HABERLER>İŞ DÜNYASI
27 Ağustos 2018 Pazartesi - 17:24

Rektör Budak’tan sanayicilere çağrı: Bizimle çalışmak zorundasınız!

EBSO meclisinde üniversite-sanayi iş birliğine yönelik geniş bir sunum yapan EÜ Rektörü Budak, “Devlet, yasaması, muhalefeti, iktidarı Ankara’da bir şeyler yapıyor ama bizler arazide tek yürek olmazsak çıkış yolu olmaz. Bizimle çalışmak zorundasınız. Kapımız açık, emrinizdeyiz!” dedi.

Rektör Budak’tan sanayicilere çağrı: Bizimle çalışmak zorundasınız!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ-Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) Ağustos ayı olağan meclis toplantısı gerçekleşti. Meclis Başkanvekili Hakkı Attaroğlu’nun yönettiği ve İzmirli sanayicilerin ülkenin içinde bulunduğu ekonomik gündem üzerinden açıklamalarda bulunduğu oturuma EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Ege Üniversitesi (EÜ)Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve üniversitenin rektör yardımcıları, dekanları, akademisyenleri ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Bedri Serter ve meclis üyeleri katıldı. Rektör Budak oturumda üniversite sanayi iş birliğine yönelik bir konuşma yaptı.  

MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI!
Oturumda ilk olarak Başkanvekili Hakkı Attaroğlu söz aldı. CHP’li Bayır ve Serter’in toplantıya katılması üzerinden İzmir’deki milletvekillerine çağrıda bulunan Attaroğlu, “Milletvekillerimizin meclis toplantılarını incelemesini çok önemsiyorum. Sorunları yerinde görerek TBMM’de sahipleneceklerini düşünüyorum. Diğer milletvekili arkadaşlarımızı da meclise bekliyoruz” dedi.

ABD’NİN TEK TARAFLI DAYATMALARI DÜNYA TİCARETİNİ BALTALIYOR
Ekonomide son dönemde yaşanan dalgalanma hakkında konuşan Attaroğlu, “Uzun bir tatili geride bıraktık. Gerek ülkemiz gerek de dünya ülkelerinin savrulduğu bir dönemden geçmekteyiz. Finansal sıkıntılarımızın uzun zamandır var olduğunu bilmekle birlikte döviz kurlarının yükselmesi bizleri telaş ve kaygıya sevk etmiştir. Söz konusu yükselişin ekonomik olduğu kadar siyasi olduğu da aşikardır. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile olan ilişkimiz hiç olmadığı kadar sıkıntılıdır. ABD’nin tek taraflı dayatmaları dünya ticaretini baltalamakta ve kriz yaratmaktadır” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’NİN ZENGİNLEŞMESİ LAZIM
 Konuk konuşmacı olarak kürsüye gelen Rektör Budak önemli mesajlar verdi. Budak, “Bugün Ege Üniversitesi olarak tam kadro buradayız. Davet ettiğiniz için de teşekkür ederim. Dünyada acımasız bir ekonomik rekabet var. Ekonomik bağımsızlığımızı korumamız lazım. Türkiye’nin zenginleşmesi lazım. Bizim ekonomik olarak zenginleşmemiz lazım. Bunun da tek çözüm yolu var. Atatürk’ün dediği gibi bilim… Üniversiteler milli eğitim işin temelidir. Ege Üniversitesi’nin 11 bin 500 çalışanı var. Çok zengin bir akademik kadromuz var. Dünyada ekonomiye istihdam sağlaması adına sizler çok ciddi çalışmalara imza atıyorsunuz. Üniversitenin sanayi ile iş birliği açısından çok önemli olduğu için üniversitemizin potansiyelini sizinle paylaşmak istiyorum. Ege Üniversitesi’nin sizlerle neler yapabileceğini ortaya koymak, özetlemek istiyorum” dedi.  

ARAŞTIRMA YÖNÜNDEN FAKİR DEĞİLİZ!
Ege Üniversitesi özelinde bilgiler veren Budak, “Üniversitemiz köklü bir üniversite. 3 bin 100 akademisyenimiz var. 60 bin öğrencimiz var. Güçlü bir hastanemiz var. Akredite analizlerin yapıldığı laboratuarlarımız var. Diğer laboratuarlarımız var. Bunları sanayicilerimizin hizmetine açtık ve web sitemize koyduk. Teknoparkımız var. İzmir ve bölgede sinerji halinde çalışıyor. Katma değeri yüksek ürünlerin gelişmesini hedefliyoruz. Teknoparkımız yüzde 99 dolu. Biz ikinci teknoparkın sözünü aldık. Alana da yatırımımız şu an söz konusu. Toplam 79 firmamız var. EÜ Türkiye’de tüm üniversiteler içinde en fazla araştırma yapan üniversitedir. Uluslararası projelerde EÜ’nün performansı yine iyi düzeyde. 91 tane şu an yürüyen projemiz var. Bunların değer 21-22 milyon değerinde. Kalkınma Bakanlığı’yla yürüyen proje sayımız 6’dır. Araştırmaya da bütçeden 21 milyon lira ayırıyoruz. Biz araştırma yönünden fakir değiliz. Biz üniversite olarak akademik kadrosuyla ne yaptığını bilen, hangi alanlarda yetkin olduğunu bilen bir üniversiteyiz” açıklamasında bulundu.  

İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI: BİZE GELİN, ÇEKİNMEYİN!
Üniversitenin kapasitesi hakkındaki konuşmasını sürdüren Budak, “Paraya dönüşebilecek 46 patentimiz var. Türk araştırıcılarının emek dökerek elde ettiği araştırmalar. Biz üniversitede devlet memuruyuz. Biz bir şirketin sahibi gibi çok fazla endişe içinde değiliz. Bunun değişmesi gerekiyor. Türkiye’nin tek çıkış yolu bilim ve eğitim. Yeni bir modele geçmemiz gerekiyor. Üniversite iş dünyasından ne kadar çok gelir getiriyorsa o kadar çok maaş alacak. Biz bunu EBİLTEM’de yapmaya çalışıyoruz. 3 bin 100 kişiyiz ama 300 tane çok ciddi araştırma yapan akademisyenimiz var. Bunların çoğalması lazım. Bizim kapımız size açık. Gelin sorun ama Türkiye’nin sanayisi ithalata dayalı olduğu zaman zorluk yaşıyoruz. Benim size dördüncü gelişim. Bize gelin. Çekinmeyin. Malazgirt’i, Sakarya’yı kutluyoruz, 30 Ağustos Zafer Bayramı var. Ama bizim ekonomik bağımsızlığı daha iyi noktalara getirmemiz lazım. Bu köklü milletin başka yerde arayışa ihtiyacı yok. Bilim insanlarını sanayicinin içselleştirmesi lazım. Fabrikanızda kullandığınız üretimin patenti adamda. İstediği zaman kesiyor. Bunu beraber yapmalıyız. Kenetlenmek zorundayız. Biz burada bir Ege modeli geliştirdik. Sanayici ve akademisyenleri buluşturuyoruz. Web sitemize girerseniz istediğiniz alanla ilgili akademik veri programı geliştirdik. 1 milyonluk projedir” dedi.

DEVLET ANKARA’DA BİR ŞEYLER YAPIYOR AMA BİZLER ARAZİDE TEK YÜREK OLMALIYIZ!
İş dünyasına yönelik çağrılarına devam eden Budak, “Tüm çalışmalarda üniversite olarak yanınızda olabiliriz. OSB’lere gittik. Biz sizi zorlayacağız. Başka çıkış yolumuz yok. Bunu ekonomiye nasıl dönüştüreceğiz? Devlet, yasaması, muhalefeti, iktidarı Ankara’da bir şeyler yapıyor ama bizler arazide tek yürek olmazsak çıkış yolu olmaz. Birbirimizle kopuğuz. Gittiğimiz her yerde sanayici stajyer öğrenci gönderin diyor ama talep yazın diyoruz. Yazan yok. İletişim eksikliğimiz var. EBSO ile neler yapabiliriz? Üniversite sanayi ekosisteminin gelişmesiyle ilgili az önce dediğim gibi sitemize girip anahtar kelimeyi yazarsanız o alandaki akademisyenleri bulabilirsiniz. Hiçbir şey yapamazsanız bunu yapabilirsiniz. AR-GE projesi gerçekleştirebiliriz. Patent sergisi açabiliriz. Sektörel raporlar hazırlayabiliriz” açıklamasında bulundu.

BİZİMLE ÇALIŞMAK ZORUNDASINIZ, EMRİNİZDEYİZ!
Üniversite- sanayiciler zemininde yapılabilecek projeler hakkında konuşurken model fabrikaya ayrı bir parantez açan Budak, “Model fabrika söz konusu. Bakanlık, üniversite, sanayi odası toplam 20 milyonluk bir proje. Arsa, arazi benden, 10 milyon bakanlıktan geriye kalan 10 milyonu da yaparsanız, burada sanayicinin kendi alnında dün yayla rekabet etme açısından model fabrika yapılabilir. Ege Bölgesi için EBSO’nun önderliğinde gerçekleşebilir. Biz buna hazırız. Sanayici YÖK nezdinde kim ne araştırma yaptı, ulaşabilmeli. Buna artık ulaşılıyor. Tezlere ulaşma imkanınız var. Rekabet stratejinizi geleneksel halden çıkarmak zorundasınız. Bizimle çalışmak zorundasınız. Biz de sizinle çalışmak zorundayız. Biz buradayız. Sizin emrindeyiz. Kapımız açık” ifadelerini kullandı.  

ÜNİVERSİTEDE MİLLİ VE YERLİ ANLAYIŞA ÖNEM VERİYORUZ
Tıbbi ürünler bazında üniversitenin yakın zamana kadar yüklü bir borcun içinde olduğunu söyleyen Budak, “Ege Üniversitesi’nin 8 ay önce 450 milyon borcu vardı. Şu an Nisan ayından önce alacaklı yok. Biz borcu tekrar yapmayalım. Ne yapmamız lazım? Geçen hafta bir biyomedikal ürün patent başvurusu yaptık. Bu ürünlerle ilgili tıpta, biyomedikalde hocalarımız eskiden Amerika’dan fotokopi yapıyordu.  Ama bizim hocalarımız artık biz bunları yaparız diyorlar. Bilimsel kapasitemiz var. Bu firmalarla irtibatlar arttıkça geliştirebiliriz. Biz üniversitede bu milli ve yerli anlayışa önem veriyoruz” diye konuştu.  

TÜRKİYE NİYE DÜNYA EKONOMİSİNDE İLK 3’TE DEĞİL?
Ege Üniversitesi niye dünya çapında bir üniversite olamıyor, eğitimde sorun ne?’ sorusunu yanıtlayan Budak, “Bu çok kapsamlı bir soru. Bir ekonomistin bir yazısı vardı. 2050’de Türkiye ekonomisi ilk 12’ye yerleşecek diyor. Eğitimle ekonomik gelişmişlik ve birçok şey paralel aslında. ‘EÜ dünya çapında bir üniversite neden olamıyor?’ sorusu çok önemli ama o zaman Türkiye niye dünya ekonomisi üzerinde ilk 3’te değil? Bunlar biraz subjektif sorular. Türkiye’de üniversitelerin fonksiyonlarının biçilmesi lazım. Türkiye’de YÖK’te üniversiteler bazında araştırmalar yapıyor” ifadelerini kullandı. 

 
Manisa'da hayvansever kadın darp edildi!
 
İzmir'de çöpçüler böyle ezilmiş!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmir li 28 Ağustos 2018 Salı 07:49

Hastane batmış bitmiş haberiniz yok galiba otopark ve kantin işletmeciliği önem kazanmış hastanede.İşten çıkarılan personeller tazminatsız ve 22.maddeden çıkarılıyor emekçinin işsizlik maaşı hakkıda elinden alınıyor sanki o işsizlik maaşı kesintisini cebinizden ödüyorsunuz birde utanmadan buradan ekmek yediniz deniliyor tamam ekmek yediler ama çalışarak emek vererek kendini yıpratarak yani hakkı ile kazanıpta yediler.siz sanayicileri boşverin ilk önce kendi içinizdeki haksızlıkları sorunları çözün .

Yorumu oyla      9      5  
Vatandaş 28 Ağustos 2018 Salı 00:33

Artık her türlü faaliyetimizde yerli ve milli ürün kullanmalıyız, bazı gençler hala cola içiyor starbucks a gidiyor, bu yanlış, biraz milli duruş gösterilmeli

Yorumu oyla      9      5  
İzmirli 27 Ağustos 2018 Pazartesi 19:22

Sayın rektör önce üniversitesindeki eksik akademik elemanları tamamlasın, yeni kadrolar tahsis edilmesi için çaba sarfetsin, biz de kendisine destek verelim.

Yorumu oyla      9      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir iş dünyasında fuar heyecanı
Türkiye’nin ilk ve tek genel ticaret fuarı 87. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ...
İZTO’dan fuarcılığa can suyu
Sahip olduğu 80 bin üyesinin, çağın ihtiyaçlarını takip ederek aktif ve ...
Türkiye'nin sigorta devi İngilizlere satıldı!
Türkiye'nin en büyük ikinci sağlık sigorta şirketi olan Acıbadem Sigorta, ...
 
İZTO düğmeye bastı: İzmir'e Berlin modeli
İzmir Ticaret Odası (İZTO), kente milyar dolarlık katkı yapacak, fikri ...
Torbalı'dan yabancı yatırımcıya 'her şey yolunda' mektubu
60 yabancı menşeli şirkete güven mektubu yazan TTO Başkanı Olgun “İflas ...
EBSO Başkanı Yorgancılar: Ekonomide tek çıkış yolu...
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yprgancılar, "Ulu Önder ...
 
EBSO Başkanı Yorgancılar: Üretim yoksa kalkınmak hayal!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
ASİD Başkanı Devran'dan 'hastane' çıkışı
Aliağa Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Ümit Devran Aliağa’nın ...
TTO Başkanı Olgun: Tanka meydan okuyanı dolarla imtihan edemezsiniz
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Olgun, “5 yıldır terör saldırıları, siyasi ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva