HABERLER>GÜNCEL
30 Haziran 2015 Salı - 17:55

‘Pekünlü davası’ AHİM kararını bekliyor

İzmir’de Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi'nde, başörtülü kız öğrecinin eğitim hakkını engellediği gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan, cezasını da Foça Yarı Açık Cezavi'nde yatıp çıkan eski öğretim üyesi Prof.Dr. Rennan Pekünlü hakkında, 4 kız öğrencinin aynı yöndeki şikayeti üzerine açılan ikinci davaya 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Hakim Süleyman Çekilmez, Pekünlü'nün 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde kesinleşen cezasıyla ilgili AİHM'e yapılan müracatın beklenmesine karar verip, duruşmayı erteledi.

‘Pekünlü davası’ AHİM kararını bekliyor

İzmir 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edilen dava, salonun yetersiz olması nedeniyle 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü. Duruşmaya Sanık Esat Rennan Pekünlü, avukatları Murat Fatih Ülkü, İrfan Koçana ve Dilara Bulut ile dört müştekiden Neşra Gökdağ ve avukatları Mehmet Gün ile Hasan Erdoğan katıldı.
 
Hakim Süleyman Çekilmez, Ege Üniversitesi Rektörlüğü Hukuk Müşavirliğinin gelen, olay tarihi ve yakın zamanda fakülte binalarına türbanlı olarak girilmesinin mümkün olmadığı yazısının idare tarafından asılmadığını belirten yazıyı okudu. Çekilmez, ayrıca dosyada bulunan iki adet CD'yi de bilgisayar ortamında izleyip, içeriğiyle ilgili bilgileri zapta geçirtti. Tanık olarak dinlenen E.Ü. Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilmleri bölümünde öğretim üyesi Zeynel Tunca, şöyle dedi:
 
"Olay tarihi ve öncesinde öğrencilerin türbanlı olarak üniversiteye ve dersliklere girmemeleri ile ilgili sanığın ikazda bulunduğu öğrencilerin hiçbirinin itirazda bulunmadıklarına tanık oldum. Olay günü şikayetçi öğreniciler yanlarında iki muhabir ve bir bayanla görüşüyordu. Bu öğrenciler bu üç kişi tarafından yönlendirilmeleri ve hareket ettiklerini, kapıya yaklaştıklarını, aksine hareketlerinde kapıdan uzaklaştıklarını gördüm. Sanki türbanlı öğrenciler aslında binaya girmek niyetinde değildiler. Diğer kişilerin talimatlarıyla hareket ediyorlardı. Elinde mikrofon alan kişi sanığa sürekli birşeyler soruyordu. Bunun dışında sanığın diğer kişilerin görünüşüne göre içeri girmek gibi bir niyetleri ve hareketleri olmadığı için, binaya girmelerine engel olması, yollarına çıkması, kapıdan geçmelerine mani olması gibi bir eylemi olmadı."
 
EÜ Fen Fakültesi Matematik Bölüm Başkanı Pınar Dündar da, her yıl 200 öğrencinin alındığı bir bülümün başkanı olduğunu, olay günü dışarıda kameramanları gördüğünü ifade ederken şöyle devam etti:
 
"Odama gidiyordum, sanık bölümün arka kapısında ayakta bekilyordu. İçeri girmek isteyen başörtülü öğrenciye engel olduğunu, kapıyı kapattığını, geçmesine fiziki olarak mani olduğunu gördüm. Kendisine, 'öğrencilerle ilgili tutanak tutalım, hocalar kendileri bu konuda işlem yapıp idareye bildirsinler, eğitim ve öğretim hakkına açıkca engel olmayalım' dedim. Sanık bana 'Bu şekilde içeri giremezler' diyerek bunu kabul etmedi. Odama geçip bir süre oradan olanları izledim. Bu kez sanık ön kapıda bekliyordu. Dışarıda üç türbanlı öğrenci vardı. Aşağıya inip sanıkla görüşüp, öğrencileri içeri almasını söyledim. Sanık 'O öğrenciler bu şekilde içeri giremezler' dedi. Kameraman ve muhabir sonradan kapıya gelip çekim yaptı. Ben bunları gördüm ve sanığı ikna etmeye çalışmama rağmen bunu başaramayınca oradan ayrıldım."
 
Pekünlü'nün avukatı Murat Fatih Ülkü, müvekkilinin 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde cezalandırılmasına karar verildiğini, bu kararla ilgili AİHM'e başvuru yaptıklarını, mahkemenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 7'nci maddesi uyarınca kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesine aykırılık teşkil etme olasılığı dolayısıyla kabul edilebilir olduğuna karar verdiğiini ve hükümetten savunma istediğini, bu başvuru sonucunun beklenmesini istedi.
 
Hakim Sülayman Çekilmez, AİHM kararının beklenmesine, CD'lerin rapor hazırlanması için bilirkişiye verilmesine karar verip duruşmayı erteledi. (dha)

 
Adnan Menderes’te yeni dönem: Yolcular artık daha mutlu
 
Karaburun için kritik tarih: O RES halkın kantarına çıkıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adnan Menderes’te yeni dönem: Yolcular artık daha mutlu
İzmir’de TAV'ın işlettiği Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali'nde ...
İzmir'de emeklilerden zam isyanı
Emeklilere yapılan zamma ilişkin protesto açıklaması yapan DİSK Emekli ...
Flaş! LYS sonuçları açıklandı: Tıklayın, öğrenin
LYS sonuçları bekleyen öğrencilerin gergin bekleyişi sona erdi. LYS sonuçları ...
 
Selçuk’un leylekleri sıkı takip altında
Leyleklerle özdeşleşen Selçuk’ta “leylek halkalama” çalışmaları devam ...
Sınırda garip olay: O 3 IŞİD’li nereye gitti?
Gaziantep’in Suriye’ye sınır kapısı olan Karkamış İlçesi’nde bugün çok ...
Aydın’da yaşlı kadının cesedi üç gün sonra bulundu
Aydın'da, yalnız yaşayan 75 yaşındaki Münevver Güngör'den üç gün boyunca ...
 
Flaş! Adalet Bakanlığı’na silahlı saldırı
Adalet Bakanlığı ek binasına pompalı tüfekle ateş açan bir kişi güvenlik ...
İzmir’de Birgün Gazetesi’ne suç duyurusu!
‘İstişare Hareketi’ grubu Mersin Milletvekili Muhsin Kızılkaya hakkındaki ...
Flaş! Büyükşehir davasında yeni karar: O cevap geldi ama...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile birlikte 129 kişinin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva