HABERLER>GÜNCEL
2 Ekim 2015 Cuma - 17:44

Otobüs katliamı soruları: Aynı araçlar, benzer facialar!

Ankara Dikimevi Caddesi'nde dün 12 yaşamını yitirdiği otobüs faciası kurbanları bugün son yolculuklarına uğurlanırken, CHP ve MHP'den "Kazaya sebebiyet veren ana kusur ve ihmaller zinciri aydınlatılsın" çağrısı yapıldı. Ayrıca, "Son 6 yılda belediyenin kaç aracı kazaya karışmıştır? Ankara'da meydana gelen kazalara hep aynı marka otobüslerin yol açtığı iddiası doğru mudur? Bu otobüslerin şoförleri, çalışma şartlarının yetersizliğinden dolayı ek iş yapmak durumunda kalıyorlar mı? Toplu taşımada kullanılan araçların bakım ve muayeneleri zamanında yapılıyor mu?" sorularının yanıtlanması talep edildi.

Otobüs katliamı soruları: Aynı araçlar, benzer facialar!

Ankara Dikimevi’nde 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 13 kişinin de yaralandığı belediye otobüsü faciasıyla ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı. Görüntüler, katliam gibi kazanın dehşetini ortaya sererken, kurbanlar da bugün son yolculuklarına uğurlandı.
 
Otobüs faciasının şoförü E.A da, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şoför, Cumhuriyet savcısı Mustafa Bilgili tarafından sorgulandıktan sonra tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.
 
Faciaya ilişkin, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yanıtlaması istemiyle kritik bazı iddialar da gündeme getirildi.
 
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, faciayı Meclis gündemine taşıyarak soru önergesi verdi.
 
DAHA ÖNCE DE BENZER KAZALAR OLDU
Nazlıaka, yaptığı yazılı açıklamada, daha önce de benzer kazaların meydana geldiğini belirterek, şu hatırlatmada bulundu:
 
“ * 23 Aralık 2014 tarihinde, Ankara Keçiören’de belediye otobüsünün yol açtığı bir kaza yaşanmış, bu kazada oğlunu okula götüren ve kaldırımda yürümekte olan Birol Şimşek (49) adlı vatandaşımız aracın altında sürüklenerek feci şekilde can vermiş, yine kaldırımda yürüyen Müşerref Akıcı isimli yaya yaralanmıştır.
 
* Nisan 2014’te, Ankara-İstanbul yolunda Şaşmaz kavşağında belediye otobüsü, Eryaman-Ulus hattında çalışan minibüse arkadan çarpmış, çarpmanın etkisiyle minibüs devrilmiş, otobüs ise önce bir durağa sonra da yaya üst geçidine çarparak durabilmiştir. Bu kazada 3 kişi hayatını kaybetmiş, 6’sı ağır çok sayıda kişi yaralanmıştır.
 
* Haziran 2015’te Ankara’nın Gölbaşı İlçesi’ne bağlı Bezirhane Mahallesi’ne, Selametli Mahallesi’nden yolcu taşıyan Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO otobüsü, virajı alamayarak yaklaşık 50 metrelik dereye uçmuş kazada 3 kişi hayatını kaybetmiş, 9’u ağır 26 kişi de yaralanmıştır.
 
GÜNDEME GELEN İDDİALAR
Bunlar akılda kalan kazalardan sadece bir kaçıdır. Kaza sonrası ortaya atılan iddialar ise bu kazaların bir tesadüf olmadığını, alınmayan önlemlerin bir sonucu olduğunu göstermektedir.
 
Bu iddialar şu şekildedir;
 
- EGO’ya şoför alımları doğrudan Ankara Büyükşehir Belediye şirketleri tarafından yapılmakta, sözlü sınavda sadece içki ve sigara kullanıp kullanılmadığı sorulmakta, kısa bir direksiyon testinden sonra AKP referanslı kişiler işe başlatılmaktadır.
 
- Otobüs şoförlerinin maaşları yapılan işin önemi ve zorluğuna göre çok düşüktür. Bir şoförün eline 200 TL yemek bedeli olmak üzere 1850 TL’ye yakın maaş geçmektedir.
 
- EGO çalışan şoförler BUGSAŞ’a bağlı çalışırken, yaklaşık 150 çalışan maaşların azlığı nedeniyle BUGSAŞ’a dava açmış, bunun üzerine EGO şoförleri BELKA A.Ş.’ye geçirilerek dava sürecinin önü kesilmeye çalışılmıştır.
 
'ÜZERİ KAPATILDI'
- Ankara’da kazaya karışan belediye otobüsleri aynı marka otobüslerdir. Bu otobüslerin yol açtığı kazalar benzeri şekilde meydana gelmektedir. Araçlar birden fırlamakta ve ancak bir yere çarparak durabilmektedir. 8-9 ay önce EGO 1 Bölge’de müdürlüğünde aynı marka otobüs fırlamış bir şoför hayatını kaybetmiş fakat konu basına yansımadan üzeri örtülmüştür. Yine Keçiören İlçesi Güçlükaya Mahallesi Kaya Sokak üzerinde bulunan Nuh Eskiyapan Ortaokul’u önünde meydana gelen kazada Dikimevi’nde yaşanan kazaya benzerlik göstermektedir. Belediye otobüsü park halinde bulunan otomobile arkadan çarparak sürüklemeye başlamış, 10 metre kadar sürükledikten sonra, Müşerref Akıcı isimli yayaya çarparak yaralamış, otobüsü durduramayan şoför, bir süre daha yol aldıktan sonra oğlunu okula getirdiği öne sürülen Birol Şimşek’i (49) otobüs altına alarak 30 metre sürükledikten sonra durabilmiştir. Bu Kazada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 1 kişi de ağır yaralanmıştır.
 
YANIT BEKLEYEN SORULAR
- Kazaya yol açan otobüslerden Büyükşehir Belediyesinin elinde 60 tane bulunmakta ve hala hizmettedir. Bu otobüsleri belediye firmayla yaptığı anlaşma nedeniyle iade edememektedir.
Bu bağlamda;
 
1- 2009 – 2015 tarihleri arasında Ankara Büyükşehir Belediyesine ait kaç araç kazaya karışmıştır? Bunlardan kaçı belediye otobüsüdür? Kaza tarihleri ve kazaya karışan araçların markası nedir? Bu kazalarda kaç kişi hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır?
 
2- Bu kazalar nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkında açılan idari ve adli soruşturma var mıdır? Sonuçları nedir?
 
3- Ankara’da meydana gelen kazalara hep aynı marka otobüslerin yol açtığı iddiası doğru mudur? Doğru ise bu otobüsler neden seferden kaldırılmamıştır?
 
4- EGO’ya personel (şoför) alımı neden İş-Kur üzerinden yapılmamaktadır? EGO’ya şoför alımlarının AKP yöneticileri ve büyükşehir belediyesi bürokratları referansıyla yapıldığı iddiası doğru mudur?
 
5- Yaşanan bu kazaların sorumlusu düşük ücretle, gerekli özellikleri taşımayan şoförleri işe alan, hatalı otobüsleri seferden kaldırmayan Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetimi değil midir?
 
6- Dikimevi’nde yaşanan kaza nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı hakkında soruşturma açılacak mıdır? Yoksa diğer kazalarda olduğu gibi bu kazada birkaç çalışanın üzerine mi yıkılacaktır?
 
MHP: DİKİMEVİ FACİASI AYDINLATILSIN
MHP Ankara İl Başkanı Fatih Çetinkaya da, Dikimevi’ndeki kaza ile ilgili görgü tanıklarının anlattıklarının şaşkınlık verici olduğuna dikkat çekerek “Kazaya sebebiyet veren ana kusurun ne olduğunun bir an önce aydınlanması gerekiyor” dedi.
 
ANA KUSUR NE?
Çetinkaya, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
 
“Kazaya sebebiyet veren ana kusurun ne olduğunun bir an önce aydınlanması gerekiyor. Bu sebepler arasında personelden tutun da teknik konulara kadar bir ihmaller zinciri var ise onun da gün yüzüne bir an evvel çıkarılması gerekiyor. Bütün bu olanların sorumluluğunu sadece bir şoföre yüklemek yerine, bu otobüsleri ve tüm toplu taşıma araçlarını kullanan personellerin nasıl ve neye göre belirlendiğinin, sadece ağır vasıta veya otobüs ehliyetinin olması dışında başka eğitimlerden, başka denetimlerden geçirilip geçirilmediğinin, bu personelin çalışma şartlarının, çalışma saatlerinin, ücretlerinin standartlarının ne olduğunun, psikolojik destek alıp almadıklarının, psikolojik testlerden geçip geçmediklerinin sorgulanması gerekiyor.
 
OTOBÜSÜN BAKIMI EN SON NE ZAMAN YAPILDI?
* Buradan tüm yetkililere soruyorum. Bu otobüsleri kadrolu işçiler mi kullanıyor yoksa taşeron işçiler mi?
 
* Bu otobüslerin şoförleri, çalışma şartlarının yetersizliğinden dolayı ek iş yapmak durumunda kalıyorlar mı?
 
* Toplu taşımada kullanılan araçların bakım ve muayeneleri zamanında yapılıyor mu?
 
* Özellikle bu kazaya karışan otobüsün bakım ve muayenesi en son hangi tarihte yapılmıştı?
 
* Aynı marka ve model araçlarda benzer teknik sorunlardan kaynaklanmış kazalar var mı? Var ise gereken müdahaleler zamanında yapıldı mı? Yapılmadı mı?”

 
İzmir'de Teoman ve Duman rüzgarı esecek
 
Mutfak mermeri tartışması bir antik kente daha sıçradı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Suyu vermem' diyen köylülere TOMA'lı-gazlı müdahale!
Sivas'ın Suşehri İlçesi'ne bağlı Tatar Köyü halkının, kendi köylerindeki ...
Gazeteciler saldırılara karşı alana iniyor!
İzmir Gazeteciler Cemiyeti üyeleri Konak Meydanı’nda saat 13.00’te başlayacak ...
Faciaya ramak kaldı: Kaymakama bombalı tuzak!
Bitlis'in Güroymak Kaymakamı Muharrem Eligül'ün makam aracına teröristler ...
 
Dehşet anları: Katliam gibi kazada 12 kişi böyle öldü
Ankara'nın Cebeci semtindeki Dikimevi Caddesi'nde 12 kişinin hayatını ...
Bakan telefonunu açmayan müdürü görevden aldı!
Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çelik'in kendisini telefon ile arayan ...
İzmir şehidini uğurladı: Cenazede imama 'Atatürk' tepkisi!
Diyarbakır’ın Silvan İlçesi'nde, PKK'lı teröristlerin saldırısında şehit ...
 
İnsan tacirleri çatıştı: 1 ölü, 3 yaralı!
Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi'nde, belirlenemeyen bir nedenle insan tacirleri ...
Prof. Pekünlü'ye aynı suçtan bir ceza daha!
İzmir’de Ege Üniversitesi Fen Fakültesi'nde, 2012 yılında başörtülü bir ...
Yürek yakan mesaj: Baba biz Başbakanı koruyoruz…
Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 5 Eylül günü özel harekat polislerini taşıyan ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva