HABERLER>EKONOMİ
17 Ocak 2017 Salı - 12:50

Tarım İl Müdürü’nden 2016 raporu ve ‘Menderes’ mesajı!

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, 2016 yılı değerlendirdi, soruları yanıtladı. Havza bazlı model ve IPARD eleştirilerine yanıt veren Güldal, İzmir’in tağşiş rakamları, tarım destekleri hakkında açıklama yaparken Güldal Menderes’teki sera mağdurlarına ise kredi erteleme müjdesi verdi.

Tarım İl Müdürü’nden 2016 raporu ve ‘Menderes’ mesajı!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, 2016 yılında müdürlüğün yürüttüğü çalışmalar, hayata geçen projeler hakkında bilgi vermek üzere basın toplantısı düzenledi.

Yıl içinde yürütülen çalışmalar, hayata geçen projeler, tarım ve hayvancılık destekleri gibi birçok konuda açıklama yapan Ahmet Güldal, İzmir tarımı ile ilgili rakamları açıkladı.

HER ALANDA İZMİR İLK SIRALARDA
Toplantıda sözlerine İzmir’in tarım ve hayvancılık varlığına değinerek başlayan İl Müdürü Ahmet Güldal, “İzmir tarım konusunda çok önemli bir kent... İzmir, gıda tarım ve hayvancılık alanına giren hemen hemen her alanda Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. Bakanlığımızın yürüttüğü tüm projeleri biz İzmir’de hayata geçirilmesini sağlıyoruz. Hayvansal verimlilik, gıda üretimi, tarım ürünlerindeki verim, su ürünlerinde kaçak avlanmanın önlenmesi ve kalitenin arttırılması, kırsal kalkınma projeleri, tarımsal alanların korunması için yapılan çalışmalar; bizim belli başlı yürüttüğümüz çalışmalar oluyor” diye konuştu.

2016 YILI İZMİR TARIMI İÇİN İYİ BİR YIL OLDU
Ekonomi açısından zorlu bir yıl olan 2016 yılında genel tabloyu değerlendiren Güldal, “2016 yılı İzmir tarımı için iyi bir yıl olmuştur. Birçok ürünümüzden istenilen verim elde edilmiş, üreticimizin büyük bölümü kar etmiştir. Biz İzmir’de ne üretilirse üretilsin öncelikle kaliteye önem veriyoruz. Organik tarımda önemli bir paya sahibiz. Organik tarımda İzmir öncülük yapmıştır. Bizim en iddialı olduğumuz alanlardan biridir. Ürünlerin ihracatındaki payı arttırmak için çalışmalarımızı ve desteklemelerimizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

İZMİR’İN TAĞŞİŞ VE DENETİM RAPORU
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın il müdürlükleri aracılığı ile illerde yürüttüğü taklit ve tağşişte İzmir raporunu açıklayan Güldal, “İl Müdürlüğümüz yaptığı çalışmalarda yıl içinde 64 bin 592 yerin denetimini gerçekleştirmiştir. Bu çalışmalar kapsamında toplam bin 288 cezai işlem uygulandı. 7 adet işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. 119 işletme faaliyetten men edildi.  Bu çalışmalar kapsamında Türkiye genelindeki taklit ve tağşiş listesinde İzmir’den 35 farklı firmanın 76 ürünü duyurulmuştur. Biz bu çalışmaları ısrarlı ve kararlı bir şekilde yürütüyoruz. Bakanlığımızdan cezaların ağılaşması için bir mevzuat hazırlandı. Burada cezaların daha da ağırlaştırılacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

327 MİLYON TL DESTEK
2016 yılında kırsal kalkınma destekleri hakkında konuşan Güldal, “Üreticilerimize bitkisel üretim için 136 milyon TL, hayvansal üretim için 191 milyon TL, olmak üzere toplam 327 milyon TL destekleme ödemesi yapıldı.   Süte Türkiye genelinde en çok destek veren il İzmir’dir.  İzmir’de 2016 yılının 9 aylık döneminde 807 bin ton sütte 44 milyon TL destek verildi” diye konuştu.

İZMİR’E IPARD’DAN DAHA ÇOK DESTEK VAR
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından 2011 yılından beri uygulanan Avrupa Birliği tarımsal destek programı IPARD’a İzmir’in dahil edilmemesine kentin birçok paydaşı tarafından gelen eleştirileri değerlendiren Ahmet Güldal, “İzmir’e IPARD ne zaman gelecek gibi ifadeler kullanılıyor. İzmir’de biz AB’den yararlanan desteklerden daha çok proje uyguluyoruz. İzmir’de yüzde 50 hibeye dayanan destekler var. Yeni tesislerin kurulması, hayvancılık tesislerinin yapılması, yeni kesimhanelerin,  tarımsal depoların yapılması gibi birçok yatırıma destek veriyoruz.  İzmir, Türkiye’de kırsal kalkınma projelerinde sayısal ve miktar olarak en yüksek paya sahiptir. Kırsal kalkınma yatırımları kapsamında 151 adet projeye 180 milyon TL yatırıma 81 milyon TL hibe ödemesi yapıldı.   2017 yılında 301 proje başvurusu geldi. Bu projelerin de tamamına bakanlıktan desteklenmesi bekliyoruz” dedi. 

HAVZA BAZLI MODELDE İZMİR’İN ÜRÜNLERİ ZATEN DESTEKLENECEK
Başbakan Binali Yıldırım’ın Ödemiş’te açıkladığı milli tarım projesi kapsamında açıkladığı havza bazlı teşvik modelinde İzmir’deki sembol ürünlerin yer almamasına yönelik üreticilerden tepkiler gelmişti. Yaşanan eleştirilere yanıt veren Ahmet Güldal, “Havza bazlı modelde İzmir’de yetiştirilen ürünler zaten desteklenecek. Biz Türkiye’nin stratejik ürünlerine bir ayrıcalık tanınacak.  Kiraz’a patatese, zeytine, pamuğa zaten destekleniyor. Bundan daha büyük önemli olan yüzde 50 mazot desteği veriliyor.  Bu yıl bakanlığımızın uygulama esaslarını beklememiz lazım.  Başlangıçta bazı eksiklikler olabilir ama çok kısa zamanda bunlar telafi edebilir. Bakanlık bu konuda hem akademisyenlerle hem sektördekilerle toplantılar yaptı” diye konuştu.

MENDERES MAĞDURLARININ BORÇLARI 1 YIL ERTELENECEK
Güldal son olarak geçtiğimiz hafta kent genelinde etkisini gösteren kar yağışı nedeniyle seraları zarar gören Menderes çiftçisi hakkında, “Menderes’te maalesef kar yağışıyla örtü altı ürünler zarar gördü. Dün itibari ile hasar tespitleri bitirildi. 750 civarında üreticimiz etkilendi. Az zarar gören de var çok gören de var. Zararın maddi boyutu değerlendiriliyor. Bunlardan 104 tanesi TARSİM sigortası yaptırmış. Bunlardan 73 tanesi kar afetine karşın sigorta kapsamında ödemesi gerçekleşecek. Geride kalan mağdurların da 1 yıl süreyle Ziraat Bankası’ndan alınan tarım kredi borçları ertelenecek” ifadelerini kullandı.

SERA TEKNİKLERİ GELİŞECEK
Öte yandan TARSİM sigortasının Menderes’teki çiftçilerin teknik imkanı yeterli olmayan seralarını sigortalamadığını ifade eden Güldal, “Menderes’te mutlaka sera teknolojilerinde yatırımlar yapmamız lazım. Bizim bu konuda destek ve tavsiyelerimiz olacak. Bu afetlerin önüne geçmek için biraz daha teknik iyileştirme yapmamız gerekecek” şeklinde konuştu. 

 
Ay'a ayak basan son astronot öldü
 
Darphanede altın üretimi 16 yılın dibinde!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTO üyelerine 30 milyon liralık ek nefes!
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İTO ...
İzmir’deki büyük alabalık tesisi kiraya çıkıyor!
Orman Bölge Müdürlüğü, Nif Dağı Alabalık Üretim Tesisleri’ni 10 yıllığına ...
Kolin’den İzmir’deki TCDD arazisine kömür deposu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yüzen LNG Terminali’ni açan Kolin ...
 
TÜSİAD Başekonomisti'nden 2017 uyarısı
EGİAD’da yapılan, TÜSİAD Baş Ekonomisti Dr. Zümrüt İmamoğlu’nun konuk ...
Marble özgün fikirlere kapı açıyor: Son tarih…
Sektöründe dünyanın üç büyük mermer ve doğal taş fuarından biri olan Marble, ...
Bakan Arslan açıkladı: İzmir Limanı’nda TL dönemi
Ulaştırma Bakanı Arslan ülke ekonomisine katkı için TCDD tarafından işletilen ...
 
İzmirli esnaftan hükümete teşekkür
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri ...
Otomobil satışında ÖTV zammına karşı 2016 stokları önerisi
Geride kalan yılın Kasım ayında gelen ÖTV zammı 2017 model otomobillerde ...
Bakan Ağbal açıkladı: 2016'da bütçe açığı...
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerini açıkladı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva