HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Mayıs 2018 Pazar - 10:38

Olivtech'ten mesaj: Sağlıklı süt için

Olivtech Fuarı kapsamında gerçekleşen “Süt ve Süt Ürünlerinin Doğru Üretimi ve Bilinçli Tüketimi” konulu Gurme Sohbetler’de açıkta satılan sütlerin güvenli olmadığı, sağlıklı süt içmenin önemi vurgulandı. 

Olivtech ten mesaj: Sağlıklı süt için

Bu yıl ikinci kez Gurme İzmir adı altında düzenlenen Olivtech - 8. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknoloji Fuarı, ünlü aşçıların, tadım uzmanlarının, zeytin ile zeytinyağı ve şarabın yanında süt ürünlerini de buluşturdu. Olivtech kapsamında gerçekleşen Gurme Sohbetler söyleşilerinde “Süt ve Süt Ürünlerinin Doğru Üretimi ve Bilinçli Tüketimi” konusu masaya yatırıldı. Alanında uzman konuşmacılar, açık süt yerine sağlıklı sütlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. 

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Harun Kesenkaş, günümüzde hala daha açıkta ve sokakta süt satışı yapıldığına dikkat çekerek, “Açıkta satılan sütler sağım yapan kişiden, kaplardan, hayvan memesinden, çevreden kaynaklanan birçok hastalık etmenini beraberinde barındırabilir. Özellikle yaz aylarında, sokakta satılan sütlerde mikroorganizma sayısı hızla artacağı için risk oluşturur ve süt rahatlıkla bozulur. Sütü satan kişi süte hile yapabilir, koruyucular katabilir. Kamuoyunda sanki sokak sütü organiktir algısı var. Sokak sütü organiktir algısı yanlıştır. Organik süt üretimi başlı başına ayrı bir konu… Algıyı doğru kılmak lazım. Türk Gıda Kodeksi Tebliği’nde kaliteli çiğ süt üretimi ile ilgili şartlar vardır. Süt işleyen fabrikalar buna uymak zorundadır. Sokak sütünün riskli olduğu, belli olmayan kaynaklardan geldiği, hile yapılabileceğinin de altını çizelim. Birçok hastalık etmenini beraberinde getirebilir. Yerel perakendeciler tarafından tebliğe uygun olarak arz edilen çiğ sütler tercih edilmelidir. Süt sağlıklı tüketilmesi gereken bir besindir. Açıkta süte güvenmeyin, sağlıklı süt için” dedi. 

“SOKAK SÜTÜNDEN UZAK DURUN” 
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Sedef Nehir El, “Televizyonlardan o kadar çok yalan yanlış bilgiyle donatıldık ki, sütle ilgili gerçekler değişti. Ben doğruyu söylüyorum, o yüzden beni hiçbir televizyon programına çağırmıyorlar. Yalan haberin yayılma hızı doğruya göre altı kat daha fazla. Kanal beni niye çağırsın! Süt için diyorum, içmeyin demiyorum. Süt, bebek, çocuk, yetişkin herkes için önemli gıdalardan birisi. Son nefesimize kadar içebileceğimiz en önemli içeceklerden birisi. Lütfen köy köy dolaşıp sokak sütü peşine düşmeyin. Hastalık yapan pek çok mikroorganizma mutlaka sokak sütüne bulaşır. Enfeksiyonlara neden olabilir. Ürettikleri toksinler de var. Kaynatma işlemi bunu yok edemez. İnsan vücudunda birikir, kanser gibi hastalıklara neden olur. Çiğ süt ile sokak sütünü de karıştırmayın. İkisi de çok farklı şeyler” dedi. 

Bilgi karışıklığının son dönemde bir hayli fazla olduğunu kaydeden Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Koca ise, “Tüketici olarak da bilgisizce yapılan açıklamaları göz ardı edip bilimsel açıklamaları dikkate alarak tüketimi ona göre yapmalıyız” dedi. 

Tire Süt Kooperatifi Üretim Müdürü Fatih Karataş da, “Ürünlerin iyi bir fiyata iyi işlenmiş şekilde size ulaşması için biz üreticilerin ayakta kalması gerekiyor. Ciddi sıkıntılar var, eğer üreticiler üretemezse büyük sorunlar bizi bekliyor” diye konuştu.

 
İzmir'de iğrenç olay: Bu nasıl baba?
 
Karabağlar'da Anneler Günü buluşması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borkem’de yeni dönem başladı
Bornova Belediyesi’nin İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteği ile İŞKUR ve ...
Binlerce İzmirli Kiraz Festivali’nde coştu 
Buca Belediyesi, Belenbaşı Yörük Kültürünü Tanıtma ve Kiraz Festivali’nde ...
Urla İskele’ye yeni çehre
Urla Belediyesi, kentin çok sayıda konuk ağırladığı İskele Mahallesi’nde ...
 
İzmir'de lezzet şov!
Olivtech - 8. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri ...
Bornova’da temizlikten taviz yok
Bornova Belediyesi’nin, temiz çevre duyarlılığını artırmak amacıyla başlattığı ...
Olivtech'te kalite ödülleri sahiplerini buldu 
2018 Türkiye Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Ödülleri, Olivtech – 8. Zeytin, ...
 
Konak'ta yılın annesi Hürtürk
Risk altındaki çocukların topluma kazandırılması adına ortaya koyduğu ...
Karşıyaka'da Anneler Günü'ne ve yenilenen anıta muhteşem kutlama
Karşıyaka Belediyesi, Anneler Günü’nü Selda Bağcan konseri ile kutladı. ...
Kocaoğlu çiçeklerle sokağa çıktı ve...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, açılış töreni için gittiği ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva