HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
6 Kasım 2020 Cuma - 14:29

Murat Koç: Yapı denetimi sigorta şirketlerinin sorumluluğunda olsun

25’inci Dönem İzmir Milletvekili Murat Koç, yapı denetim firmalarının bağımsızlaştırılması çağrısında bulundu. Koç, “Yapı denetim firmalarının ücreti sigortalar tarafından ödenmeli, Sigorta şirketleri ücretini ödedikleri ve sorumluluğunu aldıkları inşaatın denetimini en iyi şekilde yaptıracaklardır. İnşaatlara da daha temelden sigorta şartı getirilmelidir” diye konuştu.

Murat Koç: Yapı denetimi sigorta şirketlerinin sorumluluğunda olsun

Bornova, Bayraklı bölgesinde birçok binanın müteahhitliğini yapan, 25’inci Dönem İzmir Milletvekili Murat Koç, inşaatların temelden sigortalanması gerektiğini belirtti. “Yapı denetiminin sağlıklı ve tarafsız yapılabilmesi için, denetim firmaları da ücretini sigorta şirketinden almalı” diyen Koç, “İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde saat 14.51’de, Seferihisar körfezi açıklarında, AFAD verilerine göre 6.6, Kandilli Rasathanesi verilerine göre 6.9 büyüklüğünde meydana gelen depremde 114 vatandaşımızı, canımızı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Türkiye’nin deprem kuşağında yer alan bir ülke olduğunu uzun yıllardan beri biliyoruz. Ülkemizin yüzde 60’ı deprem riskiyle yaşıyor. Uzun yıllar boyu İzmir’de müteahhitlik yaptım. Depremde en çok yıkım gerçekleşen Bayraklı ve Bornova bölgelerimizde birçok bina yaptım, Allah’a hamd olsun ki binalarımızda çatlak dahi oluşmadı. Yıkım meydana gelen binalarda birbirinden farklı sorunlar var, zemin etüdü yapılmadı, projeler gerektiği gibi kontrol edilmedi, yanlış bilgiyle müteahhitlere beton sulaması gerektiği gibi yaptırılmadı, betonlar yandı, TUS’lar uygulanmadı” ifadelerini kullandı.

“YAPI DENETLEMENİN ÖNEMİ”
Yapı denetiminin depremle mücadelede en önemli faktörlerin başında geldiğine dikkat çeken Koç, “Yapı denetimi ve sigorta, inşaatın temelinden başlamalıdır. Sigortalar, binalar ruhsat aşamasındayken yaptırılırsa, kontrollü denetim yapılacaktır. Bina yaşadığı müddetçe sorumluluğunu taşıyacak sigorta şirketi, binada projeden, zemin etüdüne, binanın imalatına teknik çalışmalara dair her adımı en iyi şekilde denetletecek ve yaptıracaktır. Tıpkı denetleme gibi binanın sigortası da temeliyle birlikte başlamalı ve bina var olduğu müddetçe devam etmelidir. Sigorta şirketi hukuki ve maddi sorumluğu aldığı için, denetlemeyi en iyi şekilde yaptıracak, sıkı takip edecek kurumdur. Bu sebeple yapı denetim sorumluluğu da sigorta şirketine devredilmelidir. Yapı denetim firmalarının ücreti sigortalar tarafından ödenmeli ve yapı denetim firmaları bağımsızlaştırılmalıdır. Bu yasal düzenlemelerin acilen yapılması, bir daha bu denli büyük acılar yaşamamamız için atılması şart olan adımlardandır. Eski binalar da çok acil olarak kentsel dönüşüm kapsamına alınmalıdır. İnşaat aşamasındaki sigorta primleri de yapı kullanım belgesi alan kullanıcı tarafından ödenmelidir. Trafik sigortası sistemi binalar için de uygulanmalıdır” açıklamasında bulundu.

“DEPREM BİLİM KURULU OLUŞTURULSUN”
Türkiye’nin coğrafi olarak deprem kuşağında yer aldığını ve depremle A’dan Z’ye mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Murat Koç, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan ‘Deprem Komisyonu’ umut vaat eden bir adım. Bu komisyonun hızlıca emin adımlar atması ve ülkemizde bir daha depremden kaynaklı bir can kaybının yaşanmaması da en büyük temennim. Ben buradan başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a tüm siyasi parti liderlerimize, bakanlarımıza, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, Deprem Komisyonu’nun yanı sıra tıpkı Koronavirüsü ile olan mücadelemizde hayata geçirdiğimiz ‘Korona Bilim Kurulu’ gibi bir ‘Deprem Bilim Kurulu’ oluşturulması çağrısında bulunmak istiyorum. Bu kurulda bilim insanlarımız, mühendislerimiz, mimarlarımız, müteahhit temsilcileri gibi sektörü, coğrafyayı, zemini bilen yani, teoriye ve uygulamaya hakim insanlarımızın bir araya gelerek çalışma yürütmesi gerektiğine inanıyorum. Deprem Bilim Kurulu’nun yaptığı çalışmalar da gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması ve yürütme makamınca atılacak adımların hızlıca atılmasını sağlayacağı kanaatindeyim” dedi.

 
İstanbul'da dede ve torununa silahlı saldırı
 
İzmir'in deprem konutları projesine revizyon: Yeni yer belli oldu
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
9 Kasım 2020 Pazartesi 12:56

SİGORTA YAPILSIN YAPILMASINA FAKAT MÜTEAHİT HEMEN SİGORTA FİRMALARINA EN DÜŞÜK PRİMDEN YAP DESİN MÜTEAHİT EFENDİNİN DİĞER SİGORTALARINI KAÇIRMAMAK ADINA ACENTEDE EN DÜŞÜK ( EKSİK SİGORTA )YAPSIN HANGİ İŞİMİZ DÜZGÜNKÜ BU DÜZGÜN OLSUN İLK ÖNCE EĞİTİM ŞART İLK ÖNCE DASK ( DEPREM SİGORTASININ )ZORUNLU OLDUĞU BİLİNMELİ İNSANLAR SİGORTA YAPTIRIRKEN DE YANLIŞ BEYAN VERMEMELERİ GEREKİYOR DEPREM SİGORTASININ İZSU , TEDAŞ DA ZORUNLUYMUŞ KİRACI DEĞİŞİNCE ABONELİK İŞLEMİ İÇİN GEREKLİYMİŞ MT2 AZ GÖSTERİP AZ PRİM ÖDEYELİM MANTIĞININ EĞİTİLMESİ GEREKİYOR EĞİTİM ŞART

Yorumu oyla      2      3  
Fikret çelik 7 Kasım 2020 Cumartesi 07:22

Çok haklısınız vekilim. Büyük sorun olan kontrol veya yanlış uygulamalar depremde binaları yerle bir ediyor. Sonra da tek suçlu müteahit oluyor. Halbuki proje ler bir ekip tarafından yapılıyor. Zemin etüdü yapan müh. Yanlış done verdiyse proje ci buna uygun çizdi veya çizmedi. Kontrol de iyi veya kötü bina bitince sorumluluk kim de. Müteahit yanında çalıştırdığı müh. Neden maaş veriyor. Neden bu kişiler sorumluluk almıyor. İş bu kadar basit olmaması gerekiyor . Tabi sigorta fidanları bunu yaparsa hasar öder. Öderde bu projede çalışan bütün müh. Bu hasar giderini çıkarır

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
100 depremzedeye kapısını açan Avcılar İnşaat’tan destek çağrısı
Elindeki stok gayrimenkuller ile kendi kiraladığı 100 daireyi depremzedelere ...
Belediye resmen talep etti: TOKİ o ihaleyi iptal etti
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı TOKİ’nin satışa çıkarttığı Çiğli’de ...
Deprem konutları için düğmeye basıldı: 5 katı geçmeyecek!
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir depreminin ardından yeni ...
 
Bornova ve Bayraklı'da 100 bin bina incelenecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ekipleri, saha ...
İnşaat Mühendisleri Odası’ndan 'hızlı tarama' çağrısı: Göreve hazırız
İzmir İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, hızlı ...
SGK'nın İzmir'deki dev arazisi satışta!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, İzmir'in Bayraklı ilçesinde yer ...
 
İzmir'in turizm cennetinde 3 milyonluk satış!
İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Özdere Mahallesi'nde yer alan bin 506,24 ...
İmzaya kaldı… Sarnıç’ın gözü kulağı Ankara’da!
Kendi evleri için hala ecrimisil ödemek zorunda kalan Sarnıç sakinlerinin ...
Başkan Karabulut: Planlama sürecinde derneğimiz de masada
İnciraltı planlama çalışmalarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva