HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Temmuz 2019 Çarşamba - 20:47

Tartışmalı meclis… Gündemde Buca Metrosu! 

Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Daire Başkanı Mehmet Ergenekon, meclis oturumunda Buca Metro hattı için detaylı bir sunum yaptı. 2010 yılında başlayan sürecin son olarak 18 aydın onay beklediğinin aktarılmasına da değinen Ergenekon’un yaptığı sunum AK Parti tarafından ‘siyasi’ bulundu. CHP’liler ise merkezi hükümetten maddi bir destek değil sadece onay beklediklerini öne sürdü. Oturumda tartışmalar yaşandı. Genel Sekreter Gökçe ise süreci tüm ayrıntılarıyla anlattı.

Tartışmalı meclis… Gündemde Buca Metrosu! 

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Başkan Tunç Soyer’in yokluğunda Başkan Vekili Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşti. 

Oturumda gündem maddeleri oylanırken Buca Metrosu için sunum yapıldı. 18 aydır Ankara’da onay beklediği öne sürülen proje için Raylı Sistem Daire Başkanı Mehmet Ergenekon detaylı bilgiler verdi. Ergenekon 2010’da başlayan süreci ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bakanlıklar arasındaki yazışmaları meclise sundu. Ergenekon bilgilendirme sonunda, “Projemiz için sadece bir imza bekliyoruz” mesajını verdi.

BÜROKRATIN SÖYLEMİ SİYASİYDİ!
Gerçekleşen sunum sonrasında AK Parti Grubu ile CHP Grubu arasında sert tartışmalar yaşandı. Konuyla ilgili ilk olarak AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal söz aldı. Hızal, “Sayın bürokrata teşekkür ediyoruz. Ancak teknik bilgilerinin yanında siyasi söylemlerin biraz uzağında kalması bizi mutlu ederdi. 4 ay önce yaptığımız ilk meclis toplantısında şunu dile getirmiştik; biz AK Parti grubu olarak önümüzdeki süreçte şehrin ve hemşerilerimizin menfaatine olan her hususta Büyükşehir Belediyesi’nin yanında olacağımızı söyledik. Bunun örneklerini yaşadık. Burada bir senaryo çizilmiş. Sabah kalkıyoruz, medyada metro haberleri… Gündemimizde olmayan bir durum meclise gelmiş. Hafif raylı sitem ve Buca Metro hattıyla ilgili bir sunum yapılıyor. Bugüne kadar bu kitapçık meclis heyetine sunulmadı. Bugün ilk kez karşımıza çıkıyor. Bu bizce çok manidar. Ama bilgilendirme noktasında teşekkür ediyoruz” dedi.

UMARIM O İMZAYI DOĞRU YERDEN BEKLİYORLARDIR
Hızal ayrıca, “Evet hattın uzunca bir süredir beklendiği söyleniyor, gecikmelerin olduğu iddia ediyor. Bürokrat arkadaşımız, ‘ekstra bazı bilgilerin Eksikliği diyor. Bu husus ÇED raporudur. Bunun ne manaya geldiğini hangi süreçlerden geçtiğini hepimiz biliyoruzdur. Dokuz Eylül Üniversitesi’nin tahsisi konusunda başvuru bekleniyor olması söz konusu. Doğru yere doğru yazının yazılıp yazılmadığı bile bilinmiyor. Orası üniversiteye ait olmayan bir depolama alanı. Bir imza bekleniyor. Umarım o imzayı doğru yerden bekliyorlardır ve doğru yere talepleri olmuştur” açıklamasında bulundu. 

-BAŞKAN SOYER'DEN ANKARAYA BUCA METROSU ÇAĞRISI: İSTEĞİMİZ BİR İMZA!

10 YILLIK BİR SÜREÇ VAR BİR O KADAR DAHA BEKLENMESİN!
Buca Belediye Başkanı CHP’li Erhan Kılıç, “Burada yaklaşık 10 yıllık bir süreçten bahsediliyor. 2010 yılından itibaren başlayan bir süreç… Bu süreç boyunca Buca Metrosu’na merkezi hükümet hiçbir şekilde olumlu bakmamıştır. Merkezi hükümet Buca halkının bu metroya kavuşmasını istemiyor. Dokuz Eylül Üniversitesi istenen arsanın üniversiteye ait olmadığın söylemedi. Tahsisli bir arsa. İyi incelesinler. Üniversite istese bunu Büyükşehir’e verebilirdi. Taraflar iyi niyetli olmuş olsaydı bu olurdu. Ciddi bir irade olsaydı bununla ilgili bir problem çıkacağını düşünmüyorum. Büyükşehir gereğini yapardı. Bu saatten sonra Buca halkının bekleyebileceği bir süre kalmadı. Buca nüfusu resmi olarak 500 bin. Fiiliyata 800 binlere yaklaşan bir nüfusu var Buca’nın… Bu projenin onaylanmaması, üretilecek sebepler Buca halkına cevap niteliğinde değildir. Büyükşehir’in elinden gelen her şeyi yaptığını görüyoruz. Buca halkı AK Parti Grubundan somut bir cevap bekliyor. ÇED raporları, dolar kurundaki artış, iniş bunların hepsi kısa sürede yazılacak yazışmalar olup, bundan sonra herhangi bir saik gözetilmeden Bucalıların daha konforlu bir yaşama kavuşmaları için birlikte çözülmesi gereken bir meseledir. AK Parti Grubuna büyük iş düşüyor. AK Parti grubunun iyi niyetle el atacağını ve bu sorunun çözüme kavuşacağını düşünüyorum. Bir 10 yıl daha geçmesin” ifadelerini kullandı. 

ÜNİVERSİTE NİYE RET CEVABI VERDİ!
Başkan Vekili CHP’li Özuslu ise, “AK Parti Grubunun eksik irade beyanı içinde olduklarını düşünmüyorum. Bizlerle, Tunç Başkan’la beraber canla başla çalışacaklarını düşünüyorum. Bir davette de bulunuyorum. Dokuz Eylül Üniversitesi’ne ait değilse o arsa üniversite neden ret cevabı vermiş olsun? Bize ait değil der geçersin. Ret demek o arsa üzerinde egemenlik hakkı olduğunu ortaya koyuyor demektir. Değerli Hızal atlamış olabilir. Buradaki teknik çalışmaların tamamında ÇED raporu eksiği yoktur. Kendisine eksik bilgi verilmiş olabilir” dedi.

1 BUÇUK YIL ÇOK UZUN BİR SÜRE DEĞİL 
AK Partili Meclis Üyesi Boztepe de konuyla ilgili söz aldı ve “Sunumda bir buçuk yıl beklendiği söylendi. Bizim Çiğli’de üst geçitteki yürüyen merdiven 1 yıldır yapılmadı. En basitinden oturma ruhsatı için bile 1 buçuk yıl bekleyenleri biliyorum. Böyle devasa bir projede 1 buçuk yıl çok bir süre değil. Ama o da olmasın” diye konuştu.

İZMİR PARA PUL DEĞİL ONAY BEKLİYOR
CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç da AK Parti’den gelen eleştirilere cevap verdi. Kökkılınç, “Bürokratımızın konuşması siyasi değildi. Bu hat bu dönem sonlandırılsın. Hiçbir zaman bir hizmetin yetine getirilmesinde sebep yazışma, doğru yere imza arıyor musunuz olmamalı. Buranın bürokratları yıllarca metro hattı yaptı. Deneyimli bir bürokrasi var. Nereden imza beklediklerini biliyorlardır. İzmir her zaman kendi kaynaklarıyla projelerini yaptı. İstanbul gibi merkezi hükümetten desteklenmedi. En fazla vergi verdiği halde en az hizmeti almıştır. İzmir merkezi hükümetten para pul beklemiyor. Vermeniz gereken onayı verin. Bu dönem AK Parti Grubundan gerekli desteğin verilmesini istiyorum. İzmir bugüne kadar her şeyi kendisi yaptı” dedi.  

BİZDEN DESTEK İSTİYORSANIZ RET CEVAPLARININ NEDENLERİNİ SÖYLEMEK ZORUNDASINIZ
Dilek ve temenniler bölümünde konuşan AK Partili Meclis Üyesi Burçin Kevser İp ise Buca Metro hattı üzerinden, “Sabah haberlerde görüyoruz, akşam mecliste sunum yapılıyor. Burada bir algı yönetimi var. Siz raporları 5 yıl sonra hazırlıyorsunuz. Sonra kurumlar size süresi içinde cevaplarını veriyor. Verilen ret cevaplarını söylüyorsunuz ama neden olduğunu açıklamıyorsunuz. Bizden destek bekliyorsanız o ret cevabının nedenini söylemek zorundasınız. Sadece onay bekliyoruz, paraya ihtiyacımız yok demek sırf algıdır. Merkezi hükümetten destek alamıyoruz diyorsunuz. Belediyenin eksikliklerini de kabul etmesi gerekiyor. Başlangıç noktasını burası almamız gerekiyor. Olumlu bir sonuca hepimiz gidelim” açıklama yaptı. 

GENEL SEKRETER GÖKÇE SÜRECİ TÜM AYRINTILARIYLA ANLATTI!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe Buca Metrosu hakkında net ve detaylı bilgiler verdi. Gökçe, “Projemizin ÇED’i Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nden onay alındığı tarihten önce alınmıştır. Mevzuat gereği ÇED’i olmayan bir metro projesi değerlendirmeye alınmaz. Bu projenin ÇED’i 27 Aralık 2017 tarihinden önce alınmıştır. Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığı fizibilitesi alınmış projenin ÇED’ini tekrar gönderin dediği için tekrar gönderilmiştir. İkincisi 2010 ile 2015 arasındaki geçen süre proje yapım süresi değildir. 2010’da bir yasa değişikliği oluyor. Sebep Ankara’da yarım kalan metrodur. Yarım kalan metroların Ulaştırma Bakanlığı’na bildirilmesiydi. Bunlar bildirilirse bakanlık 3 büyük kentte metro yapmak istiyordu. Büyükşehir belediyesi o tarihte bizim elimizde metro yapılmaya müsait alanlar bunlardır diye belirtiliyor, bunlarla ilgili de bir süre yanıt alamadı. Bu süre içinde İstanbul’da Ankara’da metro yapımları başlıyor. Bunun üzerine 2 yıl sonra soruluyor yine yanıt alamıyoruz. Halkapınar metronun, Narlıdere metrosunun yatırım programına alınabileceği ve Buca Metrosunun girebileceği yazısı geldi bakanlıktan. Bir süre de onun için beklendi. 2015 yılında da projelerle ilgili bakanlık herhangi bir yatırım programına alınmadığı için Büyükşehir Belediyesi bunları sonuçlandırsın kararı alınıyor. O karar doğrultusunda Narlıdere Metrosu projesi bitiriliyor. Yapım ihalesi kredisi bulunuyor ve yapım ihalesi alınıyor ve metro yapılıyor. Aynı süreç aynı zamanda Buca için de başlıyor. Aralarında 6-8 aylık bir süre var. Mevzuatımız gereği Ulaştırma Bakanlığı onay veren uzman bakanlıktır. Uluslararası kredi almayacaksınız, kendi öz kaynaklarınızla yapacaksınız tamam ama finansman ihtiyacınız var ise yatırım programına girilmesi zorunludur. Ülkemizin yatırım programına girmesi demek devlet garantisi değildir. Bizim projelerimizin hiçbirinde devlet garantisi yoktur. Kredilerimizde hazine garantisi istememekteyiz. Bizim istediğimiz yatırım programına girmesi talebidir. Bu talep Buca ve Narlıdere için ayrı ayrı iletilmiştir. Aradaki fark 6 aydır, sebebi yeni bir rejime geçildiği sistem değişikliği olduğu için artık Kalkınma Bakanlığı kalmamıştır. Kalkınma Bakanlığı bulunamadığı için 3 ay hangi bakanlığın bakacağını öğrenmek durumunda kaldık. Öğrenir öğrenmez dönemin strateji başkanlığına dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından yazı gönderilmiştir. Arkasından 2019 yılı başında fizibilitede bazı eksiklikler olduğu belirtilerek ÇED raporuyla ilave bilgiler istenmiştir. Biz de bunları yeni dönem Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in imzasıyla ilettik. Proje olduğunda döviz kuru 3 lira iken onaylanması için gittiği tekrar tarihte 5.60’tı. Ondan kaynaklı güncelleme istenmiştir. Husus giderilmeyecek eksiklikler içermemektedir. Projelerin tümü eksiksiz tamamlanmıştır” dedi.  

DEPOLAMA ALANI HAZİNENİN AMA ÜNİVERSİTEYE TAHSİS EDİLMİŞ, YANLIŞ YERE BAŞVURU YOK!
DEÜ Genel Sekreteriyle konuştuğunu söyleyen Gökçe, “Buca metrosuyla ilgili problem yaşadığımızı genel sekretere söyledim. Depolama alanında yaşadığımız sıkıntı var dedim. Haberi olmadığını söyledi. İlgili yazıyı kendisine ilettim. Ormanın kullandığı bir alan dedi. Bizdeki kayıtlara göre maliye hazinesine ait ve DEÜ’ye tahsis edilmiş bir alan olduğu için biz üniversiteye yazdık. Öyle olduğu için üniversite bize 2017’de rektör yardımcısı imzasıyla bir olumsuz yanıt verdi. Yanlış yere başvurma durumu söz konusu değil. Açık yüreklilikle alınabilirse buranın size verilmesi için çaba sarf edeceklerini söylediler” ifadelerini kullandı. 

MUHTARLARA DA ULAŞIM 1 KURUŞ
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 30 ilçede görev yapan toplam bin 294 muhtarın, toplu taşıma araçlarından 1 kuruş ödeyerek yararlanmasını sağlayan önergeyi kabul etti. Belediye, muhtarlar için kimlik kartı çıkaracak. Muhtarlar, mesai gün ve saatleriyle sınırlı olmak üzere görev süresi sonuna kadar, indirimli ulaşımdan faydalanacak.

BAYRAMDA ULAŞIM YA İNDİRİMLİ YA DA ÜCRETSİZ
Öte yandan Kurban Bayramı tatili süresince, vatandaşların toplu taşıma araçlarından indirimli olarak faydalanmasını sağlayan önerge de, mecliste oylandı. Önergeye göre, bayram tatilinde toplu taşıma araçlarının tamamen ücretsiz olması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, karar alınmaması halinde, yolcular 1 kuruş (0,01 TL) karşılığında, araçları kullanabilecek. Yine 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında, Konak Meydanı’nda düzenlenecek programlara katılım sağlayacak vatandaşların, toplu taşıma araçlarını 15 Temmuz Pazartesi günü 20.00 ile 16 Temmuz Salı sabahı 06.00 saatleri arasında ücretsiz olarak kullanması için de karar alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından karar alınması halinde, yolcular belirlenen tarih ve saatler arasında ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanabilecek.

 
80 yaşındaki kadın seri katil çıktı!
 
'Değişim saatim geldi' diyerek yolcuyu indiren taksici için flaş karar!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
osi 11 Temmuz 2019 Perşembe 10:04

Şeboy zamanında büyükşehir neden onay vermedi acaba.

Yorumu oyla      4      6  
Veli 11 Temmuz 2019 Perşembe 08:32

Üniversite kendine ait olmayan orman bakanlığının yerini nasıl verecek orayı anlamadım;helvacı kağıdı ile mi?

Yorumu oyla      4      6  
gürkan 10 Temmuz 2019 Çarşamba 21:37

Daire başkanı Mehmet Bey'in sunumunu izledim ancak sunumdan sonra AKP adına konuşan beyefendiyi dinleyince insan hayret ediyor.

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak'ta icraat zamanı
“Makam odasında oturan değil, şehrinde yürüyen, hemşehrileriyle hayatı ...
Tarım ve Orman Bakanı Bergama’ya geliyor!
TARIM ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bir dizi ziyaret ve toplantıya ...
Menemen'e derde derman merkez
Menemen’de Başkan Aksoy hizmete doymuyor. Menemen Belediyesi tarafından ...
 
Bayraklı'da toplu sözleşme sevinci
Bayraklı Belediyesinde görev yapan memur ve sözleşmeli memur 372 çalışana ...
Bakanlığın davası sonuçlandı: Selçuk’un borcu 7 milyon daha arttı!
Selçuk Belediyesi’nin 2010-2011-2012 yıllarında DÖSİMM’den aldığı payları ...
CHP'li Gümrükçü'den 'açlık grevi' açıklaması: 1 gün işe geldiğini ispatlayacak belge yok!
Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü, bazı personelin işe gelmeden maaş alan ...
 
Soyer'den Ankara'ya '18 aydır bekleyen' Buca Metrosu için çağrı: İstediğimiz bir imza!
İzmir'in öncelikli toplu ulaşım projesi Buca Metrosu’nun yatırım programına ...
Torbalı'da çocuklara ücretsiz yüzme kursu
Torbalı Belediyesi'ne ait Aquapolis Yüzme Havuzu, geçtiğimiz haftalarda ...
Anket hazır: Bornova'nın geleceği birlikte belirlenecek
Bornova Belediyesi, kent estetiğinden, çevre, sosyal ve ekonomik kalkınma ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva