HABERLER>GÜNCEL
29 Ağustos 2016 Pazartesi - 19:25

Otizmli Ozan Gültekin'in yüzü dalışla güldü

İzmir'de yaşayan otizmli Ozan Gültekin, dalış sporuyla tanışması sonrası öfke nöbetleri, içe kapanıklık ve iletişimsizlik sorunlarını büyük ölçüde çözmesiyle dikkati çekiyor. Gültekin, Kanada'da düzenlenecek Dünya Otizm Festivali'nden de davet aldı.

Otizmli Ozan Gültekin in yüzü dalışla güldü

İzmir'de yaşayan otizmli Ozan Gültekin, dalış sporuyla tanışması sonrası öfke nöbetleri, içe kapanıklık ve iletişimsizlik sorunlarını büyük ölçüde çözmesiyle dikkati çekiyor. Gültekin, Kanada'da düzenlenecek Dünya Otizm Festivali'nden de davet aldı.

Ağır otizmli olarak tanımlanan Ozan Gültekin'in (18) babası Cengiz Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diğer çocuklardan farklı olduğunu 2 yaşındayken farkettikleri oğullarının yüzde 90 otizmli olduğunu öğrenince hayatlarının değiştiğini söyledi.

Konuşamayan, çevresiyle iletişim kurmaktan kaçan ve zaman zaman saldırganlaşan oğlunu bir rehabilitasyon merkezine götürmeye başladıklarını aktaran Gültekin, işinden ayrılarak zamanını oğlunun tedavisine ayırdığını, onu sosyal yaşama kazandırmak için büyük çaba sarf ettiğini dile getirdi.

Gültekin, otizmli bir çocukla ilgilenmenin zorluklarına değinerek, şunları söyledi:

"Çok agresifti, öfke nöbetleri artmaya başladı. Kendini ısırıyor, yerden yere vuruyor, eline geçirdiği herşeyi atıyordu. Markete dahi gidemiyorduk çünkü elimizden kurtulup herşeyi dağıtıyordu. Otizmli çocuklar kendi başlarına bir yere gidemiyor. Anne baba onların adına düşünmek zorunda. Sürekli dolaştırmak zorundalar. Parka, denize götürmek lazım. Televizyonda gördüğü yere gitmek istiyor ama bunu ifade edemiyor." dedi.

"Kaptan Cousteau'nun dalış malzemelerini istedi"
Yüzmenin otizmlilerin rehabilitasyonunda başarılı sonuçlar verdiğini öğrenince oğlunun bir havuza kaydını yaptırdıklarını ancak vatandaşların davranışlarından rahatsız olması nedeniyle havuz üyeliğinin iptal edildiğini anlatan Gültekin, bu sürecin ardından onu denize götürmeye başladığını söyledi.

Cengiz Gültekin, oğlunun zıpkınla balık avlayan bir kişiyi görünce kıyafetlerini giymek istediğine işaret etti. Gültekin, Ozan Gültekin'in dalgıçlara ilgisini görünce ona Kaptan Cousteau'nun videolarını seyrettirdiğini, yaptıkları araştırma sonucu Pamucak'ta engelliler için özel eğitim veren dalış merkezi ile çalışmalara başladığını söyledi.

Oğlunun 4 yıldır dalış yaptığını, fırsat buldukça denize geldiklerini aktaran Cengiz Gültekin, dalış sporuyla tanışması sonrası hayatlarının değiştiğini vurguladı.

Bir otizmli için oldukça zor bir spor olan dalışın çocuğuna başarma duygusunu kazandırdığına dikkati çeken Gültekin, şöyle dedi:

"Çocuk sudan çıkıp eve gelince çok mutlu oluyordu. Bir şeyi başarmanın mutluluğunu yaşıyordu. Zamanla öfke nöbetlerinde azalma, diyalog kurmada artışlar başladı. Biz de bu dalışın verdiği güvenle, çocuğa küçük küçük görevler vermeye başladık. Bakkala, fırına, berbere kendisi gitmeye başladı. Biz de arkasından onu izliyorduk. Çocuk bunları başarıyla yerine getirince kendisine güveni daha da arttı. Bunda dalışın çok büyük etkisi oldu, dalış gibi zor bir işi başarınca bu işler ona kolay geldi."

Ozan Gültekin'in okulunda da başarısını artırdığını kaydeden baba Gültekin, dalış sırasında çektikleri videoları internet üzerinden irtibat kurdukları uluslararası organizasyonlarla paylaştıklarını ve Kanada'da düzenlenecek ANCA Dünya Otizm Festivali için davet aldıklarını bildirdi. (a.a)

 
İzmir'deki cinayetin zanlısı 19 yıl sonra yakalandı
 
KPSS soruşturmasında 13 TRT çalışanı tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki cinayetin zanlısı 19 yıl sonra yakalandı
İzmir'de 19 yıl önce bir kişinin öldürülme olayına karıştığı iddiasıyla ...
İzmir'in o ilçesinde FETÖ'den 69 tutuklama!
Tire'de FETÖ/PDY yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan 132 kişiden 69'u tutuklandı.
Kilis'e Suriye'den 3 roket atıldı: Yaralılar var!
Kilis'te akşam saatlerinde art arda 3 roket atıldı. Suriye'den atıldığı ...
 
Şişli Belediyesi'ndeki cinayette 5 tutuklama
Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Cemil Candaş'ın silahlı saldırıda öldürülmesi ...
TSK: 10 köy daha teröristlerden temizlendi
TSK'dan Cerablus'taki son duruma ilişkin yapılan açıklamada, 10 köyün ...
İzmir o ilçesinde bir taş ocağı krizi daha!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kemalpaşa Ansızca’da kalker ocağı ve entegre ...
 
TSK'dan Kuzey Irak'a hava harekatı
Irak'ın kuzeyindeki PKK hedefleri, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarıyla ...
Yargıtay'dan 'Beştepe'de adli yıl açılışı' açıklaması
Yargıtay, Beştepe’de yapılacak adli yıl açılışının yargı bağımsızlığını ...
Flaş! Mete Yarar'a silahlı saldırının perde arkası
Güvenlik uzmanı Mete Yarar'a yönelik saldırının oğlunun alacak verecek ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva