HABERLER>SAĞLIK
11 Nisan 2015 Cumartesi - 21:44

Parkinson riski yaşla birlikte artıyor

Dünyada yaklaşık 10 milyon Parkinson hastası olduğu tahmin ediliyor. Ülkemizdeki tahmini rakam ise 150 bin. Yakalanma riski yaşla birlikte artsa da Parkinson genç yaşlarda da ortaya çıkabiliyor.

Parkinson riski yaşla birlikte artıyor

Parkinson hastalığı, beynin hareket sisteminden sorumlu bazı bölgelerindeki hücre ölümü sonucu, dopamin denilen maddenin eksikliği ile ortaya çıkıyor.
 
Nörolojik hastalıklar içerisinde tedaviye en iyi yanıt verenlerden biri de Parkinson. Hastalık riski yaşla birlikte artmakla beraber genç yaşlarda da görülme ihtimali var. Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sevda Sarıkaya, 11 Nisan Dünya Parkinson Günü nedeniyle, hastalığın belirtilerine ve tedavi yöntemlerine değindi. Parkinsonun ortaya çıkışında genetik geçiş üzerinde pek durulmadığını söyleyen Sarıkaya, bazı özel türlerinde ailesel özelliğin bulunduğunu aktardı.
 
Hastalığın ilk belirtisi genellikle ellerde ya da ayaklarda titreme şeklinde oluyor. Dr. Sarıkaya, “Ancak bazı hastalarda ilk belirti harekete başlamakta zorlanma, yüz ifadelerinin azalması, düşmeler hatta bazen depresyon bile olabiliyor ve bu aşamada hastanın tanı alması güçleşiyor” diyor.
 
Hastalığın yavaş seyirli olduğunu vurgulayan Sarıkaya’ya göre, bir hasta tanı aldıktan sonra 30-40 senesini bu hastalıkla geçirebiliyor.
 
TİTREMEYLE BAŞLIYOR, ZİHİNSEL YETİLERİ ETKİLİYOR
Dr. Sarıkaya, Parkinson hastalığının tipik belirtisi olan titreme ve hastalığın seyri hakkında şunları söylüyor: “Titreme bir tarafta daha ağırlıklı olma eğilimindedir ve özellikle istirahat halinde belirgindir. Parkinson hastalarının zihinsel yetileri de zamanla kayba uğramaktadır. Bu hastalıkta etkilenen bazal gangliyonlar dediğimiz beyin bölgelerinin de zihinsel fonksiyonlara katkıları bulunmaktadır. Bellek depolarında sorun yoktur ancak bilginin depodan çağırılıp çıkarılmasında sorun vardır.”
 
BAŞKA HASTALIKLAR EŞLİK EDİYOR
Başlangıcından itibaren ya da zamanla hastalığa eklenen başka rahatsızlıklar da bulunduğunu vurgulayan Sarıkaya, “Bunlardan birisi depresyondur. Parkinson hastalığında depresyonun da eşlik etme olasılığı normal bireylerden yüksektir. Uyku bozuklukları da sık görülür. Gece uykularında sorun, kabuslu ve hareketli rüyalar görme, uyku sırasında fazla hareketlilik gibi uyku davranış bozuklukları olur. Yaygın vücut ağrıları, kabızlık, koku duyusu kaybı ve cinsel fonksiyon bozuklukları da görülebilen ek durumlar arasındadır” diyor.
 
TEDAVİDE UYUM ÇOK ÖNEMLİ
Hastalık kişiye göre farklılıklar gösterdiğinden dolayı tedavide en önemli faktörün hekim, hasta ve hasta yakınlarının uyumu olduğunu dile getiren Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sevda Sarıkaya’nın Parkinson tedavisi ile ilgili söyledikleri ise şu şekilde: “Uzun soluklu bir tedavi sürecidir. Tedavinin temeli; eksilen madde olan dopamini yerine koymaktır. Hastalık ilerledikçe tedavide değişiklikler gerekebilir. Amaç, yaşam kalitesini en üst düzeyde tutmaktır. Hareket kabiliyetini artırmaya yönelik rehabilitasyon, konuşma terapileri uygulanır. Cerrahi tedavi ise genellikle ilaç tedavisinde sıkıntı yaşanan hastalar için alternatif olabilir ama kesinlikle ilk seçenek değildir."
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık: Gebelikte şeker yükleme testini tavsiye ediyoruz
Hamilelikte diyabet testi tartışmaları ve Endokrinoloji Derneği'nin Prof. ...
Türkiye’nin kalp sağlığı alarm veriyor
İstatistiklere göre Türkiye’deki ölümlerin yüzde 40’ı kalp hastalıklarından ...
İki haftayı geçen öksürüğü hafife almayın!
Verem insanlık tarihinde binlerce yıldır var olan bir bakteri tarafından ...
 
Sağlıkta e-nabız dönemi
Kişinin tüm sağlık kayıtlarını kendi isteği doğrultusunda paylaşabileceği ...
Yetersiz beslenen çocuklar için yürüdüler
İzmir’de, yetersiz beslenen (malnütrisyonun) çocuklar için Abbott ilaç ...
Kızılay'dan mahkumlar için örnek kurs
Türk Kızılayı Urla Şubesi ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Konak ...
 
İzmir’deki ‘domuz gribi paniği’nde kritik açıklama
Tabip Odası yazılı bir açıklama yaparak 2 doktorun domuz gribi tanısıyla ...
Dirençli bakteriye soğan-sarmısak çözümü
İngiliz bilim insanları, günümüz antibiyotikleriyle tedavi edilemeyen ...
İzmir’de domuz gribi paniği: 2 doktor tedavi altında
İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde, görev yapan iki asistan ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva