HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
29 Kasım 2011 Salı - 20:50

Petkim Tesisleri Planı Meclis'ten geçti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun belediye hiçe sayıldığı ve baypas edildiği gerekçesiyle dava açtığı 5 milyar dolarlık Petkim Tesisleri Planı meclisten geçti.

Petkim Tesisleri Planı Meclis ten geçti

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılmadığı meclis toplantısı Meclis Başkan Vekili Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı başkanlığında gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı karşı karşıya getiren Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle temeli atılan Aliağa Petkim Star Rafinerisi’nin imar planları Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edildi. 
 
Petkim’in 1/25 bin ölçekli kentsel bölge nazım imar planlarının ardından yapılması gereken 1/5 bin ve 1/ 1000 ölçekli alt planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na onaylatması krize neden olmuştu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Ankara’ya giderek Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a bizzat anlattığı ve İmar Kanunu’nun 9. Maddesi’nin bu şekilde kullanılmaması konusunda yaptığı uyarı dikkate alınmıştı. Büyükşehir Belediyesi’nin baypas edildiği ve hiçe sayıldığı gerekçesiyle dava açtığı Petkim Planları İzmir gündemini uzun süre meşgul etmişti. Toplam 5 milyar dolara mal olması planlanan yatırımın planlarının daha sonra belediye meclisine getirilmek koşuluyla onaylanmasına karar verilmişti. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ve Petkim CEO’su Kenan Yavuz ile bir araya gelen Kocaoğlu, planlar üzerinde anlaşmış açılan davayı geri çekme kararı almıştı. Planların belediyeye getirilmesi karşılığında yapılan dava çekme anlaşması sonrası karar alınmış oldu. Tesisin planları AK Parti ve CHP’nin oyları ile kabul edildi ve tesis plan üzerinde yasal hale geldi. Büyükşehir Belediyesi’nin onayladığı 5 binlik planların ardından binlik planlar ise Aliağa Belediyesi tarafından onaylanacak.
 
ESHOT’UN BÜTÇESİ 796 MİLYON TL
Toplantıda İzmir’de ulaşımı sağlayan ve belediye otobüslerinin bağlı olduğu şirket ESHOT’un bütçesi kabul edildi. Meclis 6. toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU’nun ardından ESHOT bütçesi de kabul edildi. Toplantıda ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2012 yılı bütçesi 796 milyon 432 bin 652 TL olarak belirlendi. Ak Parti’li üyelerin ret oyu verdiği bütçe görüşmelerinde borçlanma tartışması yaşandı.
 
Otobüslerin güzergahlarında ve kalkış saatlerinde birçok problemlerin yaşandığını söyleyen AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, borçlanma eleştirisi yaptı. ESHOT’un 2012 yılı borçlanma hedefinin 180 milyon TL olduğunu belirten Çakar, “Biz bu borçlanma hedefinin ardından ESHOT’un toplam borcunun ne kadar olacağını sorduk. Arkadaşların bize verdiği bilgiye göre 183 milyon hedefi gerçekleşirse bununla birlikte borç 360 milyon TL’yi geçecek. ESHOT’un otobüsler ve gayrimenkulleri de dahil mal varlığı ne kadar diye sorduğumda bu yıl sonu itibariyle 303 milyon TL’lik taşınır taşınmaz mal varlığı olduğu söylendi. Bir kurumun her şeyi 303 milyon TL, borçlanma hedefi gerçekleştiği zaman borcu ise 360 milyon TL’yi yani tüm mal varlığının aşıyor. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yılki borçlanma hedefi 120 milyon TL iken İZSU’nun ise 300 milyon TL’yi buluyor. Toplam borç miktarı 600 milyon TL’yi bulacak. O zaman ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi 2012 yılında borçsuz bir belediye olacak’ denmesin. Belediye borçsuz değil, borçlu hale getiriliyor” dedi.
 
İSTANBUL KARŞILAŞTIRMASI
CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan da, eleştirilere cevap verdi. Belediyeye düzenlenen operasyonda gözaltına alınan belediye personelinin meclise gelmesinin kendilerini sevindirdiğini anlatan Bakan, , “ESHOT’ta aslında olumsuz fotoğraf yok. Alınacak otobüslerin tamamı alçak tabanlı olacak. Otobüsler Dünya’daki trende uygun olarak çalışacak.

Yakıt tasarrufa yapan otobüsler hem engelliler için de iyi olacak. Bu otobüs alımlarıyla yaş ortalaması 9.1den 5 yaşlarına düşecek. Tüm otobüslerin tamamı klimalı olacak” dedi. Bütçedeki borçlanmayla ilgili bakış açısının yanlış olduğunu da sözlerine ekleyen Bakan, “Borçlanmalar yatırım yapmamıza sebep oluyor. Kurum, Türkiye’nin en ucuz taşıma işini yapan bir kuruluştur. Bizim mukayese edileceğimi kent ise İstanbul’dur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde 2. üçüncü binişler için 90 dakika içinde 6,5 lira para ödenirken bizde 1,75 TL para ödüyoruz” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ERCÜMENT ŞAHİN 30 Kasım 2011 Çarşamba 14:51

TRANVAY YAPMAYIN OTOBUS İHALESİ TATLI,METROYU BİTİRMEYİN OTOBUS İHALAESİ TATLI,GİZLİ ANLAŞMALAR GÜZEL PETKİM GÜZEL, AÇTIGIN DAVAYI GERİ ÇEK,HUKUKU GİZLİ EMELERİNİZDE KULLANIN.ZAVALI SOL ELLİM.

Yorumu oyla      11      5  
Işık Dikicigil 29 Kasım 2011 Salı 22:17

ACABA BUNUN ARKASINDA BÜYÜKŞEHİRE YAPILAN OPERASYON MU? VAR. BU KARAR MECLİSTEN GEÇERSE RAHATMI BIRKACAKLAR BİR ŞANTAJ MI? İNSANIN AKLINA BÖYLE ŞEYLER GELİYOR.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir'den üç itiraz daha
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Kaçakçılık ve Organize Suçlarla ...
Başkan Tartan'dan belediyede ‘eş’ operasyonu
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, personel kadrosunda değişiklik yaptı. ...
Karayolları'ndan ikinci şok!
Karayolları Bölge Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ...
 
Başkan Tatı’dan Buca’ya çok amaçlı salon müjdesi
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, içinde yüzme havuzu, kültür ve spor ...
Büyükşehir’den köylere 42 kilometrelik su şebekesi
Kemalpaşa’nın köylerinde 7,5 milyon liralık alt yapı yatırımını sürdüren ...
KOSGEB ve Konak Belediyesi'nden işbirliği
Konak Belediyesi ile KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ...
 
Tatarlara Çibörekli kutlama
Konak Belediyesi’nin de desteğiyle, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma ...
İzmir tam 350 kilo oldu
Günde 17 litre sütle beslenen Türkiye’nin ilk bebek fili İzmir, 10 ay ...
Başkan Kocaoğlu iddialar hakkında sert konuştu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu soruşturmaya konu olan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva