HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Ocak 2020 Cuma - 12:16

Müfettişler sordu: İzmir Arena niye vergi ödemiyor?

Sayıştay, Bayraklı Belediyesi’nin İzmir Arena’dan eğlence vergisi almadığını tespit etti. Raporda, “Adı geçen işletmede 2018 yılı içerisinde 9 adet etkinlik gerçekleştirilmiş ve bu etkinliklerde 16 bin 913 adet bilet satılarak toplam 925 bin 277,30 TL hasılat elde edilmiştir. İşletme tarafından elde edilen bu hasılat tutarı üzerinden Belediyenin eğlence vergisi tahakkuk ettirmesi gerekmektedir. Sonuç olarak bahsedilen işletmelere eğlence vergisi tahakkukunun yapılmaması, Belediyenin gelir kaybına uğramasına ve Faaliyet Sonuçları Tablosunda gelirlerin eksik görünmesine neden olmuştur” denildi.

Müfettişler sordu: İzmir Arena niye vergi ödemiyor?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ-  Bayraklı Belediyesi’nin 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu oluşturuldu. 2019 yılının Kasım ayında hazırlanan raporda önemli bilgilere rastlandı. Kurum raporda önemli tespitler yaparken belediyeye de bazı uyarılarda bulundu.

Kiralama ihaleleri, sözleşmeli personelin gerekli şartı taşımadan işe alınması gibi tespitlerin yapıldığı raporda eğlence vergisi üzerinden önemli bir bilgilendirmeye yer verildiği görüldü.

Kentin popüler mekanı İzmir Arena’dan eğlence vergisi alınmadığı ve belediyenin zarara uğratıldığı belirtildi.

SAYIŞTAY: YAKIT BEDELİ DAHİL OLARAK KİRALAMA YAPMIŞSIN!
‘Bazı Taşıtların Yakıt Bedeli Dahil Olacak Şekilde Kiralanması’ bulgusu altında, “Bazı Taşıtların Yakıt Bedeli Dâhil Olacak Şekilde Kiralanması 2006/10193 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller’in “Genel esaslar” başlıklı 6’ncı maddesinde, hizmet alımı suretiyle taşıt edinilebilmesinin genel esaslarından biri olarak taşıtların yakıt hariç şoförlü veya şoförsüz edinilebileceği sayılmıştır” tespiti yapıldı.

Sayıştay yaptığı bilgilendirmede, “Yapılan incelemeler neticesinde; Bayraklı Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 2018 yılı içerisinde ihalesi yapılan 2018/153558 ihale kayıt No’lu “Araç ve İş Makinası Kiralanması Hizmeti Alımı İşi (5 Adet Sürücülü)” ile kiralanan 73 taşıtın 62 tanesinin, 2018/272616 ihale kayıt No’lu “Araç ve İş Makinası Kiralanması Hizmeti Alımı İşi (7 Adet Sürücülü)” ile kiralanan 73 taşıtın 49 tanesinin ve 2018/300947 ihale kayıt No’lu “Araç ve İş Makinası Kiralanması Hizmeti Alımı İşi (7 Adet Sürücülü)” ile kiralanan 73 taşıtın 49 tanesinin yakıt dahil bir bedel üzerinden kiralandığı görülmüş olup söz konusu kiralamaların mevzuata aykırılık teşkil ettiği değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verdi.

İZMİR ARENA’DAN EĞLENCE VERGİSİ ALINMIYOR!
‘Eğlence Vergisi Tahakkuklarının Yapılmaması’ bulgusu altında tespitlerde bulunan Sayıştay, “Bayraklı Belediyesi sınırları ile mücavir alanlar içerisinde yer alan bazı işletmelerin faaliyetleri eğlence vergisine tabi olmasına rağmen söz konusu işletmeler için eğlence vergisi tahakkuk ettirilmediği görülmüştür” dedi.

Kurum ayrıca, “2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 17’nci ve 18’inci maddelerinde; bu kanunun 21’inci maddesinde belirtilen eğlence işletmelerinin faaliyetlerinin eğlence vergisine tabi olduğu ve verginin mükellefinin eğlence yerlerini işleten gerçek veya tüzel kişiler olduğu açıklanmıştır. Aynı Kanun’un 21’inci maddesinde ise eğlence faaliyetleri; biletle girilen yerler, müşterek bahisler ve biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yerleri olmak üzere üç gruba ayrılarak verginin nispeti ve miktarı belirlenmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde; Kurum kayıtlarına göre yalnızca 1 adet eğlence vergisi mükellefinin olduğu görülmüştür. Bayraklı Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünce verilen ruhsatların faaliyet konularına göre taranması neticesinde belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde biletle girilmesi zorunlu olmayan eğlence yeri olarak 71 adet işyeri tespit edilmiştir. Ayrıca biletle girilen eğlence yeri olarak tespit edilen İzmir Arena için; Biletix Bilet Dağıtım Basım ve Ticaret A.Ş’den söz konusu işletmede 2018 yılı içerisinde, bilet satışı gerçekleştirilen etkinlikler ve bu etkinlikler için satılan bilet sayısı ile bilet satışlarından elde edilen toplam hasılatı içeren bilgiler alınmıştır. Bu kapsamda, adı geçen işletmede 2018 yılı içerisinde 9 adet etkinlik gerçekleştirilmiş ve bu etkinliklerde 16 bin 913 adet bilet satılarak toplam 925 bin 277,30 TL hasılat elde edilmiştir. İşletme tarafından elde edilen bu hasılat tutarı üzerinden Belediyenin eğlence vergisi tahakkuk ettirmesi gerekmektedir. Sonuç olarak yukarıda bahsedilen işletmelere eğlence vergisi tahakkukunun yapılmaması, Belediyenin gelir kaybına uğramasına ve Faaliyet Sonuçları Tablosunda gelirlerin eksik görünmesine neden olmuştur” ifadelerine yer verdi.

YABANCI DİL ŞARTI TAŞIMAYANLAR İŞE ALINMIŞ
‘Sözleşmeli Olarak İstihdam Edilen Personelin Mevzuatta Aranan Şartları Taşımaması’ bulgusu altında da, “Bayraklı Belediyesinde 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesine göre programcı kadrosunda sözleşmeli personel olarak çalışmakta olan 2 kişinin söz konusu kadro için gerekli olan yabancı dil şartını taşımadıkları görülmüştür tespitine yer verildi. 

 
Bayraklı Belediyesinde personele etkili iletişim semineri
 
İzmirim Kart bakımda: 'Online dolum'a 1 hafta mola!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı Belediyesinde personele etkili iletişim semineri
Bayraklı Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, vatandaşlarla sorunsuz ...
Kemalpaşa’lı sporcular madalya için ter dökecek
Kemalpaşa Taekwondo Spor Kulübü sporcuları, 7’nci Uluslararası Türkiye ...
Karabağlar'ın Kibar Çok Amaçlı Tesisi'nde inşaat sürüyor
Karabağlar Belediyesi’nin, hizmetleri yurttaşların ayağına götürme hedefi ...
 
Narlıdere 'Çocuk Senfoni'nden huzurevi konseri
Narlıdere Belediyesi tarafından kurulan ve İzmir’de ilk olma özelliği ...
Gaziemir'de 'Yalnızlıkla Mücadele Birimi'
Toplumda giderek artan yalnızlık sendromuna karşı Gaziemir Belediyesi ...
EMITT Turizm Fuarı’nda Çeşme Farkı
Dünyanın en büyük dört turizm fuarından biri  olan EMITT Doğu Akdeniz ...
 
Buca'da gençlere tesis çağrısı
Buca Belediyesi, Türkiye’ye örnek olan merkezlerindeki hizmetleri, Bucalıların ...
Çeşme Belediyesi’nin Sayıştay raporunda yok yok!
Sayıştay, Çeşme Belediyesi’nin tahakkuk tahsilat oranı düşük olan gelir ...
Çiğlili çocuklar iklim değişikliğini çizdi
Çiğli Belediyesi, iklim değişikliği ile mücadelenin güçlendirilmesi ve ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva