HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
21 Ocak 2018 Pazar - 09:26

Selçuk'ta büyük heyecan: Develer podyuma çıktı!

II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu sona erdi. Bilim dünyasında yankı uyandıran sempozyumun ardından İstasyon Meydanı’nda 7. Geleneksel Altın Havan Yarışması düzenlendi. En güzel deve Bodrum'dan 'Kanka' oldu.

Selçuk ta büyük heyecan: Develer podyuma çıktı!

II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu sona erdi. Bilim dünyasında yankı uyandıran sempozyumun ardından İstasyon Meydanı’nda 7. Geleneksel Altın Havan Yarışması düzenlendi. 19 devenin katıldığı yarışmada en güzel deve olarak altın havanı Bodrum’dan Kanka adlı deve almaya hak kazandı

Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenerek, akademik çevrelerde büyük ses getiren II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu’nun sona ermesinin ardından sempozyuma katılan akademisyenler, deve sahipleri ve güreş severler 7. Altın Havan En Güzel Deve Yarışması için İstasyon Meydanı’nda buluştu. 36. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali öncesinde yaşanan yarışma heyecanına ortak olanlar arasında İzmir Vali Yardımcısı ve Selçuk Kaymakam Vekili Erol Türkmen, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Sema Yeşilçimen, Selçuk İlçe Emniyet Müdürü Adem Köpük,  Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yavuz ve meclis üyeleri de vardı.

Deve güreşlerinin ünlü cazgırı Halil Coşkun’un sunuculuğunu yaptığı yarışma öncesinde keşkek duası yapıldı.  Keşkek döven isimler arasında Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı da vardı. Keşkek dövülmesinin ardından yarışmaya katılacak develer önce Selçuk sokaklarında boy gösterdi. 36.  Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali Kortej Yürüyüşü’ne katılan develer Selçuk sokaklarında renkli görüntüler oluşturdu.

ALTIN HAVAN “KANKA’NIN”
Develerin üzerlerinde bulunan zil, boyunluk, paçalık gibi aksesuarlara göre puan veren jüri üyeleri arasında akademisyenler ve deve sahiplerinin yanı sıra Kaymakam Vekili Türkmen ile Başkan Bakıcı da vardı. Jüri üyelerinin yaptığı oylama sonucu en süslü deve olarak Bodrum’dan Kaptan Mustafa’nın Kanka adlı devesi en süslü deve olarak seçildi. Altın Havanı almaya hak kazanan devenin sahibi ödülünü Selçuk Kaymakam Vekili Erol Türkmen ve Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı’nın elinden aldı.

7. Geleneksel Altın Havan Yarışması öncesi konuşan Başkan Bakıcı düzenlenen sempozyumun deve güreşlerinin vazgeçilmezlerinden biri olacağını belirterek; “ 36. sını düzenleyeceğimiz Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali öncesinde bu güzel heyecan için buradayız. Bu geleneğin bir parçası haline gelen sempozyumu da tamamlanmış bulunuyoruz. Deve Güreşleri Festivalimiz’in vazgeçilmezi olacak bu sempozyum deve yetiştiricileri için bilinmesi açısından önemli bir katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda devecilik kültürünün gelişmesine katkı sağlayacak bu sempozyumun amacı UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirasi Listesi’ne katılmasını sağlamaktadır. Tüm güreş severler hayırlı, güzel bir güreş diliyorum. Herkesi yarın Pamucak Güreş Alanı’nda düzenlenecek 36. Selçuk Efes Deve Güreşleri Festivali’ne davet ediyorum” dedi.

BU SEMPOZYUM BİR İHTİYAÇTI
II. Uluslararası Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Sempozyumu  kapanış oturumunda konuşan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı sempozyumun devecilik kültürüne  verilen öneme değinerek sözlerine başladı. Başkan Bakıcı; “Türkiye’nin birçok yerinde deve güreşleri yapılıyor. Bu önemli kültürün bilimsel bir çalışma içerisinde değerlendirilmesine ihtiyaç duyulması bu sempozyumun çıkış noktası oldu” dedi. Bir gelenek olan devecilik kültürünün gelecek nesillere aktarılabilmesi için kayıt altına alınması gerektiğini ifade eden Başkan Bakıcı; “Biz devecilik kültürünün UNESCO Somut Olmayan Dünya Mirası Listesi’ne girmesi gayreti içerisindeyiz. Devecilik kültürünün buna ihtiyacı var. İşte bunun için bu yolda düzenlediğimiz sempozyumla  bir zemin oluşturmak istiyoruz. Bu sempozyum gittikçe güçlenecektir” dedi.

DEVECİLİĞE DEVLET DESTEĞİ ŞART
Sempozyumla ilgili değerlendirme yapan isimler arasında Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Aytekin Kaya da vardı. Deve güreşleri ile ilgili gelen eleştirilere karşın Türkiye’de deve güreşlerinin daha bilimsel, daha düzgün yapılması için bir federasyon kurduklarını ifade eden Kaya;  “ Deve güreşleri şu anda tamamen belirli kurallar çerçevesinde yapılıyor. Hakemlerimiz, saha komiserlerimiz, urgancı başlarımız belgeli olup müsabakası gibi kurallara uygun olarak düzenleniyor” dedi.

Türkiye’de deve üretme çiftliğine sahip tek kişi olan Kaya;  “ 12- 13 yıldır deve üretme çiftliği ile ilgileniyorum. Deve güreşlerine katkı sağlamak için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bu kültürü yaşatmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız dedi. Deve güreşlerinin Türkiye’de Ege ve Marmara Bölgesi’ne has bir kültür olduğunu belirten Kaya deve üretimi ile ilgili olarak “ Develerin kayıt altında alınması, kayıt altına ülkemize getirilmesi ve üremesini sağlayacağız. Türkiye’de devecilik kültürünün yaşaması için deve neslinin üremesi şarttır” Bunun için de devletin bir kayıt sistemi oluşturması gerekiyor” dedi.

 
Pekdaş’tan Tenis Kulübü’ne ziyaret
 
Gazetecilerden Saadet Öğretmen'e büyük onur
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pekdaş’tan Tenis Kulübü’ne ziyaret
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Cumhuriyet tarihinin en eski tenis ...
İzmir'de bisiklet devrimi: Milyonları geçti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2014’te başlattığı bisiklet kiralama sistemi ...
NATO'dan Büyükşehir'e ziyaret: 'İzmir'de güvendeyiz'
NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Birliği Komutanı Yarbay Justin ...
 
Bademler'den Başkan Uyar'a ziyaret
Urla ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Bademler'de yaşayan köylüler, ...
Başkan Badem'den o fotoğrafa ilginç yorum: Karnım ağrıdı
Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem eşi Nevim Badem’in Cumhurbaşkanı ...
Gaziemir’den Sivas’a yardım eli
Maddi zorluklar içinde eğitimlerini sürdüren Sivas’ın Gemerek ilçesindeki ...
 
Şampiyonlar Selçuk’ta buluşuyor
Selçuk Belediyesi tarafından düzenlenecek olan deve güreşlerine Türkiye’nin ...
Down Kafe’de anlamlı buluşma: Kızı için kitap yazdı
Down Sendromlu kızı Dilan Özer’in tedavi masraflarını karşılamak için ...
Sektör hareketlendi: İzmir bizi heyecanlandırıyor!
Sektör temsilcileri, Avrupa’nın en büyüğü IF Wedding Fashion İzmir - Gelinlik, ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva