HABERLER>EKONOMİ
25 Haziran 2014 Çarşamba - 08:54

Meyve ve sebzede Ortadoğu sıkıntısı: Zor bir yıl olacak!

Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Sektörler Konseyi Üyesi Rıza Seyyar, Türkiye’yi sebze ve meyvede zor bir yılın beklediğini belirtiyor. Ortadoğu’daki savaşın ihracatçıların pazarlarını ve geçiş yollarını kapattığına dikkat çeken Rıza Seyyar, hem insanlık hem Türkiye’nin ihracatı için Ortadoğu’ya barış gelmesi gerektiğini ifade ediyor. Türkiye’nin önde gelen gıda markalarından Yonca’nın da Yönetim Kurulu Başkan Vekili olan Rıza Seyyar, “İlk 500 büyük ihracatçı sıralamasında 260 basamak birden yükseldik. Şu an Türkiye’nin 203. büyük ihracatçısıyız. Bu performansı devam ettireceğiz” diyor.

Meyve ve sebzede Ortadoğu sıkıntısı: Zor bir yıl olacak!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - Rıza Seyyar, Türkiye’nin önde gelen gıda firmalarından Yonca Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkan Vekili.  Salça Dondurulmuş ve Konserve Gıda Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı.  İki dönemdir Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği’nde Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürütüyor.

Rıza Seyyar, geçtiğimiz nisan ayında Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanlığını Mustafa Türkmenoğlu’ndan devraldı. Geçtiğimiz günlerde de Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Sektörler Konseyi’nde yaş meyve sebze ve mamulleri grubunu temsil etme görevini üstlendi.

Rıza Seyyar ile Türkiye’nin özellikle meyve sektöründe geleceğini konuştuk. Bir yandan şiddetli yağışlar ve don, diğer yandan kuraklık tehdidi nedeniyle keyifli bir sezon yaşamayan meyve ve sebze sektöründe sıkıntılara dikkat çeken Seyyar, Ortadoğu’da yaşanan ve giderek yayılan savaşın da hem insanlık hem de Türkiye’nin ihracatı açısından endişe verici olduğunu dile getiriyor.
 
İHRACATA DARBE
 
Bu sezon iklim koşulları meyvecilik için pek iyi gitmedi. İhracatçılar açısından ciddi endişeleriniz vardı. Haziran ortasında tablo nasıl?
Meyve çok korkutuyordu. Korktuğumuz gibi oldu. Kayısı ve fındığı don vurdu. Kirazda rekolte düşüşü yok ama kalite olarak çok sıkıntı var. Yağmur nedeniyle çatlama ve kurt sorunu başladı.  Ürünün yüzde 80'i satılabilir gibi değil. Kiraz daha çok meyve suyu fabrikalarına gidecek.  Bu durum kiraz ihracatını da olumsuz etkileyecek. Bağ alanlarında ilaçlama devam ediyor. Aşırı yağışlar külleme ve benzeri hastalıkları da taşıyor.
 
Sebzecilik açısından da sıkıntı var mı?
Sebze yetiştiriciliğinde de ciddi sıkıntılar doğacak gibi. Domateste yukarı bölge dediğimiz Bursa bölgesinde yağışlardan dolayı azalışta yüzde 202-25 azalış var. Yağışlar nedeniyle domates dikilemedi, dikilse bile geç dikilen fidanlardan arzulanan verim alınamıyor. Rekolte düşüklüğü ile karşı karşıyayız. Sebze ve meyvede son yılların en kötü sezonundan birini geçireceğiz gibi görünüyor.
 
Türk yaş meyve ve sebze sektörünün ihracat pazarları açısından tablo nedir?
Suriye'den dolayı çok ciddi bir sıkıntı var. İhracat rakamları belli, kaybettiğimiz pazarlar ortada.  Suriye'ye satış yapamamanın yanı sıra bu ülkeyi kullanarak Ortadoğu’ya gönderdiğimiz mallardan dolayı da kayıp var. İhracat devam etse bile maliyet artıyor. Frigo konteynerler kullanıyoruz. Veya normal ürünlerde Basra’ya 45 güne varan teslimatlar söz konusu… Bu da maliyet ve zaman azısından ihracatı zorluyor.


 
 ORTADOĞU’DA KAOS BİTSİN
 
Çözümünüz nedir?
Temel çözüm Ortadoğu’nun durulması. Mevcut kaosun ortadan kalkması. Ulusların sınırları içine çekilip yeniden kendilerini inşa edip medeni şekilde yaşamaları. Ama oradaki kardeş kavgası devam edecek gibi görünüyor. Suriye durulsa Irak'ta sorun başlıyor. Ortadoğu'yu birçok sorun bekliyor.
 
Türkiye’nin geleneksel ihracat pazarı Avrupa’da durum ne?
Avrupa Birliği ile ilgili bir sıkıntımız yok. Sektörümüzün en iyi bildiği pazarlardan biri Avrupa. Dağıtım kanalı, pazarlama, malın teslim zamanı, kalitesi konularında ihracatçı son derece tecrübeli. Orada bir sorunumuz yok. Tır ve konteyner hareketinde de bir sorun görünmüyor.
 
Bu sezon üzüm üretiminde ciddi artış bekleniyor. Kuru üzümde fiyat düşerken, ürün miktarı artıyor. Yaş üzüm ihracatını artırmak çözüm olabilir mi?
Kuru üzümde ürün az olduğu yıllarda fiyat çok hızlı artıyor. Bu da asıl pazarları kaybetme tehlikesi doğuruyor. Mevcut pazarları İran, Amerika gibi rakiplere kaptırıyorsunuz. Üzümde bu sene  bir önceki yıldan daha fazla rekolte olacak. İklim normal giderse ve sergideyken yağmur almazsa üretim fazla gerçekleşecek. Fiyat eski seviyelere dönecektir. Ama alıcılar tarafından çok aşağı fiyat düşünülürse veya Türk satıcılar baskı altına alınırsa kuru üzümün fiyatı 2.5-3 lira bandına sıkışıp kalır. Bu noktada her üzümü taze olarak gönderemeyeceğimizi söylemeliyiz. Bağların başından itibaren tazeye hazırlanması gerekiyor. Alaşehir ve Sarıgöl gibi ancak bu konuda uzmanlaşmış bölgelerden taze üzüm ihracatı yapılıyor. Sanırım bu yıl yaş üzüm ihracatı da artacaktır.
 
YONCA 260 BASAMAK ATLADI
 
Siz Yonca Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkan Vekilisiniz. Yonca Gıda olarak hedefleriniz nedir?
Yonca Gıda’nın amiral gemisi yağ. Bütün yağlı tohumları işliyoruz. Ayçiçeği, kanola, mısır, palm, soya, fındık ve benzeri bütün tohumları işliyoruz. Bunun yanında iki lokasyonda iki tesisimiz var. Konserve, pastörize ürünler, ketçap, mayonez, salça, pizza sosları gibi çok geniş bir ürün yelpazesine sahibiz. Markamız güçlü. Uluslararası büyük markalara uzun yıllardır hizmet veriyoruz. Tesislerimiz her yıl düzenli olarak denetleniyor. ISO ve BRC Belgelerimiz var. Tesislerimiz BRC'de tam gıda güvenliğine sahip. Yonca, 2013’te ihracatını en fazla artıran ilk 10 şirket arasında 7. sırada yer aldı. İhracatımızı yüzde 103 artırmayı başardık. İlk 500 büyük ihracatçı sıralamasında 260 basamak birden yükseldik. Şu an Türkiye’nin 203. büyük ihracatçısıyız. Bu çok iyi bir performans...  İnşallah bunu devam ettiririz. Öyle de görünüyor. Belki aynı oranda olmaz ama ihracat performansımız artmaya devam edecek.
 
Yeni yatırımınız olacak mı?
Sanayicilik insanı rahat bırakmıyor. Sürekli yeni yatırımlar planlıyorsunuz. Bizim de ana işimiz gıda olduğu için gıda ambalajını düşünerek çok katlı fleksibıl ambalajlar üretecek bir tesis planladık. Bina ve makine montajı bitmek üzere… Temmuz sonu gibi deneme üretimlerine başlayacağız. Oksijen geçirgenliği olmayan ambalaj bunlar. Turşu ve salça gibi akla gelen birçok üründe kullanabilir. Türkiye bugüne kadar bu ambalajı ithal ediyordu. Bu yatırım ithalatı ikame edecek. Küçük de olsa cari açığın kapanmasına katkıda bulunacağız.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTB'den 'taşlanıyoruz' çıkışı ve tarım eleştirisi
Haziran ayı meclis toplantısında konuşan İzmir Ticaret Borsası Meclis ...
KOSBİ’li firmalar devler liginde
Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) her yıl belirlediği Ege Bölgesi’nin ...
Merkez Bankası’ndan flaş faiz hamlesi
Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararlarını açıkladı. Karara göre ...
 
Bostanlı Rotary'de bayrak değişimi
Bostanlı Rotary 2013-2014 Dönem Başkanı Berkay Eskinazi, törenle 2014-2015 ...
Türkiye’nin 500 büyük listesinde 61 Egeli
İstanbul Sanayi Odası’nın 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde İzmir’den ...
Türkiye’nin en büyüğü yine TÜPRAŞ
İstanbul Sanayi Odası'nın Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2013 yılı ...
 
Çimento sektörünü sarsan rekabet soruşturması
Geçtiğimiz mayıs ayında çimento sektörüne yönelik soruşturma başlatan ...
Aslan’dan kritik uyarı: İnşaat sektöründe krizi kapıda
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, işsizlikle mücadelenin en etkin ...
İzmir’in 100 devi listesine Torbalı damgası
1 ay önce Türkiye’nin en çok vergi ödeyen 100 firması arasına 2 firma ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva