HABERLER>POLİTİKA
12 Şubat 2017 Pazar - 08:56

Plan hazır: AK Parti’nin onsuz ilk sınavı!

AK Parti, başkanlık sistemini içeren Anayasa paketinin halka anlatılması için 8 kişiyle bir ‘strateji ekibi’ kurdu ve çalışmalara başladı. AK Parti, bir referandum kampanyasını ilk kez Olçok’suz şekillendiriyor.

Plan hazır: AK Parti’nin onsuz ilk sınavı!

AK Parti, başkanlık sistemini içeren Anayasa paketinin halka anlatılması için 8 kişiyle bir ‘strateji ekibi’ kurdu ve çalışmalara başladı. Kimi toplantılarda bu sayı 20’ye ulaştı ve ekip “Söylem grubu”, “Strateji grubu” ve “Koordinasyon grubu” diye üçe ayrıldı.

‘ENDİŞELİ MUHAFAZAKÂRLAR’
İstanbul’da ve Ankara’da saatlerce süren toplantılar yapıldı. Zaman zaman Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantılarda ilginç öneriler ve benzetmeler de gündeme geldi.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, toplantılara, son üç ankette kafası karışıkların sayısının yüksek çıkması damgasını vurdu. Yüzde 20 olan kararsızların arasında 8 puanlık bir kesimin klasik AK Parti seçmeninin olduğu saptaması yapıldı. Bu kesimin, yeni sistemle gelecekte muhafazakârlara sıkıntı yaşatacak bir başkanın gelebileceğinden endişe ettiğine dikkat çeken bir AK Parti yöneticisi “Endişeli muhafazakârlar” benzetmesi yaptı. Böylece, AK Parti iktidarının icraatlarından rahatsızlık duyanlar için kullanılan “Endişeli modernler” benzetmesinin yanına “Endişeli muhafazakârlar” benzetmesi de eklenmiş oldu.

‘BAŞKANLIK’ KULLANILSIN
Bir parti kurmayı, ortaya ilginç bir öneri attı ve “Kampanyamızı ‘başkanlık’ üzerine kuralım ve başkan ifadesini kullanmaktan çekinmeyelim. Bizim en önemli argümanımız Tayyip Erdoğan. ‘Bizim başkan adayımız var, ama onların yok’ tezini kullanabiliriz” dedi. Ancak, başkanlık vurgusunun MHP ile varılan uzlaşmaya aykırı olması nedeniyle bu öneri ilgi görmedi.

BAHÇELİ İLE KAMPANYA
Kampanyada hangi tabanın esas alınacağı da tartışıldı. Hedefin, doğrudan AK Parti ve MHP tabanları olması gerektiği ve yüzde 60’lara varan o oy tabanına hitap edilmesi benimsendi. “AK Parti ve MHP oylarını konsolide edelim” denildi. Bahçeli’nin Mersin ve Osmaniye gibi illerde yapılacak açılış ve temel atma törenlerinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan’la birlikte kürsüye çıkması bile önerildi. Mersin’de hastane, Osmaniye’de AFAD kamp açılışı bunun için uygun zemin olarak gösterildi. Ancak bu yaklaşımın kampanyada Kürtlerin ihmal edilebileceği algısı yaratabileceği endişesi de dillendirildi. Kürtlere yönelik tüm yaklaşımın ekonomi üzerinden yapılması ve MHP’yi rahatsız edecek başlıklara girilmemesi benimsendi.

330 AKADEMİSYEN
AK Parti’nin kampanya toplantıları, doğal olarak güncel gelişmeler ve söylemlerden de etkilendi. Referandumda ‘hayır oyu’ verenleri teröristlerle birlikte gösteren söylemin yanlış olduğu, 330 akademisyenin üniversitelerden atılmasının olumsuz etkilerinin olacağı da konuşuldu. “Kampanyanın dilinin, sahada kullanılacak kişilerin ve ekranlardaki parti temsilcilerinin de özenle seçilmesi” önerildi.

BOŞ SALONA KONUŞMA
Partideki toplantılarda kafa yorulan bir diğer konu ise parti örgütünün motivasyonunun düşüklüğü oldu. Genel seçimlerden farklı olarak henüz teşkilatta beklenen canlanmanın yaratılamadığı belirtildi. Sakarya’da katıldığı bir salon toplantısında boş tribünlere seslendiğini fark eden Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş duruma ve il teşkilatına sert tepki göstermişti. Bir parti yöneticisi de “Yaptığım bir toplantıda salonda bulanan 500 kişiye sordum, sadece dördü Anayasa değişikliği metnini okumuştu” diye önemli bir soruna dikkat çekti.

VURGU YAPILAN BAŞLIKLAR
Uzun tartışmalar ve analizlerin ardından şu üç başlığa önemli vurgu yapıldı:

- Ekonomi çok önemli, işsizlik oranlarındaki artış ve gelir kaybı kampanyayı olumsuz etkileyebilir. Bunun tedbirleri alınsın.

- Kampanyada 15 Temmuz ruhu kullanılmalı. AK Parti ve MHP tabanının en önemli ortak noktasını darbeye karşı mücadeleleri oluşturuyor. Darbe girişiminin önlenmesi, istikrar, güçlü Türkiye ve koalisyon dönemlerinin bittiği vurgusu ısrarla kullanılmalı.

- ‘Tek adamlık ve rejim elden gidiyor’ söyleminin etkisinde kalan endişeli muhafazakârlara yönelik taban çalışması yapılmalı, ev ev gezilmeli ve partinin hedefleri yeniden anımsatılmalı...

40 GÜNLÜK KAMPANYA
Toplantılarda 25 Şubat’ta Ankara Arena’da kampanyanın başlatılması kararlaştırıldı. Partinin 16 Nisan’a kadar sürecek 40 günlük kampanyasındaki strateji, on günde bir yapılacak anketlerle gözden geçirilecek ve gerekirse değiştirilecek.

ONSUZ İLK SINAV
Son 15 yılda girdiği her seçimden, her referandumdan zaferle çıkan AK Parti’nin en önemli silahlarından biri kampanyalarına imza atan merhum Erol Olçok’tu. AK Parti, bir referandum kampanyasını ilk kez Olçok’suz şekillendiriyor. 15 Temmuz hain darbe girişimi sırasında oğlu Abdullah Tayyip Olçok ile birlikte şehit edilen Olçok’un yokluğu AK Parti’de gerçekten hissediliyor...

 
PKK'ya 1 milyon 800 binlik finans darbesi!
 
İzmir'de feci kaza! 4 araca çarptı: 2 yaralı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
12 Şubat 2017 Pazar 14:36

"Yaptığım bir toplantıda salonda bulanan 500 kişiye sordum, sadece dördü Anayasa değişikliği metnini okumuştu” diye önemli bir soruna dikkat çekti." Adam akp köprü yaptı o yüzden evet diyeceğim diyor ama metni okuyan yok. 😀 yapılan köprüden de geçen yok 😀

Yorumu oyla      14      7  
Bozkurt Alperen 12 Şubat 2017 Pazar 12:24

Boşa uğraşıyorsunuz.Halkımız Cumhuriyetine sahip çıkacak Hayır oyu kullanacaktır.Sayın Bahçeliye Başkan yardımcılığı teklif ettiğiniz düşünülüyor.MHP olarak Hayır oyu vereceğiz.Cumhuriyetimize Atalarımıza sahip çıkmak için.Oyumuz Hayır.

Yorumu oyla      17      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurtulmuş: Tek adamlıktan bahsedenler...
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "1982 Anayasası'nı yapanlar, 'Bir gün gelir ...
Bakan Çavuşoğlu: Turistlerin sadece kimlikle gelebilmeleri için çabalıyoruz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa'dan turistlerin daha kolay gelebilmesi ...
Yıldırım: Değişime direnenler tarih sahnesinden yok oluyor
Başbakan Yıldırım, "Cumhuriyet kuruldu, demokrasi ile taçlandı şimdi de ...
 
CHP'li Böke 'Hayır' için İzmir'de sahaya indi
Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, referandumda başkanlık sistemine ...
Referandum tarihi Resmi Gazete'de
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), anayasa değişikliği referandumunun 16 Nisan ...
MHP'nin referandum sloganı belli oldu
MHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaya, "MHP sahada 'Evet' kampanyasını ...
 
Başbakan Yıldırım: Millet için 'evet' diyeceğiz!
Başbakan, Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda ...
AK Parti Bayraklı'nın kadınları sahaya indi
AK Parti Bayraklı Kadın Kolları üyeleri, anayasa değişikliği için saha ...
CHP İzmir'de 2 başkan yeniden sahada: MHP tabanı hayır diyecektir!
İl Başkanı Güven, Buca’da, Belediye Başkanı Piriştina ve mahalle muhtarlarıyla ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva