HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Ocak 2018 Pazar - 18:02

Selçuk'ta deve güreşleri nefes kesti!

Deve güreşlerinin Kırkpınar’ı olarak kabul edilen Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’nde 136 deve güreşti. Türkiye’nin dört bir yanından gelen güreş severlerin doldurduğu alanda Aydın, İzmir, Balıkesir, Denizli, Çanakkale’den gelen develer güreşti.

Selçuk ta deve güreşleri nefes kesti!

"Deve güreşlerinin Kırkpınar'ı" olarak nitelendirilen Selçuk Efes Deve Güreşi Festivali'nin 36'ncısı Pamucak Güreş Sahası'nda yapıldı.

Selçuk Belediyesinin katkılarıyla Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneğince düzenlenen festivalde 136 deve mücadele etti.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, festivalin açılışında yaptığı konuşmasında, deve güreşlerinin bölgenin uzun yıllardır süren geleneği olduğunu belirtti.

TSK'nin Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek üzere başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'na değinen Dağ, harekatta katılan askerlere başarılar diledi.

Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı da devecilik kültürünü UNESCO'nun somut olmayan dünya mirasları arasına alınması için gayret ettiklerini, bu amaçla düzenledikleri Selçuk Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyuma çok sayıda yabancı akademisyenin de katıldığını ifade etti.

PİKNİK YAPARAK GÜREŞLERİ İZLEDİLER
Güreşleri izlemek için sahayı çevreleyen yamaçları günün erken saatlerinden itibaren dolduran vatandaşlar, güreşleri izlerken piknik yapmanın keyfini de yaşadı.

Festival alanına deve sucuğu, yöresel tarım ve el ürünlerinin satıldığı tezgahlar kuruldu. Satışa sunulan ürünler yoğun ilgi gördü.

Cazgır Halil Coşkun manileriyle izleyenleri coştururken davul ve zurna ile çalınan şarkı ve türküler de eğlenceyi perçinledi.

DEVELERE İLGİNÇ İSİMLER
Geleneksel olarak duayla başlayan festivalde, güreş öncesi sahipleri tarafından alanda dolaştırılarak müsabakaya hazırlanan develer, yapılan eşleşmeler sonrası birbirleriyle mücadele etti.

Festivalde, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinden getirilen 136 deve güreştirildi.

"Urgancılar", develerin kıyasıya mücadele ederken birbirlerine zarar vermesini önlemeye çalıştı. Develerden birinin üstünlüğünü kabul ettirerek rakibini sahadan kaçmaya zorladığı anlarda deve güreşi tutkunları büyük heyecan yaşadı.

Develere verilen "Kara Elmas", "Alparslan 1071", "Eşkıya", "Çılgın Akın", "Kara Şövalye", "Tsunami Zabullu", "One Minute", "Meteor", "Fetih 1453" isimleri dikkati çekti.

YABANCI AKADEMİSYENLER DE İZLEDİ
Bu yıl ikincisi düzenlenen Selçuk Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumuna katılan Kırgızistan, Kazakistan, Hollanda, Cezayir, Sudan, Avusturya ve Bangladeş'ten yaklaşık 25 akademisyen de güreşleri izledi.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Dr. Elmira Tölökova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sempozyumun son gününün bu etkinlik için ayrıldığını, ülkesinde deve olmasına rağmen güreş yapılmadığını anlattı.

İlk kez deve güreşi izlediğini kaydeden Tölökova, "Bu güreş çok ilginçmiş. Kendi kuralları varmış. Biz de bu kuralları öğrenip ülkemizde bu güreşlerin olmasını istiyoruz. İlgi de çok fazla. Bu kadar katılım şaşırttı." diye konuştu.

Tölökova'nın eşi Sagın Ömüraliev de deve güreşleri geleneğini yaşattığı için Selçuk Belediyesine ve Türkiye Cumhuriyetine teşekkür etti.

Kazakistan El Farabi Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gaukhar Konuspayeva ise daha önce hiç güreşen develeri izlemediğini, etkinliğin çok keyifli olduğunu belirtti.

Konuspayeva, "Hayvanların nasıl savaştığını görmek güzel bir deneyim, farklı bir fırsat. Pek çok ülkede deve kültürü var. Devecilik kültürüne ilişkin bir bilgim var ama Türkiye'de çok eski ve köklü bir devecilik kültürü var. Bu da kültürü daha derin ve zengin yapıyor." ifadelerini kullandı. (AA)

 
Kiraz'da Mehmetçik'lere anlamlı destek
 
İzmir'e 'fırtına' bereketi: Kova kova topladılar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kiraz'da Mehmetçik'lere anlamlı destek
Kiraz Belediyesi terörist grupları etkisiz hale getirmek için Suriye'nin ...
Ödemiş’ten Bilecik ziyareti
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı'yı ziyaret etti.
Karabağlar'da örnek toplantı: 'Yarınlar bizim'
Karabağlar’da bulunan İzmir Kadınlar Birliği Derneği (İZKAB) tarafından ...
 
Selçuk'ta büyük heyecan: Develer podyuma çıktı!
II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu ...
Pekdaş’tan Tenis Kulübü’ne ziyaret
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Cumhuriyet tarihinin en eski tenis ...
İzmir'de bisiklet devrimi: Milyonları geçti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014’te başlattığı bisiklet kiralama sistemi ...
 
NATO'dan Büyükşehir'e ziyaret: 'İzmir'de güvendeyiz'
NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Birliği Komutanı Yarbay Justin ...
Bademler'den Başkan Uyar'a ziyaret
Urla ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Bademler'de yaşayan köylüler, ...
Başkan Badem'den o fotoğrafa ilginç yorum: Karnım ağrıdı
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem eşi Nevim Badem’in Cumhurbaşkanı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva