HABERLER>SAĞLIK
10 Nisan 2015 Cuma - 13:30

Bakanlık: Gebelikte şeker yükleme testini tavsiye ediyoruz

Hamilelikte diyabet testi tartışmaları ve Endokrinoloji Derneği'nin Prof. Canan Karatay hakkında suç duyurusunda bulunmasının ardından Sağlık Bakanlığı'ndan da bir açıklama geldi. Bakanlık, gebelikte şeker tarama testinin zararlı olduğuna dair iddianın bilimsel geçerliliği olmadığını açıkladı.

Bakanlık: Gebelikte şeker yükleme testini tavsiye ediyoruz

Gebelikte şeker yükleme testi, Türkiye'de uzun zamandır tartışma konusu. Testin zararlı olduğu yönünde açıklamalar yapan Prof. Dr. Canan Karatay hakkında Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği geçtiğimiz günlerde suç duyurusunda bulundu.
 
Sağlık Bakanlığ, yaptığı açıklamada, gebelikte şeker tarama testinin zararlı olduğuna dair iddianın, bilimsel geçerliliği olmadığını ve iddiaların aksine testin özellikle tavsiye edildiğini bildirdi.
 
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bir süredir "gebelikteki şeker tarama testi" ve "çocukların kafeinli içecek tüketimi" ile ilgili medyada bazı tartışmalar yapıldığı ve vatandaşların bu tartışmalardan etkilendiğinin görüldüğü belirtildi.
 
Zaman zaman ortaya çıkan bu gibi tartışmalı konulara, Bakanlık olarak konusunda uzman bilim insanlarından teşekkül eden komisyonların kararları ile açıklık getirdikleri vurgulanan açıklamada, söz konusu iddiaların da Bakanlığın "Bilim Kurulu" tarafından değerlendirildiği ifade edildi.
 
Bakanlığın, gebe takip protokollerinde tüm gebelere, 24'üncü ve 28'inci haftalarda gebelikte şeker tarama testini önerdiği dile getirilen açıklamada, gebelikte normal şartlar altında bir kez uygulanan bu testin, anne ve bebeğe herhangi bir zararının ise söz konusu olmadığı kaydedildi.
 
Bu tarama testinde glikoz dışında früktoz, mısır şurubu gibi farklı şekerlerin de kullanılmadığı bildirilen açıklamada, şu değerlendirmeler yapıldı:
 
"Gebelik diyabeti, zamanında tespit edilemediğinde, anne ve bebekte ciddi, kalıcı hasarlara, telafisi mümkün olmayan sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Gebelik diyabeti erken teşhis edilemezse bebekte iri doğum, doğumsal anomali, gelişme geriliği, plasenta sıvısının aşırı artması, solunum sıkıntısı, doğum travması, erken doğum, sıvı dengesinin bozulması ve bebeğin kaybına kadar birçok ciddi soruna yol açabilmektedir. Annede ise hipoglisemi atakları, aşırı kilo alma ve bir süre sonra kan şekerinde yükselme, düşük, erken doğum, doğum sonrası kanama ve enfeksiyon, bebeğin ani kaybı gibi annenin hayatını da tehlikeye sokan sağlık problemleri gelişebilmektedir. Gebelikte şeker tarama testinin zararlı olduğuna dair iddianın bilimsel geçerliliği olmayıp Bakanlığımız iddiaların tam aksine gebelikte şeker tarama testini özellikle tavsiye etmektedir. Açlık kan örneğinde insülin veya trigliserid bakılarak gebelik diyabetinin teşhis edileceği yönündeki iddia ise bilim adamları tarafından üzerinde uzlaşı sağlanmış bir konu değildir."
 
D VİTAMİNİ TAKVİYESİ NE ZAMAN YAPILMALI?
Gebelikte D vitamini takviyesi yapılmasının da Bakanlık tarafından tavsiye edilen bir husus olduğu ifade edilen açıklamada, "Ancak kanda D vitamini düzeyini 20 ng/mL'nin üzerine çıkarmak yeterlidir. D vitaminini bu seviyenin çok daha üzerine çıkarmaya yönelik girişimlerin diyabetten koruyacağına ya da diyabeti tedavi edeceğine dair de bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Böyle bir yaklaşım hem anne hem de bebek açısından ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir" denildi.
 
ÇOCUKLAR KAHVE İÇMELİ Mİ?
Bakanlık açıklamasında Prof. Canan Karatay'ın çocukların, şekersiz olmak kaydıyla Türk kahvesi içebilecekleri yönündeki açıklamalarına da değinildi.
 
Çocukların antioksidan olması nedeniyle, "istedikleri kadar Türk Kahvesi içebilecekleri iddiası"nın bilimsel dayanağı olmadığı belirtilen Bakanlık açıklamasında, Dünya Sağlık Örgütü'nün, 0-12 aylık bebeklere ve okul öncesi çocuklara kafein içeren (çay, kahve, kolalı içecekler, enerji içecekleri gibi) içecekleri önermediği hatırlatıldı.
 
ÇOCUKLARA ÖNERİLEN KAFEİN MİKTARI DİKKATE ALINMALI
4-12 yaş grubu çocuklarda izin verilen kafein miktarının ise 45- 85 mg/gün arasında değiştiği dile getirilen açıklamada, bir fincan Türk Kahvesi'nin çocuklara önerilen dozdan fazla kafein içerdiği bildirildi.
 
Kafeinin çocuklarda uykusuzluk, uykuya dalmada zorluk, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü, bozukluğu, mide sorunları, kalp hızında ve kan basıncında artış gibi sorunlara neden olduğu anımsatılan açıklamada, konuya ilişkin bilimsel rehberler ve güncel literatürün Bakanlığın ilgili bilimsel kurulları aracılığı ile yakından takip edildiği belirtildi. (a.a)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye’nin kalp sağlığı alarm veriyor
İstatistiklere göre Türkiye’deki ölümlerin yüzde 40’ı kalp hastalıklarından ...
İki haftayı geçen öksürüğü hafife almayın!
Verem insanlık tarihinde binlerce yıldır var olan bir bakteri tarafından ...
Sağlıkta e-nabız dönemi
Kişinin tüm sağlık kayıtlarını kendi isteği doğrultusunda paylaşabileceği ...
 
Yetersiz beslenen çocuklar için yürüdüler
İzmir’de, yetersiz beslenen (malnütrisyonun) çocuklar için Abbott ilaç ...
Kızılay'dan mahkumlar için örnek kurs
Türk Kızılayı Urla Şubesi ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Konak ...
İzmir’deki ‘domuz gribi paniği’nde kritik açıklama
Tabip Odası yazılı bir açıklama yaparak 2 doktorun domuz gribi tanısıyla ...
 
Dirençli bakteriye soğan-sarmısak çözümü
İngiliz bilim insanları, günümüz antibiyotikleriyle tedavi edilemeyen ...
İzmir’de domuz gribi paniği: 2 doktor tedavi altında
İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde, görev yapan iki asistan ...
Akciğer kanserinde kişiye özel tedaviler umut veriyor
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı ve Akademik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva