HABERLER>GÜNCEL
3 Temmuz 2015 Cuma - 11:28

Ölümüne ekmek kavgası: İzmir’de çok sayıda Suriyeli çocuk o hastalıkla yüz yüze!

Savaştan kaçıp İzmir’e gelen Suriyelilerin dramı her geçen gün büyüyor. Açlık savaşında kötü çalışma koşulları işçileri ölümcül hastalıklarla yüz yüze bırakıyor… Çocuk işçi de bu tehlikeyle karşı karşıya… Ayakkabıcılar Sitesi’nde çok sayıda polinöropati vakası tespit edildi, uzmanlar acil önlem çağrısı yaptı.

Ölümüne ekmek kavgası: İzmir’de çok sayıda Suriyeli çocuk o hastalıkla yüz yüze!

EGEDESONSÖZ – Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan mültecileri dramı her geçen gün büyüyor.

İzmir’de de on binlerce Suriyeli yaşama tutunmak için yaklaşık 2 yıldır merdiven altı atölyelerde ağır ve tehlikeli işlerde çalışıyor.

‘Ucuz işçi’ düzeni, sığınmacıların önlemsiz ve kayıt dışı çalıştırılmasıyla çok sayıda insanı hayati tehlikeyle yüz yüze bırakıyor.


İzmir’in Bornova İlçesindeki Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde büyük krize neden olan Suriyeli işçi düzeni bu kez korkutucu bir haberle gündeme geldi.

İşlerde yapıştırıcı ürün kullandırılmasına bağlı olarak son aylarda çocuk işçiler dahil olmak üzere birçok işçide ciddi bir hastalık olan Polinöropati’nin görülmeye başladığı bildirildi.
 
Hasta yakınları sitede yaklaşık bir yıldır günde 12-14 saat çalıştırıldıklarını, herhangi bir işyeri hekimliği ya da iş güvenliği hizmeti alamadıklarını ve işe giriş muayenelerinin yapılmadığını ifade etti.


 
Uzmanlar işyerlerinde yapıştırma işlerinde son aylarda yapıştırıcı ürünler kullanılmaya başlanmasından sonra, bazı işçilerde halsizlik, çabuk yorulma yakınmalarının başlaması sonucu hastaneye müracaat eden işçilerin nöroloji polikliniğinde yapılan değerlendirmelerinde; güç kaybı, derin tendon reflekslerinde azalma saptanmış, yapılan EMG’ de sekonder aksonal tutulumun eşlik ettiği kronik demiyolizan, motor, simetrik polinoropati bulguları tespit edildiğini açıkladı.

UZMANLAR NE DİYOR?


 
DR. ERGÜN DEMİR (SAĞLIK POLİTİKALARI ÇALIŞMA GRUBU): Türkiye’de Suriyeli göçmenlerin çalışma hakkı olmadığı için kaçak işçi statüsündeler ve hak ihlallerinde başvurabilecekleri hiçbir merci yoktur.
Sosyo-ekonomik durum, barınma, fiziki çevre, çalışma ve iş koşulları sağlılığın en önemli belirleyici olup, çalışma koşulları yaşamı, iyi olma halini ve sağlığı etkiler.
Işıkkent ayakkabıcılar sitesinde çok tehlikeli işlerde kaçak çocuk işçi çalıştıran, İş sağlığı ve güvenliği önlemi almayarak çalışanları bu yapıştırıcı etkene maruz bıraktırarak hastalanmalarına neden olan ve insanların yaşamlarını çalan, işyerleri denetlenerek gerekli tedbirleri almalarını sağlanması ve yasalar çerçevesinde cezalandırılmaları gerekmektedir. Gerekli acil önlemler alınmadığı sürece bu yapıştırıcı ürüne maruz kalan ve polinöropati gelişen Suriyeli işçi sayısı gün geçtikçe artacaktır.
         
PROF. DR. YÜCEL DEMİRAL (9 EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HALK SAĞLIĞI ÖĞRETİM ÜYESİ) : Bazı hastaların yapılan idrar incelemesinde 2-5 Hexandion saptanmıştır. Bu madde yapıştırıcı olarak kullanılan “n-hexane and methyl n-butyl ketone” un bir metabolitidir. Methyl n-butyl ketone’un (CAS 591-78-6) periferik motor polinöropati yaptığı iyi tanımlanmış bir maddedir. Vücuda alınması solunum yoluyla olmakta, yüksek dozlarda akut maruz kalımda baş dönmesi, sersemlik, uyku hali, narkoz, üst solunum yollarında irritasyon gibi bulgulara neden olmaktadır. Kronik maruz kalımda polinöropati ve kranial sinir tutulumları olabilir. Özellikle bacaklarda güç kaybı, hiposteni, aşil tendon refleksinin kaybolması görülebilmektedir. Hastalığın gelişmesi yavaş seyretmektedir ve bulgular maruz kalımım kesilmesini takiben iki yıl kadar sürebilmektedir. Ancak bazı bulgular kalıcı olabilmektedir.
 
POLİNÖROPATİ NEDİR?
Polinöropati vücuttaki sinirlerin işlevlerini kaybetmesine neden olan bir hastalıktır. polinöropatide tutulan sinirin işlevini kaybetmesine bağlı değişik nörolojik kayıplar oluşmaktadır.

Polinöropatinin belirtileri; Polinöropatilerde kollarda ya da bacaklarda güç kaybı, uyuşma, yanma ve ağrı izlenmekle birlikte kabızlık, idrar başlatamama veya tutamama, çift görme gibi yakınmalar da olabilmektedir.
 

 
Otomobiliyle benzin istasyonuna daldı: 1 yaralı
 
Otomobil satışlarında patlama!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yamazan 6 Temmuz 2015 Pazartesi 11:50

bu insanları vergimizle besliyoruz kamplarda yedikleri yemek listesini görün kaçımızın evinde yeniyor bedava sömürüye alışmışlar savaştan kaçtılar diyenlere tek sözüm suriyeden gelen doktor,hakim savcı öğretmen hemşire avukat işçi memur polis asker mühendis mütahit neden gelmiyor aç çapulcu geliyor...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İGC Başkan Kocaoğlu’nu ağırladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ...
5 maddede Ankara’nın Suriye yol haritası!
Türkiye-Suriye sınırındaki kritik noktaların son dönemde savaşan taraflar ...
İzmir'de korkunç son: 8. kattan ölüme düştü
İzmir'in Karabağlar İlçesi'nde, oturduğu 8'inci kattaki evinin balkonundan ...
 
Polisten açlık grevine müdahale: 1 gözaltı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri sabah ...
‘3. köprü yolu iptali’ne sürgün gibi tayin!
Yapımı hızla süren 3. köprünün bağlantı yollarının Beykoz ve Sarıyer Rumelifeneri’ndeki ...
Rıza Sarraf'a suç duyurusu: 5 yıl hapis yatabilir
Koruma Kurulu, "tescilli yapıya zarar vermek" gerekçesiyle savcılığa suç ...
 
Çeşme'de suç örgütü operasyonu: 7 gözaltı
İzmir'in turistik ilçesi Çeşme'nin Aya Yorgi Koyu'nda bulunan bir beach ...
Bodrum'da orman yangını: 5 hektar kül oldu
Bodrum'da ilk belirlemelere göre, yıldırım düşmesi sonucu ormanlık alanda ...
Saklıkent'te HES'e Danıştay freni
Danıştay 14’üncü Dairesi, Muğla’nın Fethiye ve Antalya’nın Kaş ilçe ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva