldı buraya.Yani konu o kadar basit drgil.Diger illerinde yatırım almasını engelleyen bir durum ısrarla neden sürüdürülüyor anlamak mümkün degil.Manisa yatırımaa doymuş bir yer.Yatırıma aç olan bölgeler oldugu halde neden bu durum sürdürüldügünü açıklamak zahmetinde bile bulunmuyorlar. Ne yaparsanız yapın çekim merkezi yine izmir olacaktır ama izmir limanını bile işlevsiz hale getirmek istiyenlerin aslında bu davranışlarınada şaşmmamak gerek

Yorumu oyla      13      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İtalyanların İzmir'e ilgisi artıyor
Son 20 yıldır Türkiye ile İtalya arasında ticaret köprüleri kurulmasında ...
İzmirli etçiler Kaynaklar’daki mezbahayı istiyor!
İzmir Ticaret Borsası’nda yapılan ve et sektörünün tüm taraflarının katıldığı ...
Çeşme'de rüzgar savaşı tam gaz: RES kuracak firmadan...
Çeşme Yarımadası’nda rüzgar enerji santralleriyle ilgili tartışmalar tam ...
 
Bakanlar Kurulu'ndan belediyelere kesinti müjdesi
Belediyelerin borçlarına karşılık bütçe gelirlerinden nisan ayına kadar kesinti yapılmayacak
Mermercilerin kura heyecanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İzmir Fuarcılık Hizmetleri ...
Zeytinyağı fiyatları 6 yılın zirvesinde!
Birinci sınıf sızma zeytinyağının ton fiyatı 2008'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
 
Yine Urla: Erdoğan’ın ‘futbol arkadaşından’ tuhaf satış!
17 Aralık depremi sonrası dönemin Başbakanı ve ailesi için SİT alanına ...
Egeliler borç ödemek için o santrali sattı
Egelilerin enerji şirketi Enda Enerji Holding, Mersin’deki hidroelektrik ...
TOBB’tan Ermenekli madenci ailelerine büyük destek
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğu, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva