HABERLER>GÜNCEL
25 Temmuz 2017 Salı - 09:00

Müslümanlar Mescid-i Aksa kararını bugün verecek!

İsrail Mescid-i Aksa kapısına koyduğu dedektörleri kaldırdı ancak Müslümanlar sabah namazını içeri girmeden kapıda kıldı. Aksa'ya girip girmeme kararı bugün yapılacak toplantıda verilecek.

Müslümanlar Mescid-i Aksa kararını bugün verecek!

İsrail polisinin Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurduğu elektronik arama dedektörlerini kaldırmasının ardından Müslümanlar içeriye girip girememe kararını bugün verecek.

Dedektörlerin kaldırıldığı gece saatlerinde Harem-i Şerif'in Aslanlı (Esbat) kapısında gazetecilere açıklama yapan Aksa imamlarından Şeyh Raid Dâna, sahadaki durumun henüz netlik kazanmadığını söyledi. Dâna, "Metal arama dedektörleri kaldırıldı ancak sunulan alternatifin ne olduğunu bilmiyoruz" diye konuştu. 

Mescid-i Aksa Vakfı yetkililerinin siyasi liderlerle birlikte sabah saatlerinde bir değerlendirme toplantısı yapacağını belirten Dâna, nasıl bir adım atılacağına bu toplantıda karar vereceğini kaydetti.

Toplantıda alınacak kararın sokaktaki halkın kararı olacağını ifade eden Dâna, "Biz vakıf olarak sokağı dinleyeceğiz. Eğer sokak evet derse biz de evet diyeceğiz. Yok eğer hayır derse biz de hayır diyeceğiz" ifadelerini kulandı. 

CEMAAT SABAH NAMAZINI KAPIDA KILDI

Öte yandan cemaat sabah namazını yine içeri girmeyerek Mescid-i Aksa'nın kapısında kıldı. 

Namazın ardından değerlendirmelerde bulunan Mescid-i Aksa Vakfı Basın Sözcücü Firas Dibs, Kudüs Müftüsü Muhammed Hüseyni, Mescid-i Aksa Müdürü Ömer Kisvani ve diğer vakıf yetkililerinin sabah saat 8'de bir toplantı yapacaklarını söyledi.

"HEPSİ KALDIRILDI"

Dibs, "Şu anda kapıda arama dedektörleri ve kamera gözükmüyor, hepsi kaldırıldı. Kudüs halkı ulemanın bu sabahki toplantıda ne karar vereceğine kulak kesilmiş durumda. Zannediyorum ulema bugün Aksa'ya girme kararı alacak" diye konuştu.

Müslümanlar Aksa'ya girmeye karar verirse bu sabah kılınan namaz, dedektörleri protesto etmek için kapıda kılınan son namaz olacak. 

DEDEKTÖRLER KALDIRILDI

İsrail polisi gece saatlerinde Mescid-i Aksa'nın kapılarındaki elektronik arama dedektörlerini kaldırmıştı.

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin gece geç saatlere kadar süren toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, "Güvenlik Kabinesi tüm güvenlik birimlerinin tavsiye ettiği üzere metal arama dedektörlerini kaldırarak, bunun yerine ileri teknolojiyi kullanarak başka önlemler almaya karar verdi. Bu şekilde (etrafı surlarla çevrili Kudüs'ün) Eski Şehir bölgesi ve Mescid-i Aksa'da ibadet edenlerin güvenliği sağlanacak" ifadelerine yer verilmişti.

Söz konusu ileri teknoloji önlemlerin hayata geçirilene kadar "çok sayıda polisin şehre konuşlandırılacağı ve Aksa'ya yapılan ziyaretlerin güvenliğini sağlamak için zaruri adımların atılacağı" belirtilen açıklamada, "teknolojik önlemlerin" bugünden itibaren 6 ay içinde tamamlanabilmesi için hükümetin 100 milyon Şekel (yaklaşık 28 milyon dolar) bütçe ayırdığı bildirilmişti.

GECE POLİS MÜDAHALESİ

Öte yandan İsrail polisi, dedektörlerin söküldüğü saatlerde Kudüs'ün Aslanlı kapısında toplanan Filistinli gençlere göz yaşartıcı gaz ve ses bombalarıyla müdahale etti. Filistinli gençlerle polis arasında yaşanan çatışmalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü. 

İsrail polisi, 14 Temmuz Cuma günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği 3 Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan 2 İsrail polisi ise kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybetmişti. Olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatan İsrail güçleri, Harem-i Şerif'in iki kapısını pazar günü açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti.

İsrail, Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurduğu metal dedektörler vasıtasıyla Aksa Vakfınca kontrol edilen Harem-i Şerif'te egemenlik sağlamak istiyor. Filistin halkı, metal dedektörlerin güvenlik gerekçesiyle değil Aksa üzerinde hakimiyet kurma amaçlı olduğunu düşünüyor.

İsrail'in, Aksa'yı yönetme hakkını resmi olarak tanıdığı Aksa Vakfına danışmadan attığı bu tek taraflı adımın kabulü halinde bunu daha ileri adımların takip edeceğini belirten Filistinliler, böylece Aksa'nın zamansal ve mekansal olarak bölünüp Yahudilere tahsisinden ve ellerinden alınmasından endişe ediyor.

Dedektörlerin kurulduğu günden beri Aksa'nın kapılarına gelerek burada namazlarını eda eden binlerle Filistinli ile İsrail polisi aarsında çatışma yaşanıyordu. (AA)

 
Ege Denizi’nde kriz çıkaran istihbaratın kaynağı belli oldu
 
'İçtüzük değişikliğiyle teamüller kural olacak'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege Denizi’nde kriz çıkaran istihbaratın kaynağı belli oldu
3 Temmuz 2017’de, Türk bandıralı ticaret gemisine Yunan Sahil Güvenlik ...
İzmir'de akıl almaz olay: Su şişesiyle burnunu kırdı!
Ege Ünivesitesi Hastanesi'nde güvenlik görevlisi, 22 yaşındaki Merve Demir, ...
Bu söylentiler yayılmıştı: Erdoğan yanıt verdi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in, geçen hafta Cumhurbaşkanı ...
 
Kan donduran rapor: 300 bini geçti!
Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği’nin ‘2016 Çocuk İstismarı Raporu’ ...
Polis müdürüne gizli kameralı tuzak
FETÖ’cü polislerin, Baltalimanı Polis Evi’nde kalan bir polis müdürüne ...
Vatandaşlar dövdü, polise teslim etti!
Şanlıurfa'da, alkollü olduğu ileri sürülen 2 genç, belediye önünde bıçakla ...
 
Mahkemeden 'öteki' erkek kararı: Emsal olacak
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 25. Hukuk Dairesi, F.A isimli vatandaşın, ...
Ege'de gece yarısı korkutan deprem
Muğla 6.5'luk depremin ardından sallanmaya devam ediyor. Kentte gece saatlerinde ...
Ölüden vurgun! O çete çökertildi!
İstanbul'da, yıllardır işlem yapılmayan ve ‘ölü hesap’ olarak nitelendirilen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva