HABERLER>İŞ DÜNYASI
27 Şubat 2017 Pazartesi - 08:44

Milyonları ilgilendiren haber: O süre kısalıyor!

İş dünyası temsilcileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na işçilerin kendilerine dava açabilmeleri için tanınan zamanaşımı sürelerinin çok uzun olduğu şikayetinde bulundu. Müezzinoğlu, sürenin 5-10 yıl olan sürenin 2-5 yıla çekilebileceğini söyledi.

Milyonları ilgilendiren haber: O süre kısalıyor!

İşçi alacaklarında dava açma için verilen “zamanaşımı” süreleri yeniden düzenleniyor. İşçiler mevcut durumda isterlerse geçen yıl ödenmeyen ücret veya mesailere ayrıca işten atıldıklarında ise tazminat hakları için işveren dava açabiliyorlar. Bunun için halen ücretlerde 5 yıl, tazminatlarda 10 yıla kadar zamanaşımı süresi bulunuyor ve bu süre içinde istenirse çalışan tarafından işverene dava açılabiliyor.

Ancak iş dünyasından gelen itirazlar üzerine konu gündeme alındı. İş dünyası, 10 yıla kadar uzayan sürelerin suiistimallere neden olduğu ve çalışma hayatında barışı bozduğunu savunuyor. 

Hürriyet’ten Hacer Boyacıoğlu’nun haberine göre yapılacak yeni düzenlemede, zamanaşımının 2 ila 5 yıl arasına çekilebileceği belirtiliyor.

BAKAN DA AÇIKLADI
Konu geçtiğimiz günlerde işadamlarıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun bir araya geldiği toplantıda da tartışıldı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun ev sahipliğindeki toplantıda, zamanaşımı davalarında sürenin çok uzun olmasının sıkıntılara neden olduğunu belirten işadamlarına yanıt veren Müezzinoğlu, Adalet Bakanlığı’yla birlikte yeni bir çalışma yürüttüklerini ve süreleri gözden geçireceklerini söyledi. Zamanaşımları konusunda yapılacak çalışma hem Borçlar Kanunu, hem de İş Kanunu’nda değişiklik yapılmasını içeriyor.

SON KARAR MECLİSTE
Çalışma Bakanlığı yetkilileri, zamanaşımı sürelerinin sınırlandırılması konusunda ilk olarak 2 yıl seçeneğinin gündeme geldiği bilgisini verdi. Ancak bir süredir yürütülen çalışmaya gelen görüşler sonrasında, zamanaşımının 2 ila 5 yıl arasına çekilmesi düşüncesi oluştu. Yetkililer, “Düzenlemenin yer alacağı taslak çalışması Adalet Bakanlığı’nca yapılıyor. Taslak, TBMM’ye sevk edildiğinde, süre konusunda son kararı komisyon karar verir” görüşünü dile getirdi.

TAZMİNAT İÇİN 10 YIL SÜRE VAR
Halen geçerli olan mevzuata göre, iş alacak davalarında farklı kanunlara göre zamanaşımı uygulanıyor. Bu kapsamda tazminatlar için Borçlar Kanunu’na göre işlem yürütülüyor ve zamanaşımı süresi 10 yıl olarak hesaplanıyor. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ayrımcılık tazminatı ve iş kazası sebebiyle doğan alacaklar da, bu kapsamda yer alıyor. Ücretlerdeki zamanaşımında ise 1475 sayılı İş Kanunu hükümleri dikkate alınıyor.
Yolluk, ikramiye, izin ücreti ve fazla çalışma ücretleri de bu kapsamda değerlendiriliyor ve alacağı bulunduğunu belirten çalışanın 5 yıl içinde dava açması gerekiyor. İşe iade davasında ise süre bir ayla sınırlı bulunuyor. İşverence sebepsizce veya geçerli olmayan bir sebeple iş akdinin feshedildiğini belirten çalışanın, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde dava açma hakkı bulunuyor.

 
Büyük aşk bitti mi?
 
Oscar tarihinde bir ilk: Yanlış anons!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nokia 3310 efsanesi geri döndü
Nokia 3310 efsanesi yenilenmiş haliyle geri döndü! MWC 2017 kapsamında ...
Kuşadası'nda fuar bereketi
Efes Kongre Merkezi'nde GL Platform Fuarcılık tarafından düzenlenen Ege ...
Migros’un Akdeniz Direktörü anlattı: Başvurular kalite yükseltiyor!
Migros Akdeniz Bölge Direktörü Cem Eyüpoğlu, ekonomik koşullardan dolayı ...
 
Bakan Özlü'den DB Enerji'ye tam not
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir'in Torbalı ilçesinde ...
Egeli otomotivciler vergi indirimi istiyor
Piyasalardaki sıkıntıyı aşmak ve tüketici taleplerini harekete geçirmek ...
Fed tutanaklarında faiz artışı eğilimi
ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, birçok Fed ...
 
İzmir ve Bursalı iş kadınları işbirliğine hazırlanıyor
İzmir İş Kadınları Derneği, 'Dokuma Sanatındaki Çiçekler' projesi kapsamında ...
Burger King sektörün diğer devini satın alıyor
Fast food zinciri Burger King ve Tim Hortons'ın sahibi Restaurant Brands ...
TOSBİ, Bakan Özlü’den müjde bekliyor
Son dönemde yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi haline gelen Tire ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva